IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кое е най-опасното място в колата?

Коланите на задните седалки намаляват смъртността при катастрофи със 70%

Кое е най-опасното място в колата?

Световната здравна организация публикува статистика за използването на предпазни колани в автомобилите. Тя показва, че шансовете на шофьора и пътникът до него да уцелят при катастрофа са с 50% по-големи при използване на това предпазна средство. При возещите се отзад пасажери процентът е над 70, сочи статистиката.

Кое е най-опасното място в колата?

Кое обаче е най-опасното място в автомобила при инцидент? Според проучването на експертната организация „Безопасност на движението”, при челен сблъсък смъртността при возещите се отзад пътници с поставени колани е 10 пъти по-малка в сравнение с тази при водача и пасажера до него. В случая шофьорът и спътникът му биват наранени най-вече от челното стъкло, волана или приборния панел, докато това почти няма как да се сучи на тези отзад.

Проучванията показват, че при скорост от 50 км/ч хората на предните седалки са подложени на удар със сила 1,5 тона. Ако човек не е пристегнат с колан, сериозни травми може да му нанесе и въздушната възглавница. Лекари-офтамолози са категорични, че при 30% от катастрофите еърбегът сериозна наранява очите на хората. За това „помага” и азотната киселина, която влиза в състава на въздушните възглавници.

На свой ред Националната агенция за безопасност на движението в САЩ (NHTSA) също посочва подобни данни. Според тях, около 1/3 от загиналите при катастрофи са станали жертва на челен удар. Над 2/3 от жертвите са седели на предните седалки на автомобила по време на катастрофата.

Американската организация разкрива колко полезно е използването на детско столче в автомобилите. При силен челен удар оцеляват 70% от бебетата, които са поставени в такова столче, както и 60% от децата до 6-годишна възраст.

0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    "...Ако човек не е пристегнат с колан, сериозни травми може да му нанесе и въздушната възглавница. ..."Ако човек не си е поставил колана, въздушната възглавница не сработва. Това е с цел избягване на по-сериозни наранявания.
  • #4
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Бат Гошо ( преди 5 години )
    А много "хора" си возят децата в тях докато шофират за да ги забавляват...
  • #3
    15 rate up comment 0 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    статистиката че на предната седалка загиват повече хора може да е от факта, че просто там по-често се возят хора.. и единствената ползва би била ако си пътник - качи се отзад :)Иначе - колана спасява от много ситуации. При тежките случай нищо не може да помогне..
  • #2
    26 rate up comment 1 rate down comment
    Филип ( преди 5 години )
    Често виждам родителите отпред с колани а децата отзад без колани...Хора не си убивайте децата!!!
  • #1
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Колико ( преди 5 години )
    Няма ли сега ***.е да се изказват-,че тВа не е истина?Ще кажат,че колана на панталона им стига и,че на тЕх такива неща не им се лучват и ,че те са бабаити и ербапи?