IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Най-сложните пътни възли в света

Някои от тези кръгови директно ще ви докарат свeтовъртеж

Най-сложните пътни възли в света

Откакто се е появил автомобилът, човечеството не спира да си блъска главата, за да може да направи по-добри пътища и да даде възможност на транспортните средства да се движат безпроблемно. Крачка по крачка пътната инфраструктура става все по-голяма, шосетата почват да се пресичат и това затруднява потока от машини. Така се появяват светофарите, но те не решават проблема по магистралите и скоростните пътища. Там трябва да бъдат поставени пътни възли, които вече са много на брой. Някои от тях обаче са наистина уникални.

Gravelly Hill Interchange, Бирмингам, Великобритания

Тази пътна артерия край Бирминтам бе наречена от репортер на местен вестник „Купа със спагети”. Това става още през 1965 г., когато пътният възел в Старфордшир все още се строи, но прякорът му остава и до днес.

Най-сложните пътни възли в света

Gravelly Hill Interchange е пуснат през 1972 г. На 6 нива се пресичат 18 пътя, като конструкцията се състои от 559 бетонни стълба с височина 25 метра. Отдолу минават 2 железопътни линии, 2 реки и 3 канала. Това е най-сложната транспортна система във Великобритания.

Judge Harry Pregerson Interchange, Лос Анджелис, САЩ


Пътният възел носи името на съдия Гари Прегерсън, като е един от най-заплетените не само в САЩ, но в цял свят. При него има 34 пътя, преплетени на 5 нива, като на едно от тях минава метро и тразитен автобусен маршрут. Всеки ден през това място минават над 600 000 автомобила.

Какво общо има съдията Гари Прегърсън в сучая? Именно той е родителят на това съоръжение, като решава всички съдебни спорове, възникнали по време на строежа. Съдията Гари все още е жив. Той е на 94 г. и живее в Лос Анджелис.

Най-сложните пътни възли в света

Строителството на този възел е завършено през 1993 г., а 3 години по-късно Федералната пътна администрация на САЩ му присъжда званието „Чудо на инженерната мисъл” заради отлично проектираните пътища.

Springfield Interchange, Спрингфийлд, Вирджиния, САЩ


Това е едно от местата, на които се пресичат огромен брой пътища от цяла Америка. През него преминават 500 000 автомобила всекидневно, като голяма част от тях се отправят към столицата Вашингтон.

Между впрочем това място също си има прякор, даден му от медиите. То е „миксер”. Цялата сума по неговото изграждане е 676 млн. долара, което го прави един от най-скъпите пътни проекти в САЩ.

Най-сложните пътни възли в света

Строителството е завършено през 2007 г. Построени само 50 виадукта и мостове, като на най-широкото място автомобилите се движат в 24 платна.

Oyamazaki Interchange, Осака, Япония


Транспортният възел Оямадзаки е наречен „най-завързаният” в Япония, тъй като за да поеме в дадено посока водачът трябва да направи няколко пълни кръга, което често води до дезориентация.

Най-сложните пътни възли в света

Конструкцията тук действително е доста сложна, като се има предвид, че става дума само за 2 платени матистрали, които се пресичат с няколко местни шосета.

Gate Tower Bilding, Осака, Япония


Единствената в света естакада, която си е „пробила” път през сгради на нивата между 4-ия и 7-ия етаж. Пътят преминава през тях, без да нанася увреждания. Използвани са специални технически решения, за да може сградите да бъдат защитени от шума и вибрациите.

Най-сложните пътни възли в света

Интересното е, че собствениците на пътя редовно си плащат наема на собствениците на недвижимата собственост за ползването на помещенията.

Мостът Нанпу, Шанхай, Китай


Уникалното кръгово позволява да се разпределят транспортите потоци в 3 направления, като едновременно с това автомобилите се издигат нагоре, за да премина през моста над река Хуапну.

Най-сложните пътни възли в света

Общата дължина на целия мост е 8436 метра, а височината на бетонните подпори, които играят и ролята на кули, е 150 метра.

Виадукът Пуси, Шанхай, Китай


На това място – историческия център на Шанхай, се пресичат две от най-големите китайски трасета. Това е една от най-сложните транспортни връзки не само в Азия, но и в цял свят. През него преминават по 1000 автомобила на час. Самият мост е на 6 нива.

Най-сложните пътни възли в света

Виадукът Пуси, Шанхай, Китай

Porta Maggiore, Рим, Италия

„Големите врати” са сред забележителностите на Рим, като при тях движението е организирана около старите виадукти. Това обаче често може да обърка и най-опитните шофьори, да не говорим за тези, които за първи път минават оттук.

Най-сложните пътни възли в света

Porta Maggiore е едно от малкото места в италианската столица, на което ако се объркате и спрете, няма да си навлечете гнева на местните таксиджии.

Триумфалната арка, Париж, Франция

Най-сложните пътни възли в света

Дотук водят 12 улици, като главната е „Шанз Елизе”. Движението се осъществява около Триумфалната арка, като обикновено то е пълен хаос. Ако я нямаше френската реч и Айфеловата кула не се виждаше на хоризонта, то спокойно може да си помислиш, че се намираш някъде в Юго-Източна Азия. Светофари няма, тоест има, но те са на излизане от площада. И са пешеходни.

Тагански площад, Москва, Русия


През това място също не се минава лесно. На „Таганка” излизат 12 улици – като половината довеждат транспортния поток, а другата половина го отвеждат.

Най-сложните пътни възли в света

Дори старите московчани са на мнение, че мястото не е удобно за преминаване на автомобили.

Снимки: Интернет

0 от 500