IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Geely си купи част и от „голямото” Volvo

Китайците вече са най-големият акционер и при производителя на камиони и автобуси

Geely си купи част и от „голямото” Volvo

Китайските компании продължват експанзията си в чужбина, като особено активен в тези си действия е концернът Geely. Той е собственик на компанията Volvo Cars и държи контролния пакет на британския Lotus и на малайзиския Proton. Сега китайците се готвят да станат и най-големият акционер в още едно подразделение на Volvo – производителя на тежкотоварна техника Volvo AB (Volvo Group).

Geely си купи част и от „голямото” Volvo

Първата стъпка вече е факт – Geely купи 8,2% от акциите на Volvo AB от шведския инвестиционен фонд Cevian Capital. Сумата по сделката не се съобщава, но според експерите тя е около 3,5-3,8 млрд. долара. От Cevian твърдят, че китайците сами са ги потърсили и са останали доволни от сделката.

Придобиването на този пакет означава, че Geely вече е най-големият акционер във Volvo AB и е вторият по брой на гласовете след шведския Industrivarden (китайците разполагат с 15,6% от имащите право на глас акции). Въпреки това, те нямат намерение да обединяват леките и тежките превозни средства на Volvo в едно (през 1999 г. Volvo Car бе продадена на концерна Ford, който 10 години по-късно го я препродаде на Geely).

Концернът Volvo AB произвежда камиони и автобуси от марките Volvo, Renault, Mack, Nissan Diesel, Terex, Prevost и Nova Bus. Компанията има много силни позиции на пазара в Китай, където държи 45% от един от най-големите местни производители на тежкотоварна и търговска техника Dongfeng Commercial Vehicles.

Снимка: Volvo AB
 

Тагове: geely volvo cars volvo ab
0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Кви китайци бе дръпнатите само крадат.Отворете учебник по химия физика и тн само бели европейци и американци.Китайците крадат ако не работеха за шепа ариз никой нямаше да си изнася заводите там и да станат богати всъщност там само камуностическата клика има паре!Ама кво да четете забравих че повечето тук и начално дори нямат!Ахаха!
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    комунистите имат най-много пари.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Achtung ( преди 6 години )
    Един приятел в САЩ на скоро си взе кросоувър на ГМ, който се оказа правен в Китай, ние тука ще си коментираме, а хората работят, творят, създават..... а *** си е ***.
  • #3
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    2025г.Разговор между шофьори: - Колега, ти с какви резервни части поддържаш автомобила си? С оригинални или ползваш алтернативни? - Само с оригинални, китайски!...
  • #2
    2 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    по големи трошки от волво няма
  • #1
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    3 милиарда, за китайците това са джобни....