IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Magna предпочете Словения пред България

Гигантът строи завод за 1.24 млрд. евро, ще сглобява в него Jaguar

Magna предпочете Словения пред България

Гигантът Magna избра Словения за построяването на новата си автомобилна фабрика, с начална инвестиция над 1.24 милиарда евро, съобщи правителството в Любляна. По информация на Automedia сред другите обсъждани възможности е била и България, където Magna вече има производство (помпи и компресори, в пловдивското село Стряма).

Когато в края на миналата година представители на правителството и на Българската агенция за инвестиции коментираха, че се надяват скоро в страната да има завършено производство на автомобили, са имали предвид тъкмо плановете на Magna, твърди информиран източник.

Magna предпочете Словения пред България
Новият електрически Jaguar няма да се сглобява в България

В крайна сметка обаче изборът е паднал върху Словения, вероятно и заради активните усилия на местното правителство, което обеща на Magna 18.6 милиона евро финансова подкрепа, най-вече за изграждане на инфраструктура. "Крайната цел на проекта е създаването на производствени мощности с капацитет до 200 000 автомобила годишно", се казва в правителственото съобщение.

Magna е канадски концерн за производство на автомобилни компоненти, чието австрийско дружество Magna Steyr в момента произвежда Mercedes G-класа и BMW Серия 5 по договор с двата германски гиганта.

Magna предпочете Словения пред България
Заводът на Magna край Пловдив, снимка: Икономическа зона Тракия

Заводът в Австрия обаче е натоварен до предела на капацитета си, а Magna вече има договор и за строителството на бъдещия електрически Jaguar i-Pace. Новият кросоувър на британците трябва да се появи на пазара още догодина.
 

Тагове: magna steyr magna
0 от 500
  • #13
    17 rate up comment 12 rate down comment
    Неанонимен ( преди 7 години )
    Да се замисли малко Бойко преди да дрънка колко бил Велик и какви инвестиционни условия бил предоставял. НещастникНещастник ама безработицата спадна на 7,1%.Средната и минималната заплата се повишиха двойно.Икономическия ни растеж е 3,8% трета поредна година.Втори по-големина в Европа.Ревете за външния дълг, но в Европа има само две страни с по-малък дълг и БВП вече е 92,4 милиарда с тенденция да стане 100 милиарда догодина.Другата седмица гласувайте за БСП.То ще донесе промяна хахахаха
  • #12
    14 rate up comment 5 rate down comment
    Аз ( преди 7 години )
    Правилно решение в *** България няма нито кадри, нито инфраструктура за подобен завод. Ние тук се радваме на инвестиции от по 1-2 милиона, докато в държави като Словения, Словакия, Унгария, Полша се работи с милиарди.
  • #11
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    За сметка на това пък HELLA предпочете България пред братска Сърбия.
  • #10
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Три пъти съм бил на командировка в завод -производство- Словения.Няма нищо общо с качеството,мисленето и преебавките у нас. Не ми се ,ще да го кажа но Магна е направила правилния избор.
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    На тях не им пука.
  • #8
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Нашите политици сега за заети с по-важни неща, като да обещават невъзможни неща за да спечелят изборите. Тук за да се случи нещо такова първо трябва да се разберат колко да се бутнат на човека, от който зависи дали може :))). А това че за хората щяло да има работа в този завод, бе на кой му пука.
  • #7
    19 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Да се замисли малко Бойко преди да дрънка колко бил Велик и какви инвестиционни условия бил предоставял. ***.
  • #6
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Тази фирма е отговорна за откопчаващите се колани на Хюндай. Производство са на Магна- Канада.
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Fuck Commies ( преди 7 години )
    ElPatron,Точно, имат горчивия опит.
  • #4
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ами те Магна преговаряха с Ганчев да му вземат изтърбушения завод, правителството не се намеси и ги загубихме. Това е горчивата истина наглите мутри гонят всички за да нямат конглокенция.