IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Офертата на Great Wall за купуване на Fiat-Chrysler не бе приета

Италиано-американският концерн не е съгласен с предложената от китайците сума

Офертата на Great Wall за купуване на Fiat-Chrysler не бе приета

През последните 2 години италиано-американският концерн Fiat-Chrysler Automobiles (FCA )е поставен на тезгяха за продажба, като неговият изпълнителен директор Серджио Маркионе на няколко пъти обяви пред медиите, че иска сливане с друг голям производител. Досега обаче сериозни оферни липсваха, но такава вече е постъпила и тя е от известен китайски автомобилен концерн, съобщава Automotive News.

Офертата на Great Wall за купуване на Fiat-Chrysler не бе приета

Според източници на изданието, предложението на азиатците е било отхвърлено заради ниската му стойност, но се очаква преговорите да продължат и да има нова оферта. Твърди се, че китайският кандидат е Great Wall, като негови пратеници са били забелязани в централата на FCA в Оубърн Хилс, Мичиган. На свой ред шефове на концерна са пътували до Китай, за да се видят с ръководството на Great Wall.

В момента китайските компании са подложени на силен натиск от местното правителство, което иска да засили влиянието си извън страната със закупуване на големи чуждестранни фирми. FCA изглежда като идеалната цел, тъй като през последната години намали значително загубите си след оптимизиране на производството и на моделната си гама.

Други източници твърдят, че интерес към италиано-американския концерн има и от поне още един голям китайски производител - Dongfeng Motor, Zhejiang Geely Holding Group или местния партньор на FCA - Guangzhou Automobile Group. Засега Маркионе и останалите шефове на FCA запазват мълчание по въпроса, което засилва спекулациите.

Идеята на китайците е да купят успешните марки на FCA - Jeep и Ram, както и Chrysler, Dodge и Fiat, но не и Maserati и Alfa Romeo. Тези две компании, както и Ferrari, ще бъдат върнати на концерна Exor - холдингово дружество, контролирано от семейство Аниели, което на свой ред притежава и контролния пакет акции на италиано-американския производител.

Снимка: Fiat-Chrysler
 

0 от 500