IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-евтиният автомобил отива в историята

Индийската Tata спря производството на модела Nano заради слабите продажби

Най-евтиният автомобил отива в историята

Индийската автомобилна компания Tata Motors обяви, че през 2019 г. спира производството на Nano заради слабите продажби. Преди години моделът се прочу като най-евтиният автомобил в света.

Най-евтиният автомобил отива в историята

По данни на Bloomberg през юни тази година е произведена само една бройка Nano, а износът е нулев. За сравнение, през същия месец на миналата година 275 екземпляра на миниатюрния хечбек слязоха от поточната линия, а 25 от тях напуснаха Индия.

Агенцията отбелязва, че спадът на интереса към евтината кола се случи на фона на ръста на автомобилния пазар в Индия (+ 38% през юни). По този начин, предполага  Bloomberg, местните потребители са се оказали по-съзнателни и при избора на нов автомобил вече не се ръководят единствено от цената.

Най-евтиният автомобил отива в историята

Tata Nano се появи на индийския пазар през 2008 г. на цена от 100 000 рупии или около 1500 долара. С течение на времето цената се увеличи до 236 447 или 3435 долара. Автомобилът е снабден с  0,6-литров двуцилиндров двигател с мощност 38 коня и 51 Нм въртящ момент.

Най-евтиният автомобил отива в историята

През 2015 г. моделът претърпя фейслифт и получи роботизирана трансмисия. Всъщност, почти от самото начало Nano се сблъска с производствени проблеми, да не говорим за лошите резултати от краш тестовете и честите случаи с внезапното запалване на автомобилите.

Тагове: tata nano
0 от 500
  • #2
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Щом в самата Индия не си я купуват, значи наистина е много зле тази кола. А и там за малко повече пари си купуваш Сузуки Марути, което определено е много по-добър избор.Да не забравяме също, че там масово се карат велосипеди и мотори. Хондите са на почит. Преправят ги на триколки. Отзад ги правят като мини пикап и карат стока или хора и са по-функционални от Нано с повече възможности и мощност.
  • #1
    2 rate up comment 2 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Аз пък съм виждал как се обръща Тата.https://***.youtube.com/watch?v=GBA15SfO0AIНе че Лада-та от едно време беше голяма кола, а *** тази Тата съвсем за нищо не става.