IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Magna предпочете Словения пред България

Гигантът строи завод за 1.24 млрд. евро, ще сглобява в него Jaguar

Magna предпочете Словения пред България

Гигантът Magna избра Словения за построяването на новата си автомобилна фабрика, с начална инвестиция над 1.24 милиарда евро, съобщи правителството в Любляна. По информация на Automedia сред другите обсъждани възможности е била и България, където Magna вече има производство (помпи и компресори, в пловдивското село Стряма).

Когато в края на миналата година представители на правителството и на Българската агенция за инвестиции коментираха, че се надяват скоро в страната да има завършено производство на автомобили, са имали предвид тъкмо плановете на Magna, твърди информиран източник.

Magna предпочете Словения пред България
Новият електрически Jaguar няма да се сглобява в България

В крайна сметка обаче изборът е паднал върху Словения, вероятно и заради активните усилия на местното правителство, което обеща на Magna 18.6 милиона евро финансова подкрепа, най-вече за изграждане на инфраструктура. "Крайната цел на проекта е създаването на производствени мощности с капацитет до 200 000 автомобила годишно", се казва в правителственото съобщение.

Magna е канадски концерн за производство на автомобилни компоненти, чието австрийско дружество Magna Steyr в момента произвежда Mercedes G-класа и BMW Серия 5 по договор с двата германски гиганта.

Magna предпочете Словения пред България
Заводът на Magna край Пловдив, снимка: Икономическа зона Тракия

Заводът в Австрия обаче е натоварен до предела на капацитета си, а Magna вече има договор и за строителството на бъдещия електрически Jaguar i-Pace. Новият кросоувър на британците трябва да се появи на пазара още догодина.
 

Тагове: magna steyr magna
0 от 500
  • #33
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Неанонимен ( преди 7 години )
    Мдааа, *** много ги боли, че България се развива.
  • #32
    0 rate up comment 3 rate down comment
    СигънинъСкУлелеТо ( преди 7 години )
    Като направят оферттЪ омерттЪ ( за еЛ. Каруци ) тоГиз ке се Вкл.Ю.чим !&! Да можем и ние БратятЪ от МааЛите да се поДклЮчиМ... Щот дърпъми Току директну ... КиНтФриии ...
  • #31
    9 rate up comment 1 rate down comment
    none ( преди 7 години )
    Не подценявайте велосипедите и хладилниците. Южна Корея е започнала с производство на текстил през 60-те години на миналият век, а сега къде са ... Важното е индустрията да се развива. А в България има много иновативни компании, и български компании които са световни лидери в областта си (аз знам за поне 3 такива). Лошото е че бизнеса на моменти се развива въпреки управлението на държавата е на благодарение на него. За да се развива икономиката, правителството трябва да е дясно-центриско ...
  • #30
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Стругар ( преди 7 години )
    Ех...Да бяха дошли!Че като му се юрне онзи ти ми *** ...Всеки с Ягуар...И то електрически...Мечтата на перничанина!То явно и помпите, които правим /връх на инженерното майсторство/ не сме сколасали, че коли да им сглобяваме да ни дадат хората!
  • #29
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Да де, ама всичко изброено се равняна на тоя завод сега в Словения. А той ще дръпне после емнайсе поддоставчика. За хасфалта - бе люлинската магистрала е вече два месеца в ремонт. По открит начин я строиха, уж за лесно и качествено, пък то.За милиардите дето щипнаха заем и после .. налиииииииии
  • #28
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Xexe ( преди 7 години )
    А бе смешници хората правят спътници подводници и изтребители вие ми се хвалите че правиме велосипеди!Незнам образованието ви на какво ниво е но явно е ниско за да не можете да си представите какви глупости пишете!Хладилници Либхер смешници Либхер правят от самолетни части до кранове и машини за минната промишленост и на нас са ни дали най-простото именно щото и *** за зеле не става от нас!А тва с велосипедите ме разби *** гордостта все едно сме Бангладеш!
  • #27
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Няма как такава инвестиция да дойде в България. Докато държавен приоритет са ЕВРО фондовете и алтернативата е др. Корнелия която и това ще изгуби, всичко големи неща по света ще ни заобикалят.Това е тъжната истина. А иначе правим хладилници и колела...ама в малка Словения ще правят ягуари.
  • #26
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Кико ( преди 7 години )
    До Неанонимен:Май, нещо се бъркаш за велосипедите. Драг допреди 3-4 години имаха капацитет 15 000-20 000 велосипеда годишно. Макском в Пловдив е най-големият производител, но и тази дума не е точна - ПО-ТОЧНО АСЕМБЛАТОР. По спомен след това са Крос и Лидер. 1 000 000 велосипеда може би е цялото ни годишно производство.
  • #25
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Много комунисти бе. Спрете се.
  • #24
    19 rate up comment 2 rate down comment
    none ( преди 7 години )
    Напълно подкрепян Неанонимен. Такива макроикономически показатели каквито имаме през 2016, България не е имала никога след 1989 година. И понеже г-н Станишев навремето каза че не ядял асфалт, в момента разликата между Северна и Южна България в икономическо изражение е 40% и продължава да се задълбочава, само благодарение на по-добрата инфраструктура и София. За 2016 сме втори в Европа по ръст след румънците, а за 2017 имаше очакване да минем 4%. С БСП начело, ръста ще е с минус отпред ;))).