IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как влияе ръждата по каросерията на безопасността (ВИДЕО)

Шведски застраховател направи серия краш-тестове на 10-15-годишни автомобили

Как влияе ръждата по каросерията на безопасността (ВИДЕО)

Стандартните краш-тестове показват нивото на безопасност на новите автомобили, които току-що са излезли на пазара. Какво обаче се случва със същите тези машини, след като са карани 10 и повече години? Отговор на този въпрос дава шведската застрахователна компания Folksam, която заедно с една от асоциациите на потребителите в страната проведе серия от краш-тестове на по-стари коли.

Как влияе ръждата по каросерията на безопасността (ВИДЕО)

За експеримента са били закупени няколко автомобила от два популярни модела, чиято възраст е над 10 години. Това са петото поколение на Volkswagen Golf (2003-2008 г.), както и комбито и седана Mazda 6 от първото поколение, което се произвежда през същия период. Задължителното условие е колите да имат ръжда по каросерията – да, в Швеция също има такива автомобили.

Как влияе ръждата по каросерията на безопасността (ВИДЕО)

Изпитанията са проведени британската лаборатория Thatcham по методиката на Euro NCAP, но не в сегашния вариант, а спрямо изискванията, които са действали в годината на производство на съответната машина. Тоест, колите са тествани при удар в бариера с 40-процентно покритие, при страничен краш-тест и при удар в стълб.

Как влияе ръждата по каросерията на безопасността (ВИДЕО)

Старите „Голфове” оправдават славата си, като се оказват достатъчно здрави, за да издържат всички тестове. При това въздушните им възглавници сработват без проблеми. Общата оценка на модела е 32 точки. Това е само с точка по-малко от резултата на модела, постигнат при тестовете на Euro NCAP през 2004 г. Ако тази оценка се превърне в звезди обаче, тя не е максималните 5, а само 4.



При Mazda 6 нещата не стоят така. Силната корозия по каросерията сериозно променя разпределението на на натоварванията при страничен краш-тест, като деформацията от удара се оказва значително по-голяма от тази, постигната при изпитанията на Euro NCAP през 2003 г. Най-сериозно е увеличено натоварването върху гърдите на шофьора и спътника му.

Как влияе ръждата по каросерията на безопасността (ВИДЕО)

Ръждата не оказва влияние върху резултатите при фронтален удар, като тук комбито на японците се справя по същия начин като чисто нов автомобил. В крайна сметка обаме Mazda 6 получава 18 точки срещу 26 за новата кола от преди 15 години. Съответно звездите в случая са 3 вместо 4, като експертите от Folksam са на мнение, че при катастрофа с такъв автомобил вероятно за смъртен случай е с 20% по-висока от тази с аналогична нова машина.



Все пак трябва да се отбележи, че подобни изпитания не могат да се приемат за напълно коректни, тъй като всеки стар автомобил си има своите особености. И е невъзможно могат да се намерят две машини, които да са ръждясали на едно и също място по един и същ начин, така че резултатите от краш-тестовете си зависят изцяло от състоянието на конкретния екземпляр.

Снимка и видео: Folksam

Тагове: volkswagen golf mazda 6
0 от 500
  • #5
    16 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Голфа и след 10г си е Голф, а Мазда както обикновено е гнилоч. Нищо ново!А как Мазда вече не гние ... само добри пожелания. На мой познат 5цата си гние порядъчно
  • #4
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Ама, ама ( преди 5 години )
    Ама ако си купя немски премиум на 10+ години, той ще ме защити... хахаБългарското правителство докато има за приоритет да прибира акциза от ползването гориво, вместо да регулира пазара и чрез данъци да изхвърли опасните и замърсяващи автомобили, ще вдигаме парите по актовете и ще плачем, че умират 1000 човека и още 10 000 ранени на година. Адът на Тракия... няма да спре, Бойко - вземи се в ръце и реагирай, но не *** с още вдигане на глобите!
  • #3
    11 rate up comment 8 rate down comment
    K ( преди 5 години )
    Напълно съм съгласен за ръждата при Мазда 1-во и 2-ро поколение. Това им е слабото място. Мазда 3 2-ро поколение 2009-2013 обаче е най-надежният автомобил за този период в своя клас.
  • #2
    8 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това са колите на Форд! Под шапката на американските измамници Мазда едва кретаха. Единствено двигателите и техниката им бяха отлични. Антикорозията и ламарините под всякаква критика. Форд и Мазда от тези години са пълна скръб.Добре, че Мазда се махнаха от тази задушаваща прегръдка и са самостоятелни. За Форд, като за умрелите или добро или нищо. Нищо...Гоуфа определено по отношение антикорозионната защита е доста добре. Специално Гоуф5 е добре направена кола. След него обаче нещата са зле...
  • #1
    23 rate up comment 7 rate down comment
    Аморфис ( преди 5 години )
    И на първата снимка - Мазда 6!Най-големият гнилоч!Браво на Аутомедия! Този път заглавието на статията и първата картинки са толкова добре подбрани, че по-добре никога не са се справяли!Мазда 6 и Мазда 3 от това поколение са покъртително гниещи!!