IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10 много редки модела на BMW

За тях колекционерите са готови да си дадат едната ръка

10 много редки модела на BMW

За своята почти вековна история BMW създаде огромно количество интересни и заслужаващи внимание автомобили. Някои от тях предизвикват неподправен интерес сред експертите, ценителите и колекционерите.

1. BMW Hurricane

10 редки модела на BMW

Това купе е конструирано през 1967 г. Колкото и да е странно, но то е дело не на професионалните инженери на компанията, а на студенти! Дори днес този автомобил изглежда прекрасно. Създаден е на базата на серийното BMW 1800ti. Снабден е с 2-литров двигател с мощност 120 к.с.

2. BMW 2000 ti Coupe

10 редки модела на BMW

Колата е създадена в сътрудничество с майсторите от италианското ателие Frua през 1968 г. Именно те праватя невероятно стилната карусерия. Впоследствие автомобилът няколко пъти е доработван. В крайна сметка баварците решават да му поставят 3-литров V8 двигател, развиващ 160 коня.

3. BMW 2800 Spicup

10 редки модела на BMW

Необикновен кабриолет, направен с разрешението на BMW от не свързани с компанията ентусиасти през 1969 г. За основа те решават да вземат BMW 2800 CS. След няколкомесечна старателна работа се получава това чудо. Впоследствие колата е купена от анонимен богаташ.

4. BMW 1602 Electro-Antrieb

10 редки модела на BMW

Днес за електромобилите на Tesla говорят на всеки ъгъл. Баварците обаче правят първия си такъв още през 1972 г. Няколко такива са пуснати специално за Олимпиадата в Мюнхен. Колата може да измине 60 км на ток и вдига 100 км/ч благодарение на двигателя с мощност 43 к.с.

5. BMW Turbo

10 редки модела на BMW

Друга кола, този път концептуален суперавтомобил, създаден също специално за Олимпиадата в Мюнхен. В проектирането й помагат инженерите от Lamborghini. Впоследствие този красавец ще се превърне в наистина легендарното купе BMW M1. Кой би си представил, че партньорските отношения ще доведат до такова нещо.

6. BMW 528i GT Coupe

10 редки модела на BMW

Друга рожба на вече споменатото ателие Frua. Днес автомобилът не изглежда толкова изтънчен, но през 70-те години на миналия век такъв дизайн е много търсен. За база е взет актуалният тогава модел от BMW 5 Series.

7. BMW Karmann Asso Di Quadri


10 редки модела на BMW

Този любопитен автомобил е проектиран от италианския гений Джорджето Джуджаро. Хечбекът се появява близо 15 г. преди BMW 3 Compact. Най-важното обаче е, че трябва да стане сериен. За съжаление, в плановете се намесва кризата, която принуждава баварците да променят политиката си.

8. BMW E30 M3 Pickup

10 редки модела на BMW

Сега някои дилъри на марката - като австралийските, например, искат от нея да направи пикап. Всъщност обаче, BMW има такъв, макар че адски трудно моге да бъде намерен някъде. За база баварците взимат BMW M3. Уникалният пикап се използва изключително само на територията на завода за транспортиране на части.

9. BMW Ur-Roadster

10 редки модела на BMW

Още от самото си начало този проект е доста смесен. Този "горещ" роудстър се появява през 1990 г. и в крайна сметка се оказва един от първите прототипи на друг прочут модел. Става дума, разбира се, за BMW Z3. За щастие, серийният модел успява да стане доста по-елегантен от този, който е на снимката.

10. BMW Nazca C2


10 редки модела на BMW

И накрая още едно творение на Джорджето Джуджаро, което е в десятката на най-добрите му работи. На времето баварците дори искат да пуснат този невероятно обтекаем автомобил в серийно производство. В последния момент обаче шефовете на компанията решават да прехвърлят ресурсите си върху разработването на нов двигател за McLaren F1.

Тагове: bmw
0 от 500
  • #9
    12 rate up comment 0 rate down comment
    kire ( преди 6 години )
    Личат си барнатите от италианци
  • #8
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Необикновен кабриолет, направен с разрешението на BMW от не свързани с компанията ентусиасти през 1969 г."Странен начин да споменеш студиото Бертоне.
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Пикапчето много радва !
  • #6
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Няма начин да ме накараш да се кача в някоя от тея саборетини!Изглеждат като каруци!Само тва последното е добре тия отгоре като колата на Флинстоун
  • #5
    11 rate up comment 0 rate down comment
    KLASIKA ( преди 6 години )
    За това говорим !!!Сегашните БМВ-та ги карат зомбита които са сляпи за хубаво и дизайн.Чрез новите информационни средства ще се раждат само зомбита.Вижте ,че бебетата не си пият млякото без таблета в ръка.Връх за рекламата!!!Сляпи зомбита карат"трансформарси",а не коли.И един ден изкуственият интелект ще ни изтреби,защото и кокошките разбраха,че сме лесно манипулирани зомбита и опасни за всичко друго на Земята.Без чест,без принадлежност-обич,вяра достойнство иплам,а най-вече без никакъв вкус !
  • #4
    2 rate up comment 22 rate down comment
    Bmw435icc,X3G01 ( преди 6 години )
    Obojavam gi vsi4ki do edna.Niama po-velika premium marka
  • #3
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Например Фруа е направил този концепт (и редица други) без да му е възложен от BMW само за да им ангажира вниманието върху идеите си. Искал е да ги впечатли за да му възложат евентуално серийно производство на модела. Тогава такива са били времената и много дизайнери са работили в аванс за да си спечелят поръчка.
  • #2
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    A да ти е хрумвало че дизайна на някои Алфи и някои БМВ-та е дело на едни и същи дизайнери е тези години такава е била модата в автомобилиния дизайн?
  • #1
    15 rate up comment 5 rate down comment
    thebrainless ( преди 6 години )
    Вижда се ясно, как BMW взаимстват от визуалният език на Alfa Romeo през годините. Което естествено не е лошо в никъкъв случай.