IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

18-те най-тежки катастрофи в историята (ЧАСТ 2)

Това са ужасяващите инциденти, от които трябва да се поучим

18-те най-тежки катастрофи в историята (ЧАСТ 2)

Продължаваме с втората част от най-тежките документирани катастрофи в историтяа на автомобилизма. Случили са се в различни точки на света, а основната причина за тях са човешки грешки, от които само можем да се поучим. Например, как не се прави. Преди дни изброихме първите 10 от най-сериозните пътни инциденти, а сега продължаваме с втората порция от 8 случая на пътно-транспортни произшествия.

18-те най-тежки катастрофи в историята (ЧАСТ 2)

11. ВЕРИЖНА КАТАСТРОФА, магистрала в Дубай

Това е един от най-сериозните инциденти на 21 век. Случва се през 2008 г. и в него участват 226 коли и 12 автобуса, които се удрят един в друг на магистралата, свързваща Дубай и Абу Даби. Резултатът е огромна купчина смачкан и горящ метал, който блокира пътната артерия в продължение на часове. Тази катастрофа остава в историята като един от най-сериозните пътни инциденти в света, а причината за него е плътната мъгла и безразсъдното шофиране на част от шофьорите.

18-те най-тежки катастрофи в историята (ЧАСТ 2)

12. DODGE VIPER, САЩ

Загубата на контрол при висока скорост е доста честа причина за катастрофи, тази тук безспорно е една от тях. Инцидентът се случва на магистрала в Аризона през 1998 г. Шофьорът на Dodge Viper изпитал границите на възможностите на своя автомобил, развивайки близо 300 км/ч. За съжаление обаче, шофьорът изгубил контрола над машината, което довело до зловещ сблъсък, след който колата излетяла във въздуха, преобърнала се няколко пъти, а накрая финиширала в крайпътен стълб. Шофьорът загубил живота си мигновено.

18-те най-тежки катастрофи в историята (ЧАСТ 2)

13. ГРАН ПРИ ИНЦИДЕНТ, Сан Марино

Без съмнение, Айртон Сена е един от най-успешните пилоти, а според мнозина и недостижимата легенда на Формула 1. Бразилецът губи живота си по време на Гран при на Сан Марино през 1994 г. Секунди преди това той води в състезанието, но изненадващо губи контрол и се забива в предпазните ограждения. Смята се, че до трагичния инцидент се е случил след неочаквано счупване на кормилен накрайник. След гибелта на Сена, във Формула 1 са въведени промени в правилата, целящи увеличаване на безопасността на пилотите. В резултат на това, във Формула 1 няма нито един смъртен случай в продължение на цели две десетилетия. До 2014 г., когато Жул Бианки изгуби трагично живота си на пистата “Сузука”.

18-те най-тежки катастрофи в историята (ЧАСТ 2)

14. ИНЦИДЕНТ С BMW 528I

Тази “петица” се размазва, след като шофьорът й има неблагоразумието да не се съобрази с ограничението да скоростта. Според информацията скоростта е достигнала 220 км/ч, когато една от гумите на колата не издържала и се пръснала, което довело до силен удар с бетонно колче и няколко салта във въздуха. Колата се разпаднала на парчета, които се пръснали навсякъде. Шофьорът загубил живота си, но други ранени нямало.

18-те най-тежки катастрофи в историята (ЧАСТ 2)

15. ВЕРИЖНА КАТАСТРОФА ПРЕЗ ЗИМАТА, САЩ

През ноември 1991 г. в Калифорния се случва едно от най-тежките пътнотранспортни произшествия. Близо 104 автомобила се сблъскват един в друг, образувайки купчина от сгъната ламарина. Около 100 коли и 4 товарни машини участват в мелето, което блокира километри от магистралата. В масивния инцидент загиват 17 души, а други 150 били ранени. Вярва се, че причината за верижната катастрофа е намалената видимост вследствие на голяма прашна буря, причинена от силни ветрове и обработваема земеделска площ в близост до магистралата. Разчистването отнело на властите повече от ден, тъй като климатичните условия затруднили работата.

18-те най-тежки катастрофи в историята (ЧАСТ 2)

16. AUDI A6, AUSTRALIA

В Бризбейн, Австралия, се разиграва друг кошмарен инцидент, причинен от мъж и неговото Audi. Той карал със 160 км/ч на предполага се пуст път. Колата се завъртяла и се ударила здраво в крайпътен стълб и бетонна структура. Инцидентът се случил в ранните часове на деня, а колата най-накрая спряла в спалнята на семейство, живеещо наблизо. Шофьорът загинал на място, но за щастие, наоколо нямало други коли, а пътната настилка била суха, което прави високата скорост единствената причина за този инцидент.

18-те най-тежки катастрофи в историята (ЧАСТ 2)

17. HONDA INTEGRA, Монако

Тази катастрофа се случва в Монте Карло, Монако. Шофьорът на въпросната Integra се състезавал сам със себе си на самотна магистрала в провинциалната част, когато отнякъде се появил Nissan X-Terra. Integra-та профучала покрай джипа, но вихрите около последния заклатили шасито на спортното купе и шофьорът изгубил контрол, блъснал се в X-Terra-та и се размазал край пътя. Шофьорът загинал на място, но неговите спътници оцелели. Всички обитатели на X-Terra-та се разминали също без сериозни наранявания.

18-те най-тежки катастрофи в историята (ЧАСТ 2)

18. ДРАГ ИНЦИДЕНТ, САЩ

Състезанията с автомобили винаги са били нещо, свързвано почти автоматично с опасност. И това е съвсем логично, имайки предвид, че инцидентите с автомобили обикновено се случват заради висока скорост, която пък от своя страна е нещо съвсем обичайно за моторния спорт. Първенец по този показател е драг рейсингът, където скоростите са огромни, а колите не са пригодени да издържат на удари. Все пак това е един от малкото моторни спортове, в който колите имат парашути, които им помагат да спрат. През 2008 г. американският състезател Скот Калита не успява да преживее един инцидент на правата в Олд Бридж, когато двигателят му експлодира и прави автомобила невъзможен за каране. Машината се удря в стълб, което прекратява състезанието и коства живота на Калита.


 

Тагове: dodge viper
0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    дд ( преди 6 години )
    Освен за Сена в същият абзац можеше да споменете и Роланд Рацебергер. Също толкова трагично е
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Мариян ( преди 6 години )
    Има и по-зверски катастрофи. Тази на Гордън Смейли, Джеф Крашноф и Грег Муур
  • #2
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Рамбо ( преди 6 години )
    Williams са убийците на Сена! Самият факт, че колата е напълно унищожена в задния двор на вилата на Frank Williams, говори за всичките премълчани факти, свързани с инцидента. Дори "черната кутия" на колата е била унищожена с чук преди да бъде иззета информацията от нея.
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Асен ( преди 6 години )
    "До 2014 г., когато Жул Бианки изгуби трагично живота си на пистата Сузука." Жул Бианки губи животаси във Франция, 9 месеца след катастрофата в Сузука.