IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай взриви световните продажби на електромобили

Ръстът на глобалния пазар е 63%, в Китай стигна 100

Китай взриви световните продажби на електромобили

Продажбите на електромобили в световен мащаб отбелязаха рекордно ниво през третото тримесечие на годината, благодарение на силното търсене на екологични возила в Китай. За юли, август и септември продажбите на електромобили и plug-in хибриди надхвърлиха 287 000 бройки, което е с 63% повече в сравнение със същия период на миналата година и с 23% повече спрямо второто тримесечие на тази година, съобщи Bloomberg New Energy Finance.

Китай взриви световните продажби на електромобили

В Китай са реализирани над половината от тези продажби, а местният пазар на електромобили записа ръст от 100%, след като властите се заеха сериозно с налагането на по-екологични автомобили заради рекордното замърсяване на въздуха в големите градове и цели провинции. Европа е пазар №2 на електромобили с дял от 24%, а третата позиция е за Северна Америка.

Ръстът на продажбите в Китай се движи както от желанието на местни компании да произвеждат електромобили, които да се съревновават със западните модели, така и от субсидиите, които получават купувачите от държавата. В някои случаи електромобилите в Китай може да се окажат с до 40% от конкурентните им коли с дизелови и бензинови двигатели, което обяснява силните продажби.

Китай взриви световните продажби на електромобили

В Bloomberg очакват, че за първи път тази година глобалните продажби на електромобили ще надхвърлят 1 милион бройки. А този процес се ускорява с подобряването на инфраструктурата за зареждане на електромобилите и предлагането на все повече модели с по-голям пробег.

Много автомобилни компании, сред които Volkswagen Group, Daimler, Jaguar Land Rover и Volvo вече обявиха амбициозни планове да станат производители на електромобили, за да отговорят на нарасналото търсене.

Тагове: tesla
0 от 500