IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как работи лостът на автоматичната скоростната кутия?

Изглежда доста обикновено отвън, но всъщност съдържа в себе си сложен механизъм

Все повече хора приемат автоматичните скоростни кутии за улеснение. Има само два педала, не е нужно да гледаш оборотите и да се мъчиш да "усещаш" колата, защото тя прави сама всичко, от което имаш нужда. От шофьора се изисква единствено да превключи на режим “D” на скоростния лост, когато иска да потегли, и да избере “P”, когато иска да паркира. Но като много неща в автомобилите, и този процес само привидно изглежда прост. Как точно работят лостовете на автоматичните скоростни кутии?
 
 
Как работи лостът на автоматичната скоростната кутия? (ВИДЕО)


За разлика от лостовете на механичните скоростни кутии, тези на автоматиците се движат само напред и назад в няколко основни режима: (Park), (Neutral), (Reverse), (Drivе). За да попречи на шофьора обаче да превключи без да иска, под самия лост има доста сложен в инженерно отношение механизъм, който се грижи както за безопасността, така и за практичността на автомобила.

Именно тази система например пречи на шофьора да извади ключа, ако не е поставил скоростния лост на режим “P”. Или фактът, че не можете да превключите на “P”, без да сте натиснали педала на спирачката. Комбинациите са десетки.

И тук идва видеото на потребителя на YouTube - speedkar99 - който разглобява набързо механизмът на скоростния лост, за да ни обясни какво се крие в него и как точно работи той. Както очаквахме, в пластмасовото чудо има доста инженерни хитрини, които пречат на лоста да се изключи сам от “P” и това да ни създаде куп неприятности.

Дори да не ви е интересна инженерната част от видеото, то със сигурност продължава да е полезно, тъй като ни разкрива какво се крие под лоста, който използваме всеки ден. Уверете се сами.

 

0 от 500