IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Под прикритие: тестваме преобразеното Peugeot 5008 (ВИДЕО)

Французите са превърнали доскорошния семеен миниван в нещо много по-приключенско. Поне на вид

Беше време, когато да си купиш миниван бе последен писък на модата. Но това време безвъзвратно отмина и днес този сегмент бързо умира, заместен от кросоувърите.

В PEUGEOT СА ГО ОСЪЗНАЛИ са го осъзнали навреме и затова са превърнали своя най-голям като размери модел - 5008 - в SUV със 7 места.
Всъщност това не е толкова лоша идея. Все пак целта е един автомобил да изглежда модерно и внушително, което при 5008 е факт.
И като дизайн, и като технология тази кола силно напомня на по-малкото братче 3008 - което не е чудно, защото на практика е построена върху същата платформа.

Под прикритие: тестваме преобразеното Peugeot 5008 (ВИДЕО)

МАСИВНАТА ПРЕДНА БРОНЯ и големите въздуховоди придават атлетичен и спортен вид на бившия миниван. Като опция се предлагат LED-светлини, впечатление правят също допълнителният спойлер на покрива и ефектните задни светлини.
Приликата с 3008 се вижда и вътре, където преобладават материали от високо качество. Все пак да уточним, че нашият тестови автомобил беше от топ-версията GT. В базовото ниво няма да откриете нито алкантара, нито хромирани елементи.

Под прикритие: тестваме преобразеното Peugeot 5008 (ВИДЕО)

ИНАЧЕ ИНТЕРИОРЪТ е подчинен на новата философия на Peugeot, наречена i-Cockpit. Воланът е по-малък, с три лъча и сплескан отгоре и отдолу, почти като състезателен автомобил. Уредите са изцяло дигитални, върху 12-инчов дисплей зад волана.
Пространството в салона е достатъчно, за да може на задния ред да се поберат трима възрастни. Има и две допълнителни седалки в багажника, но те са подчертано за деца. Излизането им от пода става лесно, но съответно се губи мястото за багаж, което е в нормални условия е внушителните 780 литра.

Под прикритие: тестваме преобразеното Peugeot 5008 (ВИДЕО)

КАТО КАЗАХМЕ "БИВШИЯ МИНИВАН", нека не ви подвеждаме. Въпреки мъжествения дизайн, това не е и истински SUV - просто защото не се предлага със задвижване на четирите колела. Изкарването му извън пътя не се препоръчва, но и едва ли ще ви хрумне при толкова лъскава опаковка.

Под прикритие: тестваме преобразеното Peugeot 5008 (ВИДЕО)

ВСЕ ПАК ПРИ НУЖДА 5008 няма да се изложи, защото макар и само с предно предаване, има доста добър просвет - почти 24 сантиметра. Има също контролер за ръчно превключване на настройките на ESP, в което не виждаме особен смисъл.
Най-добре оставете системата на автоматичен режим - тя има достатъчно датчици и сензори, за да се ориентира за състоянието на настилката и да се настрои по най-добрия начин.

ЗА ЗАДВИЖВАНЕТО в Peugeot са избрали два бензинови и два дизелови двигателя. Базовият 1.2 бензин е с три цилиндъра, но със съвсем приличните 130 коня. После има 1.6 бензин със 165 коня, 1.6 дизел със 120 коня и, като най-скъпа възможност, двулитров турбодизел, при който мощността може да е 150 или 180 конски сили.

Под прикритие: тестваме преобразеното Peugeot 5008 (ВИДЕО)

НИЕ ТЕСТВАХМЕ ИМЕННО най-мощния дизел, който ни се струва и най-логичният избор за толкова масивна кола. 400-те му нютонметра са предостатъчни за изпреварване, а при спокойно шофиране разходът едва надхвърля 6 литра на сто. 6-степенният автоматик работи сравнително гладко и незабележимо.

Под прикритие: тестваме преобразеното Peugeot 5008 (ВИДЕО)

ЕСТЕСТВЕНО, 5008 ПРЕДЛАГА и пълния набор електронни глезотии, които да улеснят живота ви. Включително и сгъваем електрически велосипед Peugeot, който да ви спаси в задръстванията. Но те ще увеличат забележимо цената. За базовото ниво тя започва от 45 000 лева, което е много приемливо за толкова просторна кола. Но машина като тестваната от нас ще ви струва над 75 хилядарки - което вече изглежда соленко за SUV, който всъщност не е SUV.
 

Тагове: test drive peugeot 5008
0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Драги смешници продажбите на 3008 и 5008 са космически!Ясно е в България как се мисли а се мисли 50-100 години след Запада!
  • #5
    8 rate up comment 4 rate down comment
    безсмислици ... ( преди 6 години )
    "шарен" екстериор, ОК интериор и от там нататък ...нищо!липсва 4Х4, слаби мотори и т.н. усещането е, че мениджмънта на всички френски фирми за коли работи в полза на ... германците!
  • #4
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Много трябва да си заблуден, за да купиш 3008 или 5008. Нямат 4х4, а цената им е като на SUV с 4х4. E тогава, защо да го взимам, защото Пежо е супер престижна марка ли? Защото много ме кефи сплескания волан? Или защото маркетинг отдела им знае, че може само с хубава опаковка да излъже много хора и да спечелят!
  • #3
    16 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Единствено на обем, на междуосие, на клиренс и на външен вид са го докарали горе-долу този т.нар. СУВ.Това е някакво пълно извращение с хората/клиентите. 1,2 двигател с 3 цил на този толуп си е подигравка откъдето и да го погледнеш. И останалите мотори са неадекватни. И за какво са направили този кютюк, като няма 4х4? 6-степенене автоматик?! Тези в кой век живеят? А за цената да не отваряме приказка, е е много, ама много надценен.се пак продажбите ще покажат, че съм прав за всичко!
  • #2
    4 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    много скучно вътре
  • #1
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Аморфис ( преди 6 години )
    Много хубава машина, но..."Базовият 1.2 бензин е с три цилиндъра, но със съвсем приличните 130 коня."Е хайде да почва от 1.6 бензин и да има до 2.5, какво ще кажат?Ало, търговският на СФА, вземи им дай акъл малко на шефовете да сложат по-големи мотори, че така се излагате!