IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Британци разкриха защо не работи автопилота на Tesla

Учени настояват системата за автономно придвижване да бъде кръстена по друг начин

Британци разкриха защо не работи автопилота на Tesla

Изследователският център Thatcham Research, основан преди половин век от Асоциацията на британските застрахователи (ABI), започна тестове на автомобили, оборудвани с автономни системи за движение. Британците дори показаха видео, демонстриращо реално пътно-транспортно произшествие с участието на Tesla Model S.

Британци разкриха защо не работи автопилота на Tesla

На собственият си изпитателен полигон в Апър Хейфорд (местност в близо до Оксфорд) експертите от центъра демонстрират как движещият се в режим Autopilot лифтбек сам спира пред неподвижен автомобил на пътя. След това обаче настройките се променят и Model S се движи след друго превозно средство, което в последния момент сменя лентата. Оказва се, че системата Autopilot на електромобила не е готова за подобно нещо и той се врязва в макет на спряла кола.



Британците са подтикнати да направят подобен експеримент след многото напоследък катастрофи с автомобили на Tesla, при които дори имаше жертви. Те подкрепят защитниците на правата на потребителите и също се включват към искането, според което Tesla трябва да промени името на своята система. Според специалстите, названия като Autopilot, ProPilot и тем подобни, не са правилни и дават ненужна увереност на шофьорите в способността на автомобилите им.

От центъра настояват термина „автономен” да бъде забранен, като вместо него да се използва „автомобил с асистенти". В Thatcham Research са убедени, че пълноценни безпилотни превозни средства в момента на пътя няма. Както и няма шансове те да се появат в скоро време.

Всичко това обаче е само второстепенна цел. Главната задача на центъра е да се направи рейтинг за застрахователни компании за безопасността именно на автомобилите с „асистенти”. На тази основа ще бъдат определени и застрахователните тарифи. Британците обещават да разкрият всички резултати от изпитанията през есента.

Снимка и видео: BBC

Тагове: tesla thatcham research
0 от 500