IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цяло лято опашки за Гърция?

Затегнатият от гръцка страна контрол е заради контрабанда на горива

Цяло лято опашки за Гърция?

Българските туристи, избрали почивка в Гърция, ще трябва да си предвидят повече време за пътуване това лято. Причината е, че гръцката страна най-сетне въведе изискваните от новите антитерористични правила на Шенген пълни гранични проверки. На граничните пунктове се проверяват документите на всички влизащи автомобили и техните пътници.

Цяло лято опашки за Гърция?
Снимка: dnes.bg

Това незабавно предизвика над 2-километрова опашка от леки коли на Кулата в петък. Главният секретар на МВР Младен Маринов уточни, че като временна мярка е спрян достъпът до границата на товарни камиони, за да минат първо пътническите автомобили. "Направен е бърз контакт с гръцките власти, предприети са съответните мерки", каза Маринов, цитиран от БНР.

От доста години насам проверката на Кулата бе само на един пункт, и се проверяваха само личните документи. Сегашното затягане на контрола е резултат както на новите изисквания на Шенген от април тази година, така и на настоявания на гръцката асоциация на търговците на горива, според която през границата масово се внасяли контрабандни количества бензин и дизел заради чувствително по-ниските им цени в България.

Още на старта на проверките няколко български граждани бяха заловени с туби с дизел и автомобилите им бяха конфискувани.

За момента опашките са само на Кулата заради по-интензивния трафик там, през останалите пунктове за Гърция се преминава с кратко изчакване.

Гръцките власти са поели ангажимента да открият допълнителни гишета за улесняване на трафика. Запознати обаче прогнозират, че забавянията на Кулата ще продължат през целия летен сезон, особено при очаквания рекорден брой туристи в Гърция тази година. Ако сте се насочили към по-източни курорти в Гърция, примерно на Атон, Ситония или околностите на Кавала, можете да изберете алтернативен маршрут през Гоце Делчев и граничен пункт Илинден.


 

0 от 500