IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

КАТ започва да спира старите коли

Шофьорите имат един месец, за да проверят нивата на замърсяване на автомобилите си

КАТ започва да спира старите коли

Столична община предостави на КАТ седем газ-анализатора за проверка на вредните емисии на автомобилите. Общата стойност на устройствата е 70 000 лв. като пет от тях ще бъдат използвани за проверка в пункта за регистрации на КАТ в София, а другите две са поставени в патрулни коли.

КАТ започва да спира старите коли

„Около 60% от замърсяването на въздуха идва от автомобилите, а останалите 40% са от битовото отопление – коментира кметът на столицата Йорданка Фандъкова. – КАТ ще даде един месец на шофьорите, за да проверят нивата на замърсяване на автомобилите им, без да бъдат санкционирани.”

Началникът на отдел "Пътна полиция" към СДВР комисар Тенчо Тенев допълни, че проверките ще стартират с по-стари автомобили. Когато бъдат отчетени стойности над допустимите, на водача ще се съставя акт, а колата ще се спира от движение. Превозните средства, които не отговарят на изискванията, няма да може и да получават регистрация в КАТ.

КАТ започва да спира старите коли

На свой ред министърът на околната среда Нено Димов заяви, че с газ-анализатори ще бъдат оборудвани всички пунктове на КАТ в страната. В момента министерството договаря пари по оперативна програма „Околна среда”, като те ще бъдат използвани именно с такава цел.

Снимки: Олег Попов, Dnes.bg
 

0 от 500
  • #23
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Що ми изтрихте отговора до анонимния? Моя език не се различава от неговия?!
  • #22
    18 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Минтирит,Колата трябва да е с катализатор, който работи, а не задръстен. Моторът и горивото нямат никакво значение в случая, ако катализатора ти е както трябва. Така, че стига си пищял! Разбрахме, че караш над 20-годишна нафтова печка на ВАГ, но това че си беден и глупав не е по наша вина. Ако нямаш достатъчно пари не е задължително да имяш стара к0чина с която да тровиш всички. Крайно време е за се разбере това от селяците, като теб. Я кажи нещо за електричките как и те замърсяват! ***!
  • #21
    38 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Щото като спре отоплителния идва строителния сезон - и щото общината не чисти улиците и се вдига невъобразим прахоляк. По Коледа и Нова година София беше празна - 300 000 коли ги нямаше, а имаше едно от най-сериозните превишавания на нормите. А като свърши зимата нормите се превишават значително по-рядко
  • #20
    8 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Крайно време беше!А за тези, които казват, че печките замърсявали повече ще ги питам защо, като свърши отоплителният сезон и тогава въздухът е все така мръсен?Защо, като застана на някое кръстовище не много натоварено и започвам да усещам по горните дихателни пътища мизерийте излизащи от ауспусите на колите? Така, че да спират наред таралястниците, които не отговарят на изискванията. Животът на хората е по-ценен от егото на селянина, който трябва да има кола,а не да ползва обществен превоз.
  • #19
    24 rate up comment 2 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    При официалн ататистика на КАТ, че автопарка е на над 20 години моля някой да дефинира "по-старите коли" :DСъщо така, при хванати над 300 тона некачествено гориво за миналата година кой ще ми даде гаранция, че не надхвърлям нормата от някъв ***, който са ми налели в резервоара? И накрая да попитам - що се очаква един мотор след 20 години екплоатация да дава резултати каквито е давал като нов в лабораторни условия?За печките и липсващите софиянци по празниците вече е коментирано...
  • #18
    32 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    по тези правила 80% от авто парка ни трябва да бъде спрян от движение !а дано - ама надали
  • #17
    11 rate up comment 2 rate down comment
    иуио ( преди 6 години )
    Много недомислено бе - кола която не покрива евро 5 се спира от движение, а кола която покрива евро 1(понеже там няма какво да се счупи) си се движи. евро 1 ще е в пъти по *** но, няма проблем. То VW дизелите че и другите дизели(и другите лъжат, чист дизел няма) няма да покрият евро 5 ако се мерят честно. Рещението е не дали покрива това което го пише в талона, а да покрива минимални критерии еднакви за всички
  • #16
    32 rate up comment 1 rate down comment
    Петър ( преди 6 години )
    Не може държавата и общината да изискват, а нищо да не правят! Не може да не ти осигуряват условия и да те глобяват, разбити улици, липса на паркинги, нискокачествено и скъпо гориво, ненормлма престъпност. Накъдрена полиция и некъдърни администрация!
  • #15
    23 rate up comment 1 rate down comment
    Петър ( преди 6 години )
    Това добре, а какво ще направи държавата и некадърната по настоящем полиция с кражбите на катализатори. България е по-зле от африканска държава. Отиваш на вечеря, паркираш- катализатора изчезва, идват ти приятели на гости от чужбина- колата им изчезва. Да откраднат кола с чужд номер още първата й вечер в България е с вероятност от 80%
  • #14
    25 rate up comment 1 rate down comment
    hfghgf ( преди 6 години )
    Сега най-желаното място за работа в кат ще стане газ анализатора. Ако случайно някой замери след това и колата не покрива критериите-> ами, то стара кола може по всяко време да се повреди, като я тествахме си беше в норма. Резултат не чакайте.