IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Обвиняват големите германски производители в картел

Volkswagen, Audi, Porsche, BMW и Daimler от години се договаряли как да лъжат властите

Обвиняват големите германски производители в картел

Най-големите германски производители - Volkswagen, Audi, Porsche, BMW и Daimler, бяха обвинени от властите в страната в картелно споразумение, съобщава Der Spiegel.

Обвиняват германските производители в картел

Според информацията, още през 90-те години на миналия век компаните са създали тайни работни групи, които са обменяли технологии и компоненти, позволяващи намаляване на вредните емисии. В тези групи влизат повече от 200 служители, които за 30 години са организирали над 60 тайни срещи. На тях са обсъждани най-вече способи за прикриване на реалните нива на вредни вещества, отделяни от дизеловите двигатели.

Антимонополните власти в Германия вече са започнали разследване, което е установило, че участниците в тези групи са обсъждали и създаването на специални резервоари за AdBlue – течност, която се използва за химическо пречистване на изхвърлените газове от дизеловите мотори.

На една от тези срещи представителите на немските марки са стигнали до извода, че по-големите резервоари ще струват твърде скъпо и затова са се разбрали да правят само малки. Количеството течност AdBlue е било достатъчно за преминаване на проверките, след което бързо е свършвало.

Компаниите Volkswagen и Daimler са били официално уведомени за разследването още преди 2 месеци. А след като то стана известно, акциите на двата производителя на световните борси, както и на BMW, започнаха да падат.

Снимка: Cartimes
 

0 от 500