IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Трябва ли да се мие колата през зимата?

Нека претеглим ползите и вредите от тази процедура през най-тежкия сезон

Категоричен отговор на въпроса „Какво е чист автомобил?” никога не е имало, поне сред автомобилистите. За някои от тях това означава ежедневно посещение в автомивката, а за други това става едва, когато мръсотията по колата започне да пада на парчета. Това противоречие е особено ярко през зимата.
 
  
Трябва ли да се мие колата през зимата?
 
   
В условията на големия град най-тежкият сезон за автомобилите се асоциира не толкова с чист бял сняг, колкото с кишата и мърсотията по улиците. Адептите на чистотата имат своите аргументи, като основният е, че пътуването в чиста кола е по-приятно, а и петната по каросерията са по-малко. Освен това измиването изчиства машината от солта и цялата друга химия, която се изсипва по улиците при чистенето им. И тъй като тези химикали водят до корозия, е по-добре да бъдат отстранявани по-често

Аргументите срещу миенето през зимата обаче изглеждат по-сериозни. Ако се говори за корозия от гледна точка на химика, то тя се получава от процес на обмен между металните атоми и йоните на солта в разтвора.
  
 
Трябва ли да се мие колата през зимата?
  
   
Още от училщните часове по химия е известно, че интензивността на подобни процеси и реакции зависи най-вече от температурата – колкото по-топло е, толкова по-бързо се случва. С други думи, при отрицателни температури автомобилът не ръждясва, дори да бъде покрит целият с коричка от солена кал. И съответно миенето не спасява от ръждясване - още повече, че мнозинството шофьори не се сещат да почистят колата си отдолу, където се натрупва най-много мърсотия.

По-неприятно обаче е друго следствие от автомивката. Когато върху замръзналия автомобил се изсипват струи с топла вода, лаковото покритие понася жесток удар заради рязката смяна на температурите. Възникналото напрежение в слоевете боя води до образуването на микропукнатини, в които неизменно остава влага. Да не говорим, че сериозно страдат също така уплътнителите на вратите, на прозорците, както и ключалките.
 
  
Трябва ли да се мие колата през зимата?
  
  
Всичко това показва, че е по-добре през зимата автомобилът да се мие колкото се може по-рядко. Ако се наложи да бъде направено, то е задължително това да става в отопляеми или подземни автомивки, тоест на място, на което автомобилът може да преседи поне половин час преди и след края на процедурата. В първия случай, за да може боята да се сгрее след минусовите температури навън и да се избегне напукването, а във втория – за да може да изсъхне напълно и влагата да изчезне, преди да е станала на ледени кристалчета.


0 от 500
  • #15
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Ти попитай.. ( преди 6 години )
    Ти попитай, па ако не знаеш ние ще ти кажем..лятото в 35+ кола не се мие,или ако ,то на сянка..Най малкото ти се изпарава всичко барбар с препарата и не можеш да смогнеш да я миеш.Питате за топлата вода,..джанам пароструйката с каква вода работи? Хронична необразованост и на авторите и на пишещите.Има си прости водоструйки които си бачкат на студена вода и с тях става идеално.А и не всеки вади к + лева за паро.Като има възможност мие се и през ден.
  • #14
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А да попитам през лятото като колата ти е на 35 градуса и я залееш с вода 10 градуса дали пак не се получава разлика в температурите???
  • #13
    4 rate up comment 0 rate down comment
    GTE ( преди 6 години )
    В София, в Дружба 2 на бул Копенхаген. Като се идва от центъра по бул Цветан Лазаров, стига се до трамвайната линия на трамвай 23, завива се надясно, отминава се първата пряка, след нея Турския ресторант и след него има автомивка с топла вода, но не гореща, вряла.
  • #12
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да бе всеки ден ще я мия. Даже най-добре сутрин, обед и вечер :D :D :D
  • #11
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Хм, аз пък смятам, че е хубаво да се мие след каране по пъища, обработени с луга, сол и химикали.Дори със студена вода за 1-2 минути.Като засъхнат и се застоят по частите отдолу бавно и полека започват да се появяват питинги.
  • #10
    5 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Автора да ми каже къде има мивки с топла вода? Ако имаше топла вода на мивките хората щяха да ходят да се къпят там
  • #9
    6 rate up comment 3 rate down comment
    112 ( преди 6 години )
    Излизам от гаража, мия я и я прибирам.
  • #8
    9 rate up comment 2 rate down comment
    carpe_diem ( преди 6 години )
    В книжката на моята кола пише зимата да се мие веднъж седмично.Не го правя разбира се, ама е хубаво да е по-честичко, задължително над 0 градуса обаче.Ако е студеничко, преди и след миене задължително на топло - или в мол, или в гараж, ако има достъп...
  • #7
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Къде са тия автомивки с топла вода ;) Пък и да я миеш на -15 градуса е тъпо защото ще се обледени за нула време.
  • #6
    14 rate up comment 0 rate down comment
    :) ( преди 6 години )
    Всичко е относително. А ако през зимата през повечето време автомобилът е в гараж, където температурата е 8-12 градуса, всъщност е важно да се почисти.