IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нечестна битка: BMW M760Li срещу Mercedes-Benz S560

Запознайте се с директорската лимузина, която има повече въртящ момент от Pagani Zonda F

Първата ни работа е да успокоим всички фенове на Mercedes: това не е сравнителен тест драйв. Да сравняваме тези две машини би било крайно несправедливо към горката, обикновена S-class.
  
  

   
  
ДУМАТА "ОБИКНОВЕН" ПО ПРИНЦИП не е сред първите, които биха ви хрумнали за новия Mercedes S560. С 4-литров V8, 469 коня и под 5 секунди от 0 до 100 км/ч, това е една от най-бързите серийни лимузини.
Фантастичното пневматично окачване я прави и една от най-удобните. А технологиите на борда се простират от десетте режима за масаж до най-близкото подобие на истински автопилот, което сегашните закони позволяват (пълния ни тест можете да видите тук).
  
   
Нечестна битка: BMW M760Li срещу Mercedes-Benz S560 (ВИДЕО)
  
  
ТАЗИ КОЛА МОЖЕ ДА ПАРКИРА СЪВСЕМ САМА, умее да изпреварва и да се прибира в лентата си само с едно включване на мигача от ваша страна, и дори е способна сама да намалява скоростта си, когато научи от навигацията, че доближава остър завой.
Накратко, новата S-class е един от най-съвършените и технологично напредничави автомобили, създавани някога. Но наистина се усеща обикновена в сравнение с това.
 
ДЪЛГИ ГОДИНИ BMW ОПАЗВАШЕ своята Серия 7 от лапите на собственото си спортно М-поделение. Логиката изглеждаше непоклатима: човек или иска спорт, или да бъде возен комфортно. Но машини като Mercedes S AMG убедително доказаха, че човек съвсем спокойно може да иска и двете едновременно. И да е готов да плати за целта майка си и баща си.
   
    
Нечестна битка: BMW M760Li срещу Mercedes-Benz S560 (ВИДЕО)
  
  
В СЛУЧАЯ С ТОВА M760Li баварците са оценили майка ви и баща ви на 343 000 лева - или точно колкото две чисто нови дизелови 730d. Но с някои глезотии, като кожения салон Merino и тавана от алкантара, цената на тестовия ни автомобил отива до 396 200 лева. Което са годишните ви винетки до 6102 година след Христа. Или два хубави апартамента в София.
Можем да продължаваме още дълго с насълзяващи очите сравнения, но истината е, че в тесния свят на свръхлуксозните лимузини това BMW е небивало изгодна оферта.

ВЯРНО, ЧЕ СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ също толкова мощната Аlpina B7. Както и от Mercedes S63 АMG, с който би било по-честно да го сравняваме.
Но тези две фантастични иначе коли са с пролетарски  V-осмаци. Докато под капака на това М760 се крие най-аристократичният от моторите: класически V12. Както казваше известният философ Мечо Пух, колкото повече, толкова повече.
  
    
Нечестна битка: BMW M760Li срещу Mercedes-Benz S560 (ВИДЕО)
  
  
ОЩЕ ОТКАКТО ПРЕЗ 1913 Луи Коатален монтира първия такъв мотор в машина на забравения британски производител Sunbeam, V12 е кристалната мечта на всеки истински автомобилен фен. Идеално балансиран и предлагащ много мощ с никакво усилие, този двигател е наградата, ако преуспеете в живота.
В този смисъл 400-те хилядарки, които ви искат от BMW, са най-достъпният начин да му се порадвате. За сравнение 12-цилиндровата S-class, във версията 65 AMG, започва от 470 хиляди лева.
  
   
Нечестна битка: BMW M760Li срещу Mercedes-Benz S560 (ВИДЕО)
   
   
ОСВЕН ТОВА БАВАРЦИТЕ не се стискат със серийното оборудване. За тези 770 минимални работни заплати получавате 20-цолови джанти, кожени седалки с отопление и вентилация, аудиосистема от Harman Kardon с 16 говорителя, 10-инчова мултимедия, която се управлява и с жестове, автоматично паркиране и камери и от четирите страни.
Доплаща се само, ако искате да замените луксозното с още по-луксозно - примерно с аудио от Bowers&Wilkins. Или пък за този специален цвят, наречен Frozen Arctic Grey, който се състои от три различни слоя и добавя петцифрена сума към цената.
   
  
Нечестна битка: BMW M760Li срещу Mercedes-Benz S560 (ВИДЕО)
  
  
НО ВСИЧКИ ТЕЗИ ГЛЕЗОТИИ са без значение тук. Единственото важно е моторът. Това е 6.6-литров V12, на практика същият, който се монтира и на Rolls-Royce Ghost и Rolls-Royce Dawn. Но с мъничко по-агресивни настройки.
С помощта на двете турбини мощността е 610 коня - със символичните две повече, отколкото при Alpina B7. Въртящият момент може да стигне 800 нютонметра, повече от Pagani Zonda F и от Ferrari 488. При това е достъпен от едва 1500 оборота. Само едно леко погалване на газта ви дава безгрижно изпреварване.
  
   
Нечестна битка: BMW M760Li срещу Mercedes-Benz S560 (ВИДЕО)
  
  
8-СТЕПЕННАТА СПОРТНА ТРАНСМИСИЯ работи по-бързо и гладко, отколкото бихте се справили сами. Пневматичното окачване изглажда спокойно всякакви дупки, а колата е толкова обезшумена, че се налага звукът на двигателя да се усилва през тонколоните, когато искате да усетите малко тръпка.
Воланът е тежък и бавен, но това не е пречка, ако искате да хулиганствате по някой планински път или на писта. С вас на борда М760 тежи поне два тона и четвърт, но въпреки това завива по начин, който си е чисто и просто среден пръст в лицето на физичните закони.
Задвижването е на четирите колела, за да не се налага да бутате през зимата, но с акцент върху задните, за да дава типичното за баварците усещане.
   
   
Нечестна битка: BMW M760Li срещу Mercedes-Benz S560 (ВИДЕО)
  
  
ВСЕ ПАК ИМАЙТЕ ПРЕДВИД, че това не е чистокръвна М-кола, не е дългоочакваното М7. Шасито е на практика идентично с това на обикновената Седма серия - с прословутото му карбоново ядро и с врати и капаци, направени от алуминий за намаляване на теглото.
Заслужава ли си обаче цената?
Това е труден въпрос. Ако искате нещо, с което да заявите статус и да се возите в съвършен комфорт, по-добре изберете тази S-class. И ще ви останат пари за яхта. Но ако искате онова неповторимо усещане за съвършенство, което само 12-те цилиндъра могат да осигурят, това BMW е направо сензационна оферта.
  
   
Нечестна битка: BMW M760Li срещу Mercedes-Benz S560 (ВИДЕО)


BMW M760Li
3.7 секунди 0-100 км/ч
610 конски сили максимална мощност
800 Нютонметра макс. въртящ момент


0 от 500
  • #17
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Ал ( преди 1 година )
    За тея пари можеш да купиш 4-5 апартамента.
  • #16
    13 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Истината е че двата автомобила са коренно различни като поведение,тва което ти дава мерцедес като комфорт bmw го няма,а какво ти дава bmw като динамика и управление пък мерцедеса го няма.така че сравненията са излишни.. Общото между двата автомобила е че за тия пари ше си купиш два апартамента
  • #15
    4 rate up comment 10 rate down comment
    propov ( преди 4 години )
    Хахтук пак пълно с инженери, маркетингови гурута, визионери и прочее. Ама той таланта за да излезе му трябва...Ракия. Само потвърждавате , че БГ е нация на ракийката и блаженството със нея. Не се замисляте в какъф *** живеете, ама за критика сте Нумеро Уно. Цял свят гласува с парите си за БМВ - купуват ги хората. Марката е No 1 премиум производител. А наздраве!
  • #14
    1 rate up comment 2 rate down comment
    ( преди 6 години )
  • #13
    19 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Абе от 99г насам Мерцедес S-класа се продава два пъти повече от Ауди БМВ и Лексус взети заедно. Та каквито и напъни да правят царя е един и скоро няма да бъде детрониран. Който е карал и такива коли знае защо е така.
  • #12
    4 rate up comment 7 rate down comment
    iliev555 ( преди 6 години )
    Следващата 7-ца ще е наистина сериозен автомобил.Настоящия модел все още има проблеми с екстериора.Не очаквайте от бмв 7 да се правят на мерцедес в този клас.Истината е, че го използват като лаборатория за технологии и веднага след това ги вкарват в по ниските класове, като 3-та и 5-та серия.Ако търсите лукс има си ролс ройс за тази цел .На мерцедес не им се получи с майбах.А за истинска м7 за сега няма да стане номерът .За следващата генерация може би.
  • #11
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Koko ( преди 6 години )
    БМВ то за 340км каране изцежда точно 100 литра бензин,при пълен танк показва 700-720км но след два дена фертиш.
  • #10
    20 rate up comment 33 rate down comment
    Merc ( преди 6 години )
    Само като им видиш снимките, определенията "горката, обикновена" на 100% си приляга на БМВ нищо, че им е топ модела! Да, S 63AMG ще е с подобни динамични показатели, разбира се с класа отгоре относно изисканост, комфорт и присъствие в горния клас.Ако пък се появи Царя S 65 AMG нещата съвсем ще станат "горки" за бенвето... :-)
  • #9
    12 rate up comment 9 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Не издържах да изчета до края.
  • #8
    43 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Дреме ми на 6-цата за кварталните ви лафчета... Карайте каквото на вас ви харесва,аз не съм седнал да плюя по останалите марки,какви били и да им ръся косурите и предубежденията от преди по 20 години.За всяка марка има по някое и друго лафче,ако ги приемате на сериозно и вярвате в тях... Ваша си работа.Аз съм си доволен от колата,дано сте доволни и вие от вашите а не само да ръсите злоба по останалите .