IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Собственикът на Volvo влиза в Mercedes?

Китайците от Geely искат да станат най-голям акционер в германския гигант

Собственикът на Volvo влиза в Mercedes?

Китайският гигант Zhejiang Geely Holding Group, който притежава марките Volvo и Lotus, планира да придобие "голям" дял от германската Daimler. Според информация на в. Bild китайците могат да станат най-големият акционер в концерна, под чиято шапка са Mercedes-Benz и Smart.

Собственикът на Volvo влиза в Mercedes?

Източници на изданието разкриват, че още през ноември от Geely са предложили на Daimler да придобият чрез пряко договаряне минимум 5 процента от капитала. Германците са отказали и са насочили китайците към покупка на акции на свободния пазар.

Стратегическите планове на Geely се нуждаят от технологията на Daimler за производство на батерии за електромобили. Китайците искат да създадат и съвместно предприятие с Mercedes в град Вухан.

В момента най-голям акционер в Daimler е Кувейският инвестиционен фонд с дял от 6.8%, следван от американската инвестиционна корпорация BlackRock на прословутия Лари Финк.

Geely, създадена през 1986, е най-големият частен производител на автомобили в Китай (или поне най-големият без директни връзки с централната или местните власти). Компанията откупи контролния пакет от Volvo преди няколко години, а наскоро добави към активите си малайзийския производител Proton и британската компания за спортни автомобили Lotus. Съвсем наскоро Geely създаде и своя собствена втора марка, наречена Lynk & Co.
 

Тагове: daimler geely blackrock
0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    карай си мин.та пардон кадета ге се и 115 коня със спойлера отзад и генерацията ремус и не мисли за Волво!
  • #8
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    нали и какво се случва после чупят мерака на балъците които са си взели л***йно в целофан и после що смърдяло ами какво очакваш от един продукт преди да си я тествал поне седмица
  • #7
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Волво чупят рекорд след рекорд по продажби откакто китайците ги купиха, така че айде виж първо фактите и после прави свободни съчинения. Новите им модели са страхотни.
  • #6
    3 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    кво речи за китайското волво рециклирани материали тънка ламарина изтърбушено окачване ритащи кутии виещ двигател заспал айпад кожа на седалките след няколко месеца омачкана като вестник за тоалетна хартия списъка с "екстри" е безкраен
  • #5
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Напротив Волво в китайската ера са 100 пъти по-коли отколкото бяха под шапката на Форд!
  • #4
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    жълтурите с покупката на волво досъсипаха една легенда в автоиндустрията която се славеше с безупречно качество и пословична издържливост но явно в мерседес все още има мислещи глави и номера на китайката не мина
  • #3
    19 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Е то ся на половината им агрегати и елементи пише Renault :)
  • #2
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да, те да не са като жълтурските легенчета, при първата криза да фалират и да ги купят румънците. ахахахахахах
  • #1
    11 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ох, ох ... скоро ще всички ще ги изкупят китайчетата. Европейците, като ламтят за продажбите в Китай ще платят цената мноооого скоро.