IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Magna предпочете Словения пред България

Гигантът строи завод за 1.24 млрд. евро, ще сглобява в него Jaguar

Magna предпочете Словения пред България

Гигантът Magna избра Словения за построяването на новата си автомобилна фабрика, с начална инвестиция над 1.24 милиарда евро, съобщи правителството в Любляна. По информация на Automedia сред другите обсъждани възможности е била и България, където Magna вече има производство (помпи и компресори, в пловдивското село Стряма).

Когато в края на миналата година представители на правителството и на Българската агенция за инвестиции коментираха, че се надяват скоро в страната да има завършено производство на автомобили, са имали предвид тъкмо плановете на Magna, твърди информиран източник.

Magna предпочете Словения пред България
Новият електрически Jaguar няма да се сглобява в България

В крайна сметка обаче изборът е паднал върху Словения, вероятно и заради активните усилия на местното правителство, което обеща на Magna 18.6 милиона евро финансова подкрепа, най-вече за изграждане на инфраструктура. "Крайната цел на проекта е създаването на производствени мощности с капацитет до 200 000 автомобила годишно", се казва в правителственото съобщение.

Magna е канадски концерн за производство на автомобилни компоненти, чието австрийско дружество Magna Steyr в момента произвежда Mercedes G-класа и BMW Серия 5 по договор с двата германски гиганта.

Magna предпочете Словения пред България
Заводът на Magna край Пловдив, снимка: Икономическа зона Тракия

Заводът в Австрия обаче е натоварен до предела на капацитета си, а Magna вече има договор и за строителството на бъдещия електрически Jaguar i-Pace. Новият кросоувър на британците трябва да се появи на пазара още догодина.
 

Тагове: magna steyr magna
0 от 500
  • #23
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Неанонимен ( преди 7 години )
    Кожените салони на 5er на БМВ се шият в България.За какви капачки ми говориш?
  • #22
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Неанонимен ( преди 7 години )
    Виж какво бе чукча, фирмата, която прави симулаторите за Ф1 е базирана в Габрово и е изцяло българска.И чукча, знам, че си писател ама пробвай и да четеш, не боли.Хладилниците са Либхер от завода край Пловдив и са 1 720 000бр. годишно.Велосипедите са ДРАГ - 1млн. годишно.В Чепеларе се произвеждат 80% от ските в света.В същия завод в момента се монтира линия за карбонови капли, която ще прави също 80% от тях в СВЕТА.
  • #21
    6 rate up comment 8 rate down comment
    Словенци си нямат .. ( преди 7 години )
    Боко Тиквов Банкинския, дето сънува ежедневно балкански войни!
  • #20
    7 rate up comment 0 rate down comment
    455 ( преди 7 години )
    В най-корумпираната държава няма как да дойде такава сериозна инвестиция, ако ще данък печалба и на нула да го свалят.
  • #19
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Mirko ( преди 7 години )
    Провери преди да пишеш. Корпуси и седалки за симулатори наистина се правят в Габрово. Вярно, че е доста нишов продукт, с ограничено пазарно потребление, но е факт че са много добри е едни от най-големите в бранша. Фирмата мисля че се казваше R-seat
  • #18
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Благодарение ( преди 7 години )
    на ГЕРП
  • #17
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    До неанонимния.Абе човек,вярваш ли си на глупостите!От къде ги извади тези данни ,от Националния стъкмистически институт ли?Били сме първи в производството на хладилници,велосипеди и не знам си какво!Какви симулатори за Ф-1 , като едни капачки за буркани ни затрудняват и то много!
  • #16
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Fuck Commies ( преди 7 години )
    До долния:Естествено, че ще има ръст на икономиката. Кризата свърши и пазарите се раздвижиха. Но икономическите разбирания на Боко са свързани основно с усвояване на евро средства. И като спрат, какво правим? И това за скачането с 50% на средната заплата ги разправяй на някой дръг. Мръдни си *** извън най-големите градове и виж суровата действителност. Докато не започнем да опандизваме ***, нищо няма да се случи. И каква е разликата между ГЕРБ и БСП? Аз такава не виждам.
  • #15
    13 rate up comment 5 rate down comment
    до ZZZ ( преди 7 години )
    Я покажи една фирма, която е доведена в България от БСП
  • #14
    17 rate up comment 9 rate down comment
    Неанонимен ( преди 7 години )
    *** България е на първо място в Европа поПроизводство на хладилници,велосипеди,лавандулаНа трето по производство на бойлериНа първо в СВЕТА по производство на терминали за електронно разплащанеИзмества Франция от традиционни за нея пазари на зърно20% от сървърите в Европа се правят у нас.80% от ските в СВЕТА се правят у насУ нас е най-добрата в СВЕТА рафинерия за катодна медУ нас се правят най-добрите в СВЕТА симулатори за Формула1В индустриалната зона на Пловдив може да се изгубиш