IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Българите купуват все повече нови коли

Скотът е с 15%, продажбите в Европа също се увеличават

Българите купуват все повече нови коли

Продажбите на нови коли в ЕС са се увеличили с 9,6% през април спрямо резултатите от същия месец на миналата година, възстановявайки се от спада през предходния месец. Това сочат обявените днес данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), предаде ДПА.

Българите купуват все повече нови коли

В България увеличенето е с 15% - от 2479 автомобила до 2852. Близо 1,3 милиона нови коли са продадени през април в страните от ЕС, като отбелязан растеж на петте големи пазара на континента, допълват експертите на асоциацията в месечния бюлетин.
На годишна основа продажбите са нараснали с 12,3% в Испания, с 10,4% във Великобритания, с 9% във Франция, с 8% в Германия и с 6,5% в Италия.

Пазарен лидер продължава да бъде германският концерн Volkswagen Group с 25,7% от продажбите на нови автомобили в ЕС през април, следван от френската PSA Group - 16,3%, Renault-Nissan - 10,8%, Fiat-Crysler - 6,8%, Ford - 6,6% и др.

Продажбите на нови коли се определят като важен показател на икономическото здраве. В ЕС те рязко се понижиха заради финансовата криза от 2008 г, но стабилно се повишават от 2013 г- само с някои изключения. През март пазарът се сви с 5,3%, припомня ДПА.

Четете още по темата в Dnes.bg

0 от 500
  • #2
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Статистико ( преди 5 години )
    ..а не бе няма коли нови хич.Ти или не излзиаш от панелката или незнам..
  • #1
    10 rate up comment 13 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Къде ги видяхте тези нови коли? По улиците новите коли се броят на пръстите на едната ръка (дори и пръстите да са като на Алф, само 3).Или правим реекспорт или са продадени само 3 бройки повече, което е 15% от всичките нови коли.Замислете се, колко хора с нови коли познавате...