IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Българските шофьори се оказаха най-ефективни

Проучване показва какво оказва влияние на хората зад волана при пътуване

Българските шофьори се оказаха най-ефективни

Българските шофьори са най-ефективни при ежедневните си пътувания. Това показва изследване, организирано от Shell, което обхваща повече от 3500 водачи от Централна и Източна Европа, както и още 1500 от други региони на света.

Българските шофьори се оказаха най-ефективни

Изследването има за цел да покже доколко фактори като настроение и личностни харакеристики влияят на способностите на хората зад волана. Оказва се, че това е далеч по-важно от пола, националността или професията на шофьорите.

При проучването е използвана GPS-технология, която трябва да оцени ефективността на придвижване. Тя измерва скоростта на движение, спирането и ускоряването на шофьорите. Максималният брой точки при оценяване е 100, като българските водачи получават 63.

Те прекарват средно по 29 минути на ден в пътуване, което е най-малко в сравнение с останалите изследвани. На обратния полюс са словаците – 52 минути, като те изминават и най-голямо разстояние всеки ден с автомобила си – средно по 40 км. Най-внимателни се оказват унгарските шофьори, чиято средна скорост е 32 км/ч.

„Анализирайти резултатите от Централна и Източна Европа можем да заключим, че типовете характер и личностните характеристики влияят далеч повече върху представянето на шофьорите зад волана, отколкото пола или професията им. Фактори като възраст и семеен статус също са доста важни – по-опитните водачи, които возят деца, се представят доста по-добре”, коментира д-р Крис Брауер от Института по мениджмънт към Университета „Голдсмитс”, койт също участва в изследването.

Проучването показва, че шофьорите в Централна и Източна Европа се делят на 5 различни типа. Българите са определени като „бдителелни и владеещи ситуацията”. „Устойчиви на стресиращи ситуации, българските шофьори са най-добре представящите се на пътя от гледна точка на ефективност на шофиране. Те не са склонни да поемат риск и правят уверен избор докато шофират, за да предпазят себе си и пътниците си”, се казва в анализа.

Българските шофьори се оказаха най-ефективни

Според  изследването, шофьорите в България, които планират пътуването си, изживяват по-малко стрес зад волана. „Бдителни и внимателни, те имат най-високи резултати по показатели като „ефективно представяне“ и „плавен път“. Тези личностни характеристики описват профил на водач, който успява да запази спокойствие зад волана, без да е твърде превъзбуден или потиснат, следващ дневната си рутина. Това са хора, които знаят кога да „натиснат спирачките“ и да бъдат внимателни, в живота и зад волана”, пише в изследването.

В изследването на Shell и Университета „Голдсмитс” са използвани 84 160 данни за българските шофьори. 77% от участвалите в експеримента са мъже, а 23% - жени. Средната им възраст е 35 г., а средната продължителност на измерените пътувания е 28,6 минути. Средната скорост на придвижване е 32 км/ч, а изминатото разстояние – 21 км.

Тагове: shell
0 от 500
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Интересно как решиха че сме бдителни само по GPS-a. Също така за да получат данни от GPS-а трябва да имат съгласието на шофьора. А кой от българските състезатели ще се съгласи да го гледат как кара като ***. Тоест само кротки шофьори са участвали. До някъде и Младенчо е прав. Това е като да гледаш записите от видео регистраторите окоито са качени и да правиш заключения - там са подбрани основно фрапантни случаи.
  • #3
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Wane ( преди 5 години )
    @младенчоПрав си, че обикновено лошият пример изпъква. Конкретно за БГ обаче, моето наблюдение е, че масово хората правят нарушения (къде по-дребнни, къде сериозни) - например неподаване на мигач при престрояване. Това е нещо, което много малко шофьори правят и за мен лично това изпъква не по-малко от гамените на пътя.Друг е въпросът, че това изследване не се фокусира върху такива неща.
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Всеки български шофЕр е рали шампион!А, тези с купени книжки или без книжки-шампиони от F1! Нас не догонят! Никав шанс!
  • #1
    10 rate up comment 2 rate down comment
    младенчо ( преди 5 години )
    ...ако помислиш повечко ще знаеш че лошия пример изпъква над нормалните шофьори.Ако някой си видял днес да направи простотия, го коментираш цял ден,но пропускаш 200 други с които си се разминал,нали ? Това не означава че всичк иса ***.За дена си видял 3 кадъра от дневния филм..това не значи че филма е лош.Темата е толкова голяма ,че няма изписване.