IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Младите хора не искат автомобили, а смартфон и маратонки

Колите постепенно се превръщат в услуга, а не в нещо задължително за притежание

Младите хора не искат автомобили, а смартфон и маратонки

Компанията Renault е провела специално изследване, за да установи какви тенденции в автомобилна промишленост се очакват. При това те касаят не само френския производител, но и всички останали. И изводите от това изследване изобщо не са утешителни за големите автомобилни компании.

Младите хора не искат автомобили, а смартфон и маратонки

Оказва се, че младото поколение свързва понятието „транспортна мобилност” не с автомобили, а със смартфон и маратонки. Хората до 30-годишна възраст искат да посетят колкото се може повече места, но не се нуждаят от лека кола. Те подхождат към транспортното средство като към нещо, което може да се вземе под наем за известен период, но дори са по-склонни дори да се лишат от него и да използват обществения транспорт.

Според изследването, самото понятие „транспортна мобилност” вече не се отнася към автомобилите, а към комуникациите. По оценки на ООН, само след 5 години близо 70% от населението на света – около 4 млрд. души, ще живее в големите мегаполиси. Това създава огромно натоварване на инфраструктурата и води до създаването на „умни градове” (смарт-сити). И ако през XX век кралят на мегаполисите е бил автомобилът, то сега това се променя и той се превръща в услуга.

Хората над 30 години са категорични, че основният атрибут на мобилността е именно автомобилът. Тези от поколението „милениум” обаче посочват като първи отговор на въпроса „Какво е трарспортна мобилност?” именно смартфонът и маратонките. Младите са на мнение, че в телефона има огромно количество програми и приложения, за да могат да изберат най-удобния начин на придвижване (и като цена, и като време) от точка А до точка Б. И човек със смартфон и маратонки може много по-лесно до стигне там, където иска.

Около 70% от младите хора са категорични, че са готови да поделят ползването на автомобила си срещу заплащане, но никога няма да направят същото със смартфона си. Така колите се превръщат в услуга, която постепенно става все по-популярна. В този случай превозното средство не се нуждае от място за паркиране, техническо обслужване, ремонт, застарховка и т.н. Затова и човекът взима автомобила под наем, докато се нуждае от него.

Младите хора не искат автомобили, а смартфон и маратонки

Изследването на Renault е подкрепено и от подобно проучване в Германия, където автомобилът се нарежда на 9-о място сред любимите вещи на младите хора. Само преди 15 години колите са били на първа позиция в класация, изготвяна от социолозите от института в Аленсбах, но светът явно се променя много бързо.

Според анкетата, купувачите на автомобилите, при това по-бързо. Проучването показва, че средната възраст на купувача на нова кола в Германия е 53 години, докато през 1995 г. е била 46 години. Така постепенно дялът на 40-годишните германци, които имат собствена машина, непрекъснато спада. В същото време нараства броят на хората, които използват автомобили в системата на „каршеринг”, тъй като не са склонни да дават много пари за купуването на кола.

Резултатите от изследването сочат, че за германците по-важни от автомобила са пътешествията, хобитата, вкусната храна, мобилните устройства (смартфони, лаптопи и таблети), здравето (съответно фитнес и хранителни програми), застраховките и мебелите. Всичко това се доказва и от факта, че през 1995 г. дялът на автомобилите над 4 години в Германия е бил 49%, а през 2017 г. той вече е 63%.

0 от 500
  • #37
    2 rate up comment 4 rate down comment
    bmw435 dp roadrunner ( преди 6 години )
    Ti bazika6 li me nali na teb pratih sumati snimki ot izlojenieto v Geneva 2017
  • #36
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Абе де да знам, ама аз съм ДъртАнян!А кои са млади и кои стари само да попитам?От колко до колко год. се броят за млади и от колко до коло са стари? А тези, които са на средна възраст и се чувстват млади? А/А без кола младите как ще боднат някое гадже, ако няма къде другаде? В градския ли или в градинките ще се натискат? При това време ще е малко кофти. А да качиш девойката и да отидеш където очите ви видят без кола не става. БДЖ ли ще ползвате? Иначе поздравления, че искат маратонки и АйШИТ!
  • #35
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Ime ( преди 6 години )
    Хората предпочитат смартфон и маратонки защото могат да си го позволят. Все по- малко и по- малко стават баламите които да искат да се вържат да плащат по един наем в продължение на 6 години, а когато са го изплатили да е време за нов, защото е барака...
  • #34
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Roadrunner ( преди 6 години )
    Не ползвам инстаграм, вероятно някой има ник като моя, но аз се подвизавам с него из много форуми в БГ. Идеята ми е, не дразни хората с тея коли, най-много да предизвикаш негативна енергия към себе си. На теб да имаш кола за 100 + хиляди ли ти прави кефа, или да можеш да кажеш на другите, че имаш такава. Аз щото принципно не обичам никой да ми завижда, нямам намерение да си купя никога кола, която да бие на очи. Карам си маздата, здрава е, вози ме, не доказвам статуса си на никой,
  • #33
    2 rate up comment 2 rate down comment
    bmw435i do Roadrunne ( преди 6 години )
    Pi4 ti si edinstvenia v tozi forum koito sam priel vav istagrama si.Pone ti ne triabva6e da prikazva6 vreli nekipeli
  • #32
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Това е поколението което обича в леглото жена да го унижава и да го малтретира. Че някои и с камшик обичат да ги бият. Не могат да са за никакъв пример.
  • #31
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Вие сте модерни, сигурно и ще приемете фамилиите на жените си след брака.
  • #30
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Аз чух, че ако си купиш 2 бр. iPhone X получаваш подарък - Дачия.
  • #29
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Roadrunnner на половина ще се съглася с тебе за коментара към Бавареца - да притежанието на скъпа кола няма да ти оправи здравето например, но покупката на нов автомобил винаги те прави по-щастлив. а и няма лошо ако бачакаш яко да се поглезиш. И маймуняците със смарт фоните да поппиташ и те ще ти кажат че веднага сменят ифон 7 със 8 и са много щастливи, даже те сменят телефони по-често отколкото ние коли и самите телефони са в пъти по-нетрайни и създаващи ядове от колите
  • #28
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Кире, а що бе джанъм се тищят в тия градове?! Искал Лондончанин да става... ми ходи в Брентууд или Харлоy, там нямат проблем с паркирането... Мани колите - Работата е там, че вече никой неще да произвежда - секи иска да предлага чалъми