IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes показва в Гуудууд автомобил за рекорди от 1939 година

T80 е с двигател от самолет с 3000 конски сили

Mercedes показва в Гуудууд автомобил за рекорди от 1939 година

Един ден преди началото на Фестивала на скоростта в Гуудууд Mercedes хвърли голямата новина за тазгодишното издание – компанията ще покаже за първи път извън музея си автомобила за рекорди Т80 от 1939 година. Шестколесният болид има всички шансове да засенчи звезди като Nissan GT-R50, новата Toyota Supra и електрическия прототип на VW, спечелил „Пайкс Пийк” с рекорд.

Mercedes показва в Гуудууд автомобил за рекорди от 1939 година

Т80 е създаден през 1939 година като поредният автомобил за рекорд за скорост по суша – една от обсесиите на Адолф Хитлер и ръководителите на Третия райх, които по това време спонсорират с държавни пари състезателните програми на Mercedes и Auto Union.

Конструктор на Т80 е Фердинанд Порше, а автомобилът е дело на Mercedes, новият рекорд на колата е трябвало да демонстрира превъзходството на германската инженерна наука. Но същата година започва Втората световна война и планираните опити за рекорди в края на годината пропадат.

Според Порше, Т80 е можел да постигна 750 км/ч, като шестколесният болид се задвижва от 44,5-литров V12 двигател, зает от изтребителя Messerschmitt Bf 109 – DB 603. В сравнение с бойния самолет мощността на DB 603 е увеличена двойно – до 3000 конски сили.

Тагове: mercedes t80
0 от 500