IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още една Tesla изгоря напълно след катастрофа

Този път при инцидента има двама загинали и един тежко ранен

Още една Tesla изгоря напълно след катастрофа

Поредният трагичен инцидент, завършил с изгорял напълно електромобил на Tesla се случи в САЩ. Катастрофата е станала на 8 май на шосе край Форд Лодърдейл (предградие на Маями), където Tesla Model S се удря в бетонна ограда край пътя, запалва се и изгаря.

Още едва Tesla изгоря напълно след катастрофа

При инцидента загиват двама от общо тримата 18-годишни младежи, които се возят в колата. Третият е закаран в болница с тежки наранявания и лекарите се борят за живота му. Според очевидци, причината за катастрофата е високата скорост – в района има ограничение от 35 мили (56 км/ч), но колата се е движила много по-бързо.

Първите резултати от разследването показват, че системата за автопилот на електрическия седан, който е произведен през 2014 г., не е била включен. Така напълно се изключва версията за вина на безпилотните системи на Model S. В разследването са се включили четирима експерти от Националния съвет по безопасност (National Transportation Safety Board), откъдето обявиха, че разследват още 3 подобни инцидента с коли на Tesla.

Американските медии отчитат, че годишно по пътищата на САЩ се запалват и изграят около 500 автомобила с бензинови двигатели, като това е причината за смъртта на 100 човека. Проблемът в случая е, че електромобилите са по-взривоопасни, а техният дял на пазара в Щатите е под 1%. Какво обаче ще се случи, когато той нарасне значителто?

В края на март на магистрала във Флорида кросоувър Tesla Model X се удари в предпазната мантинела и изгоря напълно. Тогава водачът беше изваден от автомобила от други шофьори, но по-късно почина в болница от тежките си наранявания. Свидетели на тази катастрофа разказаха, че машината бързо се е възпламенила, като са се взривили клетките на акумулаторната батерия.

Експертите от NTSB започнаха разследване, което установи, че кросоувърът се е движил на автопилот при катастрофата. Още тогава обаче те обявиха, че големият проблем в случая е именно запалването и пълвото изгаряне на автомобила. Същият инцидент беше отчетен и в Китай, където Model X с трима души при скоростпот 75 км/ч се удари в мантинела край пътя и изгоря напълно.

Тогава шофьорът излезе бързо, докато двамата му спътници имаха проблем, тъй като задните врати на автомобила блокираха. В крайна сметка те успяха да се измъкнат през предните, а кросоувърът изгоря напълно още преди пристигането на екипите на пожарната.

В Норвегия пък Tesla Model S се запали и изгоря напълно по време на зареждане от специална станция, въпреки че автомобилът беше напълно здрав. Във Великобритания още една Tesla Model S се въпламени на паркинг, като се оказа, че два месецо по-рано тя е попаднала в катастрофа.

Всички тези случаи накараха властите в САЩ да започнат разследване, като освен това се обмислят и промени в системата за сертификация на електромобилите, както и въвеждане на нови тестове, които да проверят възможността за изгаряне на колите на ток.

Снимки: Tesla

Тагове: tesla model s
0 от 500