IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кола за края на света: тестваме Range Rover Velar

Никога няма да посмеете да вкарате тази машина в гората. Но ще ви успокоява мисълта, че бихте могли

Несъмнено сте чували за все по-популярната мания сред богатите американци да си строят подземни убежища в случай на ядрена война. Тоест да правят огромни разходи за нещо, за което има нищожен шанс да бъде използвано.
 
  

 
   
ПО ЕДИН СТРАНЕН НАЧИН Range Rover е автомобилният еквивалент на тази мания: това са отлични машини за офроуд, които никой никога няма да изкара извън пътя, понеже са твърде лъскави и скъпи. Но все повече хора са склонни да платят цената им просто заради успокояващата мисъл, че ако нещо катастрофално се случи, машината им ще се справи с него.
Сега обаче сред бягащите от апокалипсиса милионери има нова тенденция: вместо подземни убежища, те си купуват отдалечени тихоокеански острови. Съгласете се, че това е доста по-стилно от мазе с бронирана врата и склад за консерви.
     
   
Кола за края на света: тестваме Range Rover Velar (ВИДЕО)
  
   
ТЪКМО ТОВА Е RANGE ROVER VELAR - eдна застраховка срещу неблагоприятни обстоятелства, при която обаче не се налага да жертвате добрия стил. Между другото името идва от латинското "Velarе" - "прикривам, забулвам", така че аналогията явно не е хрумнала само на нас.
Самият главен дизайнер на марката Джери Макгавърн смята това за най-красивото си творение, и не е трудно да видим защо. Всичко тук е по-леко, по-тънко и по-елегантно, отколкото при Range Rover Sport. Скосеният покрив и повдигнатата задница дават наистина спортно усещане - нещо необичайно за тази компания, чиито автомобили винаги са имали добре изпитаните пропорции на тухла четворка.
   
   
Кола за края на света: тестваме Range Rover Velar (ВИДЕО)
  
   
ЦEНАТА НА ТАЗИ ЕЛЕГАНТНОСТ се плаща от багажното пространство - със стотина литра по-малко, отколкото при Sport. Но не мислим, че 673-те му литра ще ви се сторят недостатъчни.
Вътре седалките също дават предостатъчно простор за четиричленно семейство. Но и да не даваха, вероятно нямаше да забележите. Просто защото погледът ви през цялото време ще е в информационната система.
  
    
Кола за края на света: тестваме Range Rover Velar (ВИДЕО)
  

    
ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ЧЕСТО
сме се оплаквали защо в тази епоха, в която всеки носи компютър в джоба си, интериорът на автомобилите остава толкова скован и скучен. С Velar англичаните са променили това. Прекарахме половин час да си играем с този елегантен сензорен екран и сме сигурни, че детинското удоволствие от него няма да отшуми бързо.
  
  
Кола за края на света: тестваме Range Rover Velar (ВИДЕО)
   
 
И КАТО ТЕХНОЛОГИИ,
и като материали вътрешността на тази кола изглежда скъпа. Единственият минус е, че е скъпа и като цена. Най-базовият Velar с 4-цилиндров дизел и 180 коня започва от 119 000 лева. Като имате предвид, че базовото ниво включва 4х4, отличен 8-степенен автоматик, LED светлини и два 10-инчови дисплея, това никак не е зле.
После обаче цената започва да расте с великански стъпки. 6-цилиндров дизел като нашия, с 300 конски сили мощност и средно ниво на оборудване, е вече към 160 хилядарки, и то без допълнителните екстри. А най-натоварената версия, наречена First Edition, ще ви струва 217 000 лева.
  
   
Кола за края на света: тестваме Range Rover Velar (ВИДЕО)
  
  
РАЗБИРА СЕ, В ЗАМЯНА получавате най-различни други дребни удоволствия, като например тези ръкохватки на вратите, които се крият в корпуса и се показват при нужда. Или пък лазерни фарове с няколкостотин метров обхват. Или специална гривна за ръката, с която да отключвате и палите.
Но преди всичко в замяна на парите си получавате една доста добра кола. Velar дели една платформа с Jaguar F-Pace и стои на пътя не по-зле от него. Управлението е бързо и прецизно, но като цяло колата по-скоро отпуска, отколкото да помпа адреналина. Така и трябва, защото 6-цилиндровата версия с вас зад волана тежи над два тона.

ИНАЧЕ ТОЗИ ДИЗЕЛ си върши работата отлично и при нужда ще ви засили до 100 километра в час за едва 6.5 секунди. Забравете обаче за обещавания разход от 6.4 литра на сто. По-реалистичната цифра е някъде около девет.
За разлика от Range Rover Sport, тук нямате понижаваща предавка. Но не ви и трябва - електронните режими за офроуд се справят достатъчно добре с всякакви разумни препятствия. Стандартният просвет е 21 сантиметра, но в режим за кален терен се увеличава до 25.
  
   
Кола за края на света: тестваме Range Rover Velar (ВИДЕО)
  
  
Все пак да отбележим, че ако се изправите пред паднало насред пътя дърво, Velar е безпомощен, и тогава е по-добре да имате оператор на дясната седалка.
  
  
Кола за края на света: тестваме Range Rover Velar (ВИДЕО)
  
  
НЕ СМЕ СЪВСЕМ СИГУРНИ с кого иска да се конкурира тази кола. Като размери тя е някъде между BMW X4 и Х6, и малко над Аudi Q5. Като общо внушение гледа и към клиентите на Porsche Macan.
Но Velar има и едно допълнително предимство пред всички тези паркетни красавци. Той ви дава приятното чувство, че ако внезапно се зададе краят на света, има шанс и да му избягате.
     

Кола за края на света: тестваме Range Rover Velar (ВИДЕО)


300 к. с. максимална мощност
700 Нм максимален въртящ момент
241 км/ч максимална скорост
6.5 секунди 0-100 км/ч


 

0 от 500
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    А.В.Торът ( преди 5 години )
    Ако се задава край на света, един Дифендър, модифициран от Twisted Automotive, ще ви е доста по-полезен. Или Нива. Или Ге. Това нещо, тъпкано с безполезна електроника, може да ви докара край на света и само по себе си, ако закъсате с него в гората :))
  • #2
    11 rate up comment 5 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Ако искате кола за края на света вземете Нива.Много по-лесна е за поддръжка, проходимостта и е пословична и парното и е добро. Който е правил офроуд с Нива ще ме разбере.Като капак, на парите за тоя джуган можете да купите 10-ина Ниви.
  • #1
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Готин е. Ама Дифендър си е истината :)