IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Събеседник по желание: тестваме новия Mercedes A-class (ВИДЕО)

Това e не просто високотехнологичен автомобил, а някой, с когото да разговаряте. И е създаден в... София

Събеседник по желание: тестваме новия Mercedes A-class (ВИДЕО)

Когато тестваме нови автомобили, обикновено говорим за неща като мощност, пътно поведение, среден разход и колко багаж събират.
Но ето една кола, при която основният въпрос е съвсем друг: лесно ли е да си говориш с нея.
Запознайте се с четвъртото поколение на Mercedes-Benz А-class. Която, между другото, има и здрави български корени. Но за това - след малко.

НИЕ КАТО ЦЯЛО ВИНАГИ сме гледали малко скептично на опитите на премиум производителите да правят автомобили в "народния" клас. Просто защото накрая се оказваше, че творенията им се отличават от един VW Golf, да речем, най-вече по две неща: по емблемата и по безсрамно надутата цена.
Или поне така беше досега. Защото като възможности и нови технологии новата А класа не отстъпва на самата S-класа. И даже я превъзхожда по две-три точки.
Все пак да отбележим, че на международния прес тест в Хърватия успяхме да се докоснем само до най-високо оборудваните версии. Нямаме идея как ще изглеждат базовите.

Събеседник по желание: тестваме новия Mercedes A-class (ВИДЕО)
Снимки: КОЛЕЛА, Daimler

НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ запазва пропорциите на предишното, но е забележимо по-голямо. Дължината е пораснала с цели 12 сантиметра, до над 4.40 м. Междуосието е с 3 см по-дълго. Но не очаквайте някаква революция във вътрешното пространство. По-голямата част от допълнителните сантиметри са погълнати от новите електронни системи. Багажникът, с 370-те си литра, също е далеч от рекордьорите в този клас.

Събеседник по желание: тестваме новия Mercedes A-class (ВИДЕО)

НА ПЪРВО ВРЕМЕ НОВАТА А-класа се предлага с три мотора. На върха е двулитровият турбобензин на версията А 250. Той дава 224 конски сили и малко над 6 секунди от 0 до 100 км/ч. Под него е А 200, задвижвана от новия 1.33-литров бензинов мотор, съвместна разработка с групата Renault-Nissan. При него конете са 163, а два от цилиндрите могат да се изключват, когато не са нужни.
И накрая идва колата, която според нас ще е най-търсена в България - А 180 дизел. Тук под капака е добре познатият ни едно и пет dCi със 116 коня - двигател, който ще откриете при още половин дузина марки, като се почне от Infiniti и се приключи с Dacia.

Събеседник по желание: тестваме новия Mercedes A-class (ВИДЕО)

НАЙ-МОЩНИЯТ МОТОР се съчетава със 7-степенния автоматик на Mercedes. Двата по-слаби ползват също 7-степенна кутия с двоен съединител, само че разработка на Gertag. И двете работят гладко и уверено, макар и не чак смайващо.
Инженерите в Щутгарт са си поиграли доста и във въздушния тунел, в резултат на което коефициентът на аеродинамично съпротивление е едва 0.25 - ако не грешим, рекорд за хечбек.

Събеседник по желание: тестваме новия Mercedes A-class (ВИДЕО)

НА ПЪТЯ А-КЛАСАТА постига изненадващо добра комбинация от комфорт и стабилност. Окачването се усеща меко, но накланянето в завоите е абсолютно незабележимо - поне с добре оборудваните версии, които имат многозвенно окачване отзад. По-базовите ще са с торсионна греда.
Но истината е, че дори най-мощната версия не подтиква към подвизи. Воланът не се чувства кой знае колко директен. Изобщо като динамика и спортно усещане "единицата" на BMW и Аudi А3 ще сложат тази кола в малкото си джобче. Но като интелект и технологии разликата между тях и А-класата е като между старата ви Nokia от училище и iPhone X.

Събеседник по желание: тестваме новия Mercedes A-class (ВИДЕО)

ПРЕДИ ВСИЧКО ТАЗИ КОЛА има всички системи за подпомагане на шофьора, които ще намерите и в миналогодишната S-класа. Само че са още по-усъвършенствани.
Тя може да потегля и да спира сама в задръстване.
Можете да свалите ръце от волана, и колата сама ще взема завоите и ще намалява преди кръстовища. Но междувременно ще ви подканя да хванете пак волана, и ако до определено време не го направите, ще включи аварийните и плавно ще спре.
На магистралата изобщо не е нужно да изпреварвате. Достатъчно е само да включите мигача. А-класата сама ще огледа обстановката, ще избере подходящия момент, ще се изнесе сама вляво и ще изпревари. После трябва само да дадете десен мигач, и тя ще се върне в лентата си.

Събеседник по желание: тестваме новия Mercedes A-class (ВИДЕО)

ПРИ ТОЛКОВА ПОМОЩНИЦИ в шофирането ще ви остане повече време да обърнете внимание на интериора, а той си заслужава: първокласни материали, елегантен дизайн и два 10-инчови сензорни екрана за приборите и мултимедията. Обединени под един стъклен капак, те просто променят стандартите в този клас. А под тях обитава истинската черешка на тази германска торта: информационната система MBUX.

Събеседник по желание: тестваме новия Mercedes A-class (ВИДЕО)

Това вече е революция: изкуствен интелект, с който можете да разговаряте, който разбира английски дори с български акцент, и който непрекъснато се учи от общуването с вас. Не трябва да натискате никакви бутони - само казвате Hi, Mercedes, и системата е на ваше разположение.
Не е е нужно и да наизустявате сложни команди. Просто кажете, че ви трябва питие, и тя ще ви покаже най-близките барове. И после ще зареди избора ви в навигацията. Или пък кажете, че ви е топло, и тя ще усили климатика.

Събеседник по желание: тестваме новия Mercedes A-class (ВИДЕО)

ЗВУЧИ КАТО ПОСЛЕДЕН ПИСЪК от Силициевата долина. Но всъщност тази новаторска система е направена на булевард Цариградско шосе номер 90 в София, в българския офис на Visteon.
Накратко, новата А-класа е красива, удобна, технологична и дори предизвиква патриотична гордост. Тя има само един видим недостатък: цената. Още нямаме таблиците за България, но в Германия базовата бензинова версия започва от 30 000 евро. Дизелът е 32 000, а най-мощният бензин - 36 000. Това не звучи кой знае колко страшно. Но повечето впечатляващи системи са допълнителни екстри - и далеч не са евтини. Без голямо усилие можете да вдигнете летвата над 50 хиляди евро. И да профукате целия семеен бюджет за един компактен хечбек. Утешителното е само, че ако половината ви да ви напусне възмутена, поне ще има с кого да си говорите. Good Night, Mercedes.

116 к. с. максимална мощност
260 Нм макс. въртящ момент
10.5 секунди 0-100 км/ч
4.5 л/100 км комбиниран разход

 

0 от 500
  • #7
    31 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това доста неприятно за годините си явление "Алфа умрело" е явно доста комплексирано от легендарната марка,която така усърдно плюе.
  • #6
    32 rate up comment 5 rate down comment
    До "алфа умрело ( преди 5 години )
    Само дето Алфата ще те подмине като експрес покрай стълб, па ти си приказвай с тъпия немски глокник колкото си искаш... То не е казано, че днес трябва да минеш тия 300 км, дето си решил, важното е че кочинката ти говори... :)))))
  • #5
    37 rate up comment 0 rate down comment
    Дарии ( преди 5 години )
    "7-степенна кутия с двоен съединител, само че разработка на Gertag." Фирмата е "Getrag" ...малко четене не е излишно.
  • #4
    36 rate up comment 3 rate down comment
    Дарии ( преди 5 години )
    "По-голямата част от допълнителните сантиметри са погълнати от новите електронни системи" ...бах колко елктроника има ...100км че мине ли без ремонт
  • #3
    43 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Купи си Дачия, и с нея можеш да говориш! Като и кажеш че ти се спи, се отваря врата и изпадаш от колата.....
  • #2
    49 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Велики са! 50 000 евро за мотор от Дачия.
  • #1
    39 rate up comment 7 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    един от двата бензина - за предпочитане по-мощният.Това е красива и модерна кола!