IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

КАТ изпуска 50 000 лева глоби само за час на "Цариградско"

Експеримент показа 500 нарушители на бус-лентата за 60 минути - в едната посока (ВИДЕО)

КАТ изпуска 50 000 лева глоби само за час на

 Почти 50 000 лева глоби би събрала държавата само за час, ако санкционира всички нарушители в бус-лентата на "Цариградско шосе" в София, показа експеримент на групата "Спаси София".
 

Видео: "Спаси София"

Само за 60 минути камерата, инсталирана на моста над "5-и километър", засече 496 нарушители в посока към центъра. При предвидената от закона глоба от 50 лева това прави 24 800 лева само от тази посока. Ако приемем, че и в обратната посока честотата на нарушенията е сходна, това прави почти 1000 коли и 50 000 лева потенциални глоби само за час.

КАТ обаче не полага особени усилия да глобява точно за това нарушение. За цялата 2015 година са наложени едва 700 такива глоби - по-малко от едночасовия брой нарушители.

"Хиляди левове, които можеха да бъдат събрани като глоби, и шофьори, които можеха да бъдат дисциплинирани. Но нищо от това не се случва, защото спазването на реда и правилата е много назад в приоритетите на Столичната община и КАТ ако въобще го има там", казват от "Спаси София".

Членовете на групата изтъкват също, че бус-лентите правят градския транспорт по-бърз, по-надежден и по-привлекателен. Като шофьори ние бихме допълнили, че тарикатите, изпреварващи отдясно, после забавят и двете други ленти при опитите си да се престроят. Експерименти в Германия и Великобритания показаха, че движение само по една лента често е по-бързо от движението по три ленти, които в един момент трябва да се съберат в две, тъй като в първия вариант трафикът се движи постоянно, а във втория се налагат спирания и потегляния.

0 от 500
  • #5
    25 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Според "държавата" единствените нарушения на пътя са: превишена скорост и седнал пил зад волана. За тях закона за движение по пътищата се изчерпва с това. Само погледнете сградата на КАТ как изглежда и какви са служителите, какви са им системите и правилата.. този сектор трябва не да се реформира, трябва с хастара да се обърне навън!
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Zoom-zoom ( преди 7 години )
    Кат прилагат ЗДП брутално и избирателно. Или трябва да наказват всички, или тотална слободия...
  • #3
    9 rate up comment 24 rate down comment
    Брандо ( преди 7 години )
    Добре че не е така строг контрола,че в София задръстванията ще са зверски !
  • #2
    25 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    това знаете ли колко писане е за КАТтам бумащината е ужасяващаот към техника са в 91 година 1от към качествени служители - 13 век !какъв интерес имат да си създават допълнителна работа ?
  • #1
    35 rate up comment 2 rate down comment
    automotive ( преди 7 години )
    КАТ за какво ли глобяват... ако имаше стабилен контрол, всички полу-***, които не ползват мигачи, карат с 30-40км/ч над ограничението, завиват от грешни ленти и т.н. щяха лека-полека да се дисциплинират и да станат човеци... ама те и КАТаджийте като са полу-***, няма от къде да дойде спасението.