IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Трамвай желание: тестваме новото Peugeot 508

Макар и в един свиващ се сегмент, това е най-важният модел на французите от поне 30 години насам

Новото 508 е може би най-важната премиера за Peugeot от четвърт век насам. Но на пръв поглед е трудно да разберем защо.
Някога семейните седани - така нареченият D-сегмент - бяха черешката на тортата на автомобилния пазар. Но появата на кросоувърите промени това и за лимузините се очертава бавен залез, с 13% спад само през миналата година в Европа.
 
  
 

ЗАТОВА ИЗГЛЕЖДА МАЛКО НЕОБЯСНИМО защо Peugeot полага толкова големи усилия в един сегмент, който се свива от година на година. Но всъщност има доста добро обяснение. 508 е колата, с която Peugeot иска отново да стане обект на желанието
Последният автомобил с лъвче на капака, който сме мечтали да притежаваме, беше 205 GTi – преди цели 30 години. 508 иска да постигне същия ефект - но по съвсем различен начин.
 
  
Трамвай желание: тестваме новото Peugeot 508 (ВИДЕО)
  
 
205 GTi и едноименният VW Golf GTI бяха сред първите коли, които пренесоха удоволствието от шофирането сред широките маси. 508 не иска да има нищо общо с това. Това не е кола за динамично каране и за спорт. Това е кола, която да ви вози,  и най-вече - кола, с която да се показвате. В днешния свят на Facebook и Instagram външният вид е по-важен отвсякога, и в Peugeot отлично го разбират.

ПРЕДИШНОТО 508 бе безлично и внушаваше радост колкото чакалнята на зъболекар. Новото е нещо съвсем друго. То дори вече не е точно седан, а прилича по-скоро спортно купе, за което помагат и прозорците без рамки. Силуетът даже напомня на Ford Mustang и Chevrolet Camaro - колкото един атлетичен плувец може да напомня на състезател по културизъм.

Трамвай желание: тестваме новото Peugeot 508 (ВИДЕО)
 

ПОСТРОЕНО НА НОВАТА платформа ЕMP 2, това 508 е с цели осем сантиметра по-късо и с шест по-ниско от старото. Агресивните светлини го карат да изглежда и по-широко. Отпред над емблемата на Peugeot ще откриете и името на модела - което ни връща директно към любимото 504 от края на 60-те години.
С две думи, трудно ще откриете по-смел дизайн в този клас, доминиран от консервативните германци.

   
Трамвай желание: тестваме новото Peugeot 508 (ВИДЕО)

  
НА АВТОСАЛОНА В ЖЕНЕВА разговаряхме с новия изпълнителен директор на Peugeot Жан-Филип Емпарато и той ни каза така: за мен най-важното нещо е дизайнът. Ако трябва да избирам между нови технологии и дизайн, избирам дизайна. Което не значи, че 508 е лишено от нови технологии.

   
Трамвай желание: тестваме новото Peugeot 508 (ВИДЕО)

   
ВСЪЩНОСТ ТОВА Е НАЙ-ТЕХНОЛОГИЧНИЯТ автомобил на французите в цялата им история. Като се започне от ефектния дигитален i-Cockpit, който замества обичайните прибори над волана, и се приключи със системата за нощно виждане. 508 има и отлично работещ радарен круиз контрол, който може да спира сам и после да потегля в задръстване - макар да не позволява междувременно да си четете вестник, както в новото Ауди А8.
   

Трамвай желание: тестваме новото Peugeot 508 (ВИДЕО)

   
РEВОЛЮЦИЯТА В ДИЗАЙНА е пренесена и вътре: с първокласни материали, смели линии и познатите от 3008 пиано клавиши за управление на информационната система.
Още ни е трудно да свикнем с твърде малкия волан, но поставените над него прибори са удобни и не отклоняват погледа при шофиране. Но бихме си спестили разположения наобратно оборотомер. И категорично не одобряваме навигацията на ТоmTom, чиито дребни капризи могат да ви побъркат, особено в напомнящите тирбушон тунели на Монако.
Мястото на задната седалка е в изобилие, но скосеният покрив ще опира в главите на по-високите пътници. Багажникът побира без малко 500 литра - добро постижение, макар и не чак рекордно.

    
Трамвай желание: тестваме новото Peugeot 508 (ВИДЕО)
   

НА ПЪРВО ВРЕМЕ 508 се предлага с пет различни мотора. Най-пестелив е 1.5- литровият дизел със 130 коня. Има двулитров дизел, който може да е 160 или 180 коня. И накрая има два варианта на 1.6- литровия турбобензин на Peugeot, съответно със 180 и 225 конски сили.
Алтернатива на ръчните скорости е новата 8-степенна трансмисия на японците от Aisin.

    
Трамвай желание: тестваме новото Peugeot 508 (ВИДЕО)

  
ПО-МОЩНИЯТ БЕНЗИН ни хареса, но не сме сигурни дали ще ви е нужен в реалния живот. 508 се контролира добре в завоите, дори и в проливния дъжд, който ни поздрави в Южна Франция. Но определено не е спортен автомобил. Окачването е настроено за комфорт. Воланът е бърз, но дава по-малко чувство и от българска фолк балада. Автоматикът се справя много гладко при спокойно каране, но повече агресия го побърква тотално.
Накратко, тази кола е насочена най-вече към бизнес клиенти, търсещи комфорт и престиж. Лошото е, че и цената ще съответства. Ще знаем точните числа чак наесен, но се подгответе за 60 000 лева за базовата версия, и над 80 хиляди за топ изпълнение с бензинов мотор.

    
Трамвай желание: тестваме новото Peugeot 508 (ВИДЕО)

   
КОЕТО НИ ОТВЕЖДА ДО най-големия проблем на Peugeot в последните десетилетия: остатъчната стойност. Бизнес клиентите не обичат коли, които се обезценяват по-бързо и от предизборни обещания. 3008 дава известни признаци, че ще промени тази тенденция - кросоувърът е много търсен на вторичния пазар, и доста напред в класациите за надеждност.
А сега германски експерти от Schwacke, тази библия за всеки български застраховател, даже прогнозират, че 508 ще запазва стойността си по-добре от Volkswagen Passat. Но ще трябва да го видим с очите си, за да повярваме.

   
Трамвай желание: тестваме новото Peugeot 508 (ВИДЕО)


1598 куб. см работен обем (турбо)
225 к. с. максимална мощност
7.3 секунди 0-100 км/ч

 

Тагове: peugeot 508 test drive review
0 от 500
  • #9
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    ... и щото се целят в бизнес клиенти, а малко са фирмите, които са склонни мениджърите им под най-високото ниво да се возят на немски премиум
  • #8
    21 rate up comment 1 rate down comment
    Хамурапи ( преди 5 години )
    Защото, Навуходоносоре, при С-класата, А4 и 3 серия за добре оборудвана кола отиваш на 100 плюс
  • #7
    5 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това отзад изглежда като нескопосан фейслифт на Алфа 164 от 90-те години. Бас връзвам че няма да го бъде. С нищо не изпъква от масата, кофти дизайн, вътре нищо особено, изглежда като модел на 5г. поне. Винаги ще предпочета Ц-класата, която е доста по стара като модел, не ми се мисли като излезе новата. 406 беше фурор, това ще е като Ситроен С6, може Макарон да вози бабетка у него
  • #6
    8 rate up comment 10 rate down comment
    любител ( преди 5 години )
    Този който е написал всичките тея глупости за предишното 508 го каня да се качи в 508 GT от 2011 на външен вид се не изпъква пред конглокенцията а се слива с нея, докато от къме екстри няма да ми стигне страницата да ги опиша. И накрая 2,2 HDI който не продължиха да произведат е най-успешния дизел и толкова скучен с 455 НМ, че за пореден път си потвърждавате името - ***!Не ми фаворит сред седаните, но за цената си предлага качество, лукс, комфорт и извесна доза спорт.
  • #5
    6 rate up comment 11 rate down comment
    Цар Навуходоносор ( преди 5 години )
    Нямам фаворити в индустрията,нито съм оризар,нито вурст, нито багета, нито макарон, но не мога да разбера кой ще търси този автомобил като базата се прогнозира да почва от 60К, защо не C , A4 или 3ка?, или пък Arteon?
  • #4
    24 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    *** разбира се, че не става. Ти си карай все така модерната Астричка H :D
  • #3
    3 rate up comment 29 rate down comment
    не става ! ( преди 5 години )
    ами - не става !това е закъсняло във всеки аспект поне 10 години!мачакта брчето и *** са бити карти в европамогат да се продават в колониите им в африка и азия, в европа - тц !
  • #2
    20 rate up comment 2 rate down comment
    Loco ( преди 5 години )
    Според мен на Пежо първо им е важно да имат престижна кола, която да продават на френския бизнес и с която да покажат повишеното си качество (ако наистина е повишено). И второ, прав е GTE, в Китай не робуват на марки, там дали е VW или PSA, няма значение, важното е колко ти е голям тъчскрийна :D
  • #1
    19 rate up comment 0 rate down comment
    GTE ( преди 5 години )
    Мога да кажа че 406 също беше едно Пежо, което успя да пожъне успех, макър и не такъв както 205 навремето. Винаги по-малките коли имат много по-голям шанс. 508 изглежда много добре, но е важно къде ще бъде позициониран ценово. А за сега изглежда, че ще бъде в класа на Пасат и ако ценово е в Голфовия клас, което не е реалистично, тогава би могъл да има успех. Едва ли в Европа, но по-скоро в Китай и в Америка, където се целят.