IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Летящи роботи ще запълват дупки на пътя за минути

Първите тестове на бързите ремонти ще са в Лийдс

Летящи роботи ще запълват дупки на пътя за минути

Общинският съвет в Лийдс работи с група инженери, които разработват технология за ремонт на дупки на пътя, които ще бъдат запълвани от летящи роботи за по-малко от минута. Това звучи като филм от бъдещето и трябва да стане реалност през 2050 г., когато ще са факт т.нар. „самоподдържащи се градове”.

Летящи роботи ще запълват дупки на пътя за минути

Що се отнася до проекта в Лийдс, екипът, който разработва летящите роботи работи по 5-годишен план, като скоро се очакват първите тестове на роботите, които ще запълват дупки. Инженерите се отказали от първоначалната си идея да обединят в един робот летателните и ремонтните му функции, затова се спрели на варианта, при който дронове пренасят роботите, които инспектират пътната настилка, установяват къде има дупка и след това я запълват, като това трябва да става с минимално влияние върху трафика.

Другата новост е, че асфалтът за запълването на пукнатините на пътната настилка ще бъде произвеждан от самите роботи на място, т.е един такъв ремонт ще отнема по-малко от 1 минута. Анализаторите, които работят по проекта са на мнение, че този модел може да бъде приложен при ремонтите на различни общински пътища и градски улици, където нощният трафик е слаб и роботите ще могат да работят на спокойствие.

Със сигурност, първата демонстрация на роботите, които пълнят дупки, ще е повече от интересна. В България такива машинки няма да имат време да кацнат с оглед на дупките, които се появяват по пътищата в края на всяка зима.

0 от 500