fallback

C-класата на Mercedes? Тъкмо за нас!

Днес ще си говорим само и единствено за автомобили, защото 19 ноември е денят, в който истината тържествува, денят на официалното оповестяване на резултатите от анкетата на „automedia.bg“ за европейски автомобил на годината.

Разбира се, днес трябва да бъде обявен официално и носителят на приза „Европейски автомобил на годината“. Докато чакахме това да стане в automedia.bg пуснахме паралелна анкета, която да изследва нагласите на българските автомобилни фенове. Получената извадка е доста представителна като се има предвид, че общият брой на гласувалите е почти 1600 души. От пръв поглед ставя ясно, че българинът е традиционалист. Нашите сънародници, както и милиони други балкански мъже, не си помислят дори и насън да изневеряват на легендарната, трилъчева звезда на щутгартския колос. Резултатите говорят сами за себе си. С 35 % от подадените гласове, новата С-класа на Mercedes печели категорично приза на читателите на automedia.bg за европейски автомобил на годината. В истинския европейски конкурс Mercedes не е печелил тази награда от 1974 година. Според анализаторите това се дължи на позиционирането на марката в т.нар. „премиум“ сегмент и съответно по-високата цена на моделите от тази марка. Цената, всъщност, има доста високо относително тегло при гласуването на победителя. В това трябва да се търсят и причините, например модел на BMW да не е печелил наградата нито веднъж (освен BMW Z3 Roadster през 1996, но в отделна класация за кабрио/родстер). Според други наблюдатели пък, това е европейска класация, в която представителите на всички останали големи автомобилни индустрии дават отпор на германците, заради техните успехи. Второто място в анкетата на automedia.bg, далеч назад, със 17 % от вотовете, си поделят Ford Mondeo и Peugeot 308. Малка утеха за французите и американците (макар и със седалище в Кьолн) е, че през последните години те съумяха да си извоюват титулярни места сред най-предпочитаните от все по-взискателните български шофьори марки автомобили. Освен това са и по-близки до възможностите на средния българин. Що се отнася до корейците и японците от Kia, Nissan и Mazda, то видно е, че набират все повече сила в битката за сърцата на българските автомобилни фенове. Макар че Далечният изток, представен от Cee'd, Qashqai и Маzda 2 общо събира едва 16 % от гласовете, японските и корейските автомобили отдавна имат своите заклети привърженици. Новата версия на Fiat 500 също не се радва на особен успех при нас българите (12 % от гласовете). Може би, защото отрасналите с „Bacillus bulgaricus“, са просто по-едри от италианците. Затова пък италианците избързаха да се похвалят, че именно Fiat 500 е новият „Автомобил на година“, още преди официалното обявяване на резултатите. Май че немските концерни пак останаха без награда в това състезание.
Тагове:
fallback
  • #5
    Baro ( преди 16 години )
    Emi to e qsno sprqmo tiq koli C klasata trqbva e nomer 1!o6te otkakto go pusnaha v prodajba na avotsalona v Jeneva za tri dena pro4etoh v oficialen sayt imal 75000 pory4ki!!!!QKA ma6ina si e C-edkata!!
  • #4
    филип ( преди 16 години )
    Хубаво е когато човек гласува за даден автомобил поне да го е карал малко и да има реална преценка са него. Представям си колко от хората дали гласа си за Мерцедес даже са сядали в него някога. :)))))
  • #3
    Анонимен ( преди 16 години )
    Хе-хе...съвсем истинска си е анкетата, а резултатие са си типично български. Дори историиката е подсилена с любимия за масовия българин цвят на така лелеяния мерцедес. И като се сетя коя точно прослойка ги кара тези колици в ***... малко ми става мъчно за марката...
  • #2
    Lakov ( преди 16 години )
    Това са истинските финалисти в конкурса Европейски автомобил на годината, те са определени чрез специален регламент. В случая ние просто направихме паралелна анкета на базата на истинския конкурс. Подборът на участващите модели не е наш.
  • #1
    sn0wflake ( преди 16 години )
    Ще ви изпапкам анкетката направо:)Що не добавите и трабант и заз?От подбора на коли в анкетата оставам с впечатлението, че Мерцедес е в една група с KIA ...Не се подценявайте така бе хора...Пфф....Срамота...
fallback
Последни