IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche изхвърля Фердинанд Пиех?

Внукът на основателя на компанията може окончателно да загуби контрол над VW

Porsche изхвърля Фердинанд Пиех?

Фердинанд Пиех най-вероятно ще загуби мястото си в надзорния съвет на Porsche SE - фамилния холдинг, който държи мажоритарния дял от акциите във Volkswagen, съобщава германският Bild am Sonntag. Това би означавало окончателен край на ерата Пиех в най-големия автомобилен производител в света.

Porsche изхвърля Фердинанд Пиех?

Пиех, внук на основателя на VW Фердинанд Порше и сам дългогодишен шеф на концерна, не е включен в списъка с кандидати за новия надзорен съвет, който трябва да бъде гласуван на общото събрание на акционерите на 30 май. Брат му Ханс Михел Пиех и братовчед му Волфганг Порше са сред кандидатите. Bild се позовава на неназован, но "надежден" вътрешен източник.

Пиех, който е син на Луиз, дъщерята на Фердинанд Порше, от десетилетия е във вражда с братовчедите си - децата на Фери Порше. Отношенията им се влошиха допълнително през последните месеци, когато Фердинанд обвини братовчедите си и останалите членове на надзора на VW, че знаели отдавна за Дизелгейт, но не предприели нищо. Концернът Volkswagen официално обяви, че може да потърси съдебна отговорност от бившия си шеф за думите му.

Porsche изхвърля Фердинанд Пиех?
Волфганг Порше е на път най-после да спечели дългогодишната тиха война срещу братовчед си

Пиех направи име в автомобилната индустрия с превръщането на Audi от малка компания в член на Голямата тройка в премиум сегмента. След това той оглави VW и бе архитект на голямата експанзия на компанията, довела до придобиването на марки като Lamborghini, Bentley и Bugatti. През пролетта на 2015 Пиех подаде оставка от надзора на Volkswagen след конфликт с главния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн. Той пък на свой ред бе освободен същата есен заради Дизелгейт.

Говорител на Porsche SE, която притежава 52% от VW, отказа да коментира информацията на Bild, уточнявайки само, че бъдещият състав на надзорния съвет още не е определен. Самият Фердинанд Пиех не бе открит за коментар.
 

Тагове: porsche volkwagen
0 от 500
  • #8
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    "ВАГ-и, че си пр0Зд е видно, но защо все искаш да го доказваш и да ни го показваш.Какво е Долна Саксония бе смешен хейтъре?" Хаха, кой е *** е видно. Германия е съставена от федерални републики, които сами по себе си имат собствен парламент и власт.
  • #7
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Той нямало да е в надзорния съвет ама брат му и братчед му ще са.Дедо ви Фердо никой никога няма да го измести от управлението на ВАГ.Щом има акции в компанията и свои протежета там,като Матиас Мюлер ще командва вечно.Той е като дон Корлеоне на ВАГ,докато е жив ще се съобразяват с него.
  • #6
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    ВАГ-и, че си пр0Зд е видно, но защо все искаш да го доказваш и да ни го показваш.Какво е Долна Саксония бе смешен хейтъре? Поне научи държавното устройство на държавата на която ти харесват колите! Поне за това не се излагай!
  • #5
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    И кое е това държавно участие? Долна Саксония с 20%? Няма такава държава...
  • #4
    6 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Тук не става въпрос само за роднини, а и за държавен дял. Нещата са оплетени, като свински черва. От всички тези неща страдат обаче най-много клиентите и останалите, които дишат аромата от чистите им дизели.Закривайте перачницата за илюзии!
  • #3
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Навсякъде по света е така. Когато роднини делят наследство, войната е страшна а съдебните дела вървят с години. В Бургас в началото на 80-те години на пъпа на центъра на града изкопаха огромна дупка, щеше да се строи голям универсален магазин, като ЦУМ, мащабите на дупката са огромни към 30-40 декара,ляха бетони, но магазин не успя да се построи. Падна комунизма и върнаха земята на риститути и вече 25г. се водят дела за собственоста между наследниците а дупката скоро ще чукне половин век.
  • #2
    14 rate up comment 14 rate down comment
    Дошо ( преди 7 години )
    Явно във СОЦваген текат вътрешнопартиини борби.
  • #1
    15 rate up comment 10 rate down comment
    Изненадващо! ( преди 7 години )
    Дошо не е ли дал компетентно мнение!?