IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda предлага водородната Clarity на практика без пари

Моделът с горивни клетки вече е на пазара в Калифорния (ГАЛЕРИЯ)

Honda предлага водородната Clarity на практика без пари

Първата серийна водородна кола на Honda e вече на пазара - и можете да я имате на практика без пари. Седанът Clarity се предлага в Калифорния, но не може да бъде купен. Компанията единствено го дава под наем за тригодишен период срещу 2848 долара първоначална вноска и 369 долара месечна, съобщава изданието DT.

Honda предлага водородната Clarity практика без пари

Общо колата излиза малко над 16 000 долара за трите години. Honda обаче дава безплатен водород на стойност 15 000 долара, който по прости сметки ще стигне за около 100 000 километра. Така на практика плащате само за горивото, което ще използвате,  а не за самата кола. На всичкото отгоре щатът Калифорния дава еднократна субсидия от 5000 долара на всеки купувач на водороден автомобил. Те покриват разликата между лизинга и безплатното гориво, и ви остават над 3800 долара за застраховки и други разходи.

Дори и това обаче не е всичко. Понеже водородни станции има само в Калифорния, Honda ви дава безплатна лимузина под наем до 21 дни в годината, когато ви се наложи да пътувате по-далеч.

Honda предлага водородната Clarity практика без пари

Clarity e втората серийна машина на водород след Toyota Mirai, която също се предлага в Калифорния. Предложението на Honda обаче е малко по-голямо и по-комфортно. То няма нито спомагателен бензинов двигател, нито кабели за зареждане. Сипвате водород и горивната клетка го превръща в електричество, захранвайки електромотора с мощност 174 конски сили. Единственият отпаден продукт е чиста питейна вода.

Електромоторът е завидно ефективен, с внушителен въртящ момент от 300 Нм, достъпен още от нула оборота. Максималната скорост е 165 км/ч. Едно зареждане на резервоара, което струва около 90 долара, е достатъчно за изминаването на 590 км. Това е доста по-скъпо в сравнение с бензинов автомобил със същата мощност, но от Honda твърдят, че при увеличаване на произвежданите количества водород цената може да падне над три пъти.

Honda предлага водородната Clarity практика без пари
Снимки: DT

Зареждането с водород е всъщност доста по-безопасно от това с пропан-бутан. Крановете са със специален двойно заключващ механизъм. Самият резервоар на Clarity е от алуминий, покрит със защитен слой от въглероден композит, който на свой ред е покрит с фибростъкло. Ако системата засече дори лек сблъсък, клапанът на резервоара се затваря, а количествата водород се изпуснат светкавично в атмосферата благодарение на специалната архитектура на автомобила, премахвайки риска от експлозия. Единственият минус е, че тази специална архитектура има доста спорен ефект върху външния вид.
 

Тагове: toyota mirai honda clarity
0 от 500
  • #17
    1 rate up comment 0 rate down comment
    U2 ( преди 7 години )
    И хибридите не са решение. Поне не шумни рекламирания хибриден Пасат. От едно наше списание го тествали в София и на магистрала. В града разхода бил нисък, но на магистралата пише "дори спазвайки ограниченията разхода минава 10/100". Та купуваш си Пасат само за града...!? Това е идиотско!
  • #16
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Неслучайно Тесла ги съдят за пробега и то, забележете къде, в Калифорния. Там е топло и въпеки това пробега не е колкото обявения. А за студено време спора е излишен. Вижте в YouTube какво става с електромобилите още при минус 3 градуса. Li-Ion батерии са силно температурно зависими.
  • #15
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    братята руснаци имат доста обективни ревюта на собственици , които засягат и употребата при минусови температури . Общо взето разликата в пробега е сериозна на топло и студено . Също така никой не е успял да постигне посочения от производителя пробег , дори и с изключено радио , климатик , отопление и скорост 80 км.ч. Иначе отзивите за колата са добри
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ти сега като не си лаик искаш да кажеш че 100 % заредена тесла стояла 3 дни на - 16, ще запали на 100 %.При същите градуси пътуване по комп лятото изминавайки 100 км ще ги изминеш и зимата с един и същи процент енергоразход ли ?Брейй туй ще е нова технолигия при батерейките.Нас може да ни фулиш..а собствениците които реално се оплакват ?А ти имаш ли Теслъ ? май само теслъ си виждал досега.
  • #13
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    не заемам страна в спора, но нали четохте, че главния инженер на Nissan Leaf каза съвсем ясно за проблема с пробега при студено време. Добре е преди някой да се изказва напасоки, да е поне малко наясно. Защото много му личчи, че е техничски лаик.
  • #12
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Aнонимен ( преди 7 години )
    ..Това че плямпалата са много, много са ,говорите за батерии,никой не говори за 20 те киловата разход на контакта за час.Изобщо не можеш да ни убедиш че спяща тесла на -14 ще има адекватен заряд.Да забравих Тесла върви с условие зап олзване в гараж.А тази "красавица" от снимките е просто рекордо-трошач по продажби.И без пари да я дават все тая.Тук даже и един я е карал и прочее,,доктореее...
  • #11
    4 rate up comment 7 rate down comment
    fsi 2.0 150hp ( преди 7 години )
    ДИЗЕЛ поне още 20г.....Ти в час ли си?
  • #10
    6 rate up comment 5 rate down comment
    K7 ( преди 7 години )
    в книжката на телефона пише : съхранение -20 +50 градуса, зареждане(charging) 0 - 40 градуса. Под нулата не биват. А доколкото са верни новините, Tesla ги съдят за лъжлив пробег. Не са само ФВ.
  • #9
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Бла, бла, бла, 100% лъжи за пробега на Тесла при минусови температури. Прочети температурните характеристиките на автомобилните Li-Ion батерии (каквито са в Тесла), и тогава се гръмни!
  • #8
    3 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Вътрешното пространство на тази хонда е колкото е на актуалното VW Polo.