IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Каква е идеалната скорост за икономично шофиране

Експерти посочват 70 км/ч на 6-а предавка и 1500 об/мин.

Каква е идеалната скорост за икономично шофиране

Икономичното шофиране е относително понятие, тъй като зависи от голям брой фактори – тегло на автомобила, аеродинамика, състояние на пътното платно, наличието на вятър и много други. Важна роля играе и трансмисията (разходът при движение на 8-а предавка при автоматик е различен от този при 5-а на механична скоростна кутия), така че е доста трудно да се отредели с каква скорост трябва да се движи една кола, за да харчи най-малко.

Каква е идеалната скорост за икономично шофиране

Все пак някои експерти се опитват да изчислят какво точно е нужно. Те са категорични, че предоставените от производителя данни няма как да бъдат верни, тъй като са постигнати в лабораторни условия, тоест на стендове, на които автомобилът имитира ускорение спиране, свойствени за движение в градски условия.

Според все още действащата европейска методика NEDC (New European Driving Cycle), резултатите се изчисляват, когато автомобилът ускорява до позволената в града скорост от 50 км/ч за не по-малко от 25 секунди. При изчисление на смесен разход, който включва и движение извън града, ускорението е до 70 км/ч. При тази скорост на максимална предавка се измерва и разхода на гориво. Стрелката на оборотомера при 6-та предавка на скоростната кутия трябва да бъде около 1500 об/мин.

Счита се, че 70 км/ч е оптималната скорост за икономия на гориво, тъй като при нея не трябва да се спира рязко преди завои, както и да се ускорява след тях. При 70 км/ч може да се преминава практически през всички завои по големите пътища в Европа, с изключение на планинските серпентини. Затова и тя може да се поддържа на максимална предавка и при минимални обороти на двигателя.

Освен това, методиката NEDC при провеждане на тестовете предполага изключване на климатика и мултиедийната система, а също така и на фаровете и електронните асистенти. А всички те ползват електрическа енергия, което също води до увеличаване на разхода на гориво.

Тагове: nedc
0 от 500
  • #28
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Тежкия крак ( преди 5 години )
    И като заредя 100 октана на Газпром,и като се почне едно икономично каране,на прекъсвач между предавките за по-сигурно!И после като спреш-колата като нова-спирачните дискове блестят като огледало,аспуха чист-беличък никакви сажди,двигателя мърка-очистил дробчетата,дишал мноо..го пресен въздух,вятъра си свършил работа-листа,прах,всичко паднало,гумите и те загрели изхвърлили старата кожа,отдолу мекичка нова се показва,абс-а сработил няколко пъти,моторчето му да лъсне четките,акумулатора зареден,ей
  • #27
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Deo88 ( преди 5 години )
    Да , и като изключиш фаровете и върви после обеснявай на полицаите , че го правиш от икономия .
  • #26
    12 rate up comment 0 rate down comment
    gabron ( преди 5 години )
    разхода с колелото на последна предавка ми е най много един дюнер и половин литър айрян...
  • #25
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Така е, но бързото каране е за удоволствие, а не да стигнеш по-бързо.
  • #24
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    ти книжка имаш ли ве льоло?хайде ако случайно имаш пусни на кк със същата скорост по нанадолнище и виж какъв ще ти е разхода. също така ако имаше щеше да знаеш,че моментен разход нищо не значи.хайде измивай зъбите и в леглото,че утре си на даскало!
  • #23
    7 rate up comment 4 rate down comment
    льоло ферщеен ( преди 5 години )
    явно това е последния лаф във вашето село всички сме много впечатлени как си карал с 200кмч и като си пуснал газта разхода станал 0 -колкото коефициента ти на интелигентност прочети статията пак и глупостите дето си написал
  • #22
    6 rate up comment 4 rate down comment
    за льольото ( преди 5 години )
    човека ти е написал автопилот на равно..хем не разбираш хем се дърлишто е повече от ясно че като пуснеш по инерция моментния става 0.00статията е за поддържане на скорост, не точка А до Б..ама в тая държава всеки разбрал недоразбрал е професор. чети малко преди да се правиш на състезател с 200 другия пътмоя експеримент е 75км/ч с автопилота но имам само 5та
  • #21
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тоз пък профан за крадена нафта и бензин бълнува.Аве лол=о тук си гоиворим не за това колко ще те удари по джоба, а количествено изражение на употребеното гориво за изминаването на определено разстояние. Ферщеен?
  • #20
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Пено ***,0км/чне е скорост, а престой!Стоиш на едно място и не се движиш! Хайде дай нещо умно сега за движението! Като се движиш пеш нали или гратис в градския е най-евтино. Амсалачка си Пено!
  • #19
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    най икономично е като зареждаш автомобила с краден бензин или нафта а ако и продаваш това което си откраднал си направо разход -5/100