IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Обявиха бутона за стартиране на мотора за смъртно опасен

Технологията е довела до гибелта на поне 28 човека в Щатите

Обявиха бутона за стартиране на мотора за смъртно опасен

Удобната функция за безключово стартиране на двигателя, която стремително набира популярност, се оказа не толкова безобидна и дори вече е причинила редица смъртни случаи, сочи проучване на The New York Times.

Обявиха бутона за стартиране на мотора за смъртно опасен

Разследването на журнаристите показва, че от 2006 г. насам поне 28 човека в САЩ са намерили смъртта си заради газовете на автомобили с безключово стартиране на мотора. Други 45 човека са се отровили, но все пак са били спасени от лекарите. Голяма част от тях са останали инвалиди заради мозъчни увреждания.

Всички пострадали са оставяли колите си в гаража на къщите, в които живеят и са лягали да спят, без да разберат, че на са изгасили двигателя. Той на свой ред е работил цяла нощ, като за този период концентрацията на отработените газове е превишавала 30 пъти безопасните норми.

Любопитното е, че системите за безключов достъп са стандартни при близо половината от 17 млн. продадени нови автомобили на година в САЩ. Официална статистика за подобни инциденти с тях обаче не се води, въпреки че на няколко пъти Националната администрация за безопасност на движението (NHTSA) е обръщала внимание на проблема.

Обществото на автомобилните инженери (SAE) вече предложи поставяне на система за предупреждение за неизгасен двигател, но според някои експерти, тя също може да се окаже неефективна. Във Ford също намериха решение с функция, която изключва мотора след 30 работа на празен ход. Останалите производители обаче не са склонни да поставят подобна технология в колите си, защо тя ще увеличи цената им.

Снимка: Toyota

0 от 500
  • #19
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И мен ми чудно как като разкараш ключа за безконтактното влизане/палене продължава да си работи двигателя. Но пък може да си зарязват ключето вътре просто и вярно стана сложен казус. От друга страна, какви газове трябва да ти отделя колата, че от гаража да може да ти отрови спалнята
  • #18
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не обичам старт стоп, автоматични багажници, лед диодчета, бутон за палене, телевизори на таблото вместо стрелки. Цялата индустрия се оплеска. Време за дачия
  • #17
    12 rate up comment 1 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 5 години )
    то бива бива тъпотия ама чак пък толкова...
  • #16
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Цаца ( преди 5 години )
    Ам нали като не изключиш двигателя ще останат да си светят дневните а и като вземеш дистанциооното се включва системата против кражба и гаси двигателя.....
  • #15
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Е как става този номер не ми е ясно? Аз не зная поне в Европа да има автомобил с копче при който да излезеш и да можеш да го заключиш и да не ти сигнализира. Но дори и да го забравиш след определен период от време сам се гаси. А това да не виждаш, че таблото ти свети, не чуваш двигател, не виждаш дневни светлини, че са пуснати е направо нямам думи. На такива хора по-добре книжките да им ги вземат и само с обществена транспорт да се движат иначе са опасни.
  • #14
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Бе тиа... ( преди 5 години )
    краваре освен *** трее и да са глухи! Да слезеш в гараж и да не чуеш, че 5-6 литровиа мотор на трЪктора ти работи!!?
  • #13
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До анонимен под мен ( преди 5 години )
    "ако не изключиш колата с ключа тя пак ще си работи."Да, но това е навик, който си имал от 50 години, преди да станеш на 70. Сега вече нямаш ключ. И ако не препрограмират софтуера като заключваш колата да пищи, няма да се оправят нещата. Друг е въпроса, че те и не си заключват автомобилите в гаражите и тогава посмъртно няма как да се сети човека, че си е забравил колата с работещ мотор. Тогава какво правим? Спираме да еволюираме?!
  • #12
    7 rate up comment 7 rate down comment
    ... ( преди 5 години )
    BMW F10, като го заключваш и свири 2 пъти клаксона. Това означава, че автомобила е запален. Няма как да го заключиш и да не разбереш. Но на мой роднина му се е случвало да си оставя автомобила на паркинга и да виждам как му се местят чистачките, а той да не помни.Но по-опасни са самите стар-стоп системи! Винаги ги спирам! Това е някаква кретения с тях! По-добре хибрид, а не да ми гаси 3-литровия мотор в средата на кръстовище. Ако исках икономия, нямаше да карам BMW! Много по-опасно е!!!
  • #11
    23 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Значи такива дето са толкова глухи, че не чуват работещ двигател и толкова разсеяни въобще не трябва да карат коли! Не им виновен бутона, а деменцията
  • #10
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Ivan ( преди 5 години )
    Tazi "ekstra" moje da ti skusa nervichkite v zadrustvane. Da ne govorim s kolko skusqva jivota na motora tova postoqnno palene i gasnene. Na den samo moje nad 100 puti da zapalish i da zagasish. Starteri, alternatori, motor i kakvo li oshte ne se skapv dosta po-burzo.