IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Спорт за всички: тестваме новия Opel Insignia GSi (ВИДЕО)

Макар с 65 коня по-слаба, тази кола е по-бърза дори от старата OPC версия

В началото на 80-те, когато Opel за пръв път използва буквите GSi върху задницата на Kadett, това бе просто отговор на Golf GTI: един скромен семеен хечбек, който обаче е и забавен за каране.
  
  

 
 
ПОСЛЕ НЕЩАТА ЕСКАЛИРАХА, появиха се OPC версиите, конете скочиха от оригиналните 115 до над 325 за предишната най-мощна Insignia.
Сега, с новата генерация на Insignia, Opel се опитва да нормализира малко нещата. OPC версия повече няма да има: вместо това най-мощният Opel ще е Insignia GSi, която именно тестваме по пътищата и пистите на Южна Франция.

  
Спорт за всички: тестваме новия Opel Insignia GSi (ВИДЕО)
  
  
НА ТЕОРИЯ ВСИЧКО изглежда наред: макар да е с 65 коня по-слаба от старата ОPC, новата кола я бие с цели 12 секунди на Северната дъга на Нюрбургринг. 260-те коня на двулитровия турбомотор изглеждат напълно достатъчни, а теглото е намаляло с над 160 килограма. С разработването на специалното спортно окачване се е заел Фолкер Стричек, легендарният първи шампион в DTM шампионата. Колата е с цял сантиметър по-ниска от стандартната Insignia, със специално разработени амортисьори, които трябва да намалят накланянето до минимум. Задвижването е на четирите колела, с електронно векторно разпределение на въртящия момент. Изобщо всички съставки, за да очакваме карането с нетърпение.
 
  
Спорт за всички: тестваме новия Opel Insignia GSi (ВИДЕО)
   
  
ПОКАЗАТЕЛНО ЗА САМОЧУВСТВИЕТО на Opel е, че първият контакт с автомобила е във Фонтен, на страховитата тестова писта на Michelin.
С известно неудобство трябва да кажем, че това самочувствие ни се видя напълно неоправдано.
GSi не е OPC: това не е кола за писта. Воланът е мек и дава твърде мъглява обратна връзка. 8-степенният автомат не е много уверен в спортен режим. И накрая стигаме до слона в стаята, както казват англичаните. В случая слонът е самата Insignia. Намаляването на теглото е много впечатляващо, докато не се сетите, че старата кола тежеше колкото танк.
 

Opel Insignia GSi Grand Sport

260 к. с. максимална мощност

400 Нм максимален въртящ момент

250 км/ч максимална скорост

7.2 секунди 0-100 км/ч


НОВАТА, ВЪПРЕКИ ВСИЧКИ остроумни инженерни решения за олекотяване, тежи 1608 кг в бензиновата си версия (дизеловата чуква тон и седемстотин на кантара). На специално намокреното трасе във Фонтен усещането от това е като да пуснеш хипопотам в "Лебедово езеро". Много лесно е да изпуснеш контрола, и много трудно да си го върнеш след това. Освен ако не си Фолкер Стричек, разбира се.
    
   
Спорт за всички: тестваме новия Opel Insignia GSi (ВИДЕО)
   
   
С ДВЕ ДУМИ, АКО очаквате чистокръвен спортен автомобил, Insignia GSi ще ви разочарова. Но ако подходите към него просто като към бърза семейна кола, нещата се променят драстично.
Тук е мястото да кажем, че освен бензиновия турбомотор с 260 коня GSi версията се предлага и двулитров битурбо дизел с 210. Като заклети почитатели на бензина ни е срам да го признаем, но тъкмо този дизел е по-добрата опция. Той е икономичен, не прекалено шумен и освен това високият му въртящ момент пасва по-добре на автоматичната кутия на Opel.

ТАКА ОБОРУДВАНА, Insignia GSi изведнъж се превръща в идеалното средство за трансконтинентални пътувания. Или поне за отскачане до Халкидики в петък вечер. Спортните елементи са втвърдили малко окачването, но не толкова, че да е некомфортно. Освен това то е адаптивно, така че винаги можете да превключите от Sport на Tour - даже ви препоръчваме да го направите.
Комбинираният разход по книжка е 7.3 на сто, в реалността е някъде над осем. Докато при бензина показателите са 8.5 литра на книга и нещо от типа на 11 на сто в материалния свят.
   
   
Спорт за всички: тестваме новия Opel Insignia GSi (ВИДЕО)
   
  
ИНТЕРИОРЪТ е като в стандартната Insignia - като цяло прилични материали и изчистен дизайн, в съчетание с наистина богато оборудване.
В Opel са се отказали от спортните седалки на Recaro и са разработили свои собствени, които ни се сториха неочаквано удобни. Мястото е в изобилие, дори на задната седалка. Багажникът на хечбека побира 490 литра, което е далеч от рекорда на Skoda Superb, но е напълно достатъчно. Комби версията вдига летвата до 560 литра.

НАКРАТКО, Insignia GSi е комфортна, добре оборудвана и доста бърза кола. Даже и цената не е толкова лоша, поне за българи: бензиновата версия Grand Sport започва от 66 000 лева, докато в Германия клони към 45 000 евро.
   
   
Спорт за всички: тестваме новия Opel Insignia GSi (ВИДЕО)
   
   
ИМА САМО ЕДИН ПРОБЛЕМ: дали тези допълнителни коне, които не можете да ползвате на писта, си заслужават разликата? Или можете просто да си вземете обикновена Insignia с доста по-икономичен бензинов мотор, със 165 коня.
И да ви останат почти 13 хилядарки за други дребни удоволствия.
  
  
Спорт за всички: тестваме новия Opel Insignia GSi (ВИДЕО)
 

 

 

0 от 500
  • #26
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Алфите ( преди 5 години )
    от 159 насам си държат прекрасна цена. Просто това, което се вкарва в България идва от моргите на Западна Европа. Неслучайно една 159-ка на 200000км. тук е 7-8К, а в Германия е същата сума в евро....
  • #25
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Наблюдател ( преди 5 години )
    Доколкото знам Инсиния ОРС Unlimited прави 7.52мин на Ринга - според твърденията на шефа на ОРС Фолкер Струцек, впрочем бивш мениджър на БМВ М.Някой да знае за колко върти Ринга това GSI?
  • #24
    0 rate up comment 6 rate down comment
    - ( преди 5 години )
    скъп ***
  • #23
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Алфа Умрелото да докаже, че може да си мине гаранционния срок без да си загуби 60% от стойността, пък после ще гледаме колко е бързо.
  • #22
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Май никой не вдява, че колата е по-бърза на ОБИКОЛКА НА НЮРБУРГРИНГ и то доста. 0-100 не е фактор, изгледайте в ютуб стандартната Инсигния Б на предно moose test и вижте после Артеона 4х4 как бута конусите при 5км/ч по-ниска скорост. ГСИ е даже по-добра. Голям праз, че не е по-бърза от 0-100, освен ако шофирането ви не е от светофар до светофар с мръснa газ.
  • #21
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Е що, ФВ да не е по-хубав?
  • #20
    1 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    "Развалиха хубавата марка" - то пък една хубост :)
  • #19
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Наблюдател ( преди 5 години )
    По-бърза ама само в сънищата на некой дЖурналист!Имал съм предишната Инсиния ОРС от нова, карал съм я повече от 50000км.Дори без да пипате двигателя, при 325к.с. ускорението до 100 е около 6сек (срещу 7.2 на тази)! Но не там е силата на ОРС, впрочем доста спъвана от японската кутия Айсин. Истината на ОРС е в двигателя, който е 6 цилиндъра, турбо с ковани бутала и основен вал и без проблем се тунингова до 385к.с. Може и до 410к.с. в stage 3 но не е необходимо (пак заради слабата скоростна кутия)Във версия Unlimited ОРС постигна 285км/ч, измерено с GPS според мен недостижима стойност за това GSI! На завои също се държи доста добре заради hyper-strut окачването отпред, задвижването е 4Х4.Но за съжаление и ОРС падна жертва на сдружаването с пежо
  • #18
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Man ( преди 5 години )
    260 коня за 66000лв. + още да кажем 4000 за допълнителни глезотии, тая кола си е кражба. Сравнете цените с Пасат и ще разберете за какво говоря. Комбито изглежда супер добре с ГСИ оптиката.
  • #17
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Този материал е След дъжд качулка! Този автомоби от 1 месец не може да се поръча по причина, че ... двигателят му не отговаря на екологичните норми.Инсигния вече само пежо мотор 1.5л турбо 165к.с. колкото и некрасиво да звучи...