IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

КАТ вече ще следи онлайн кой има "Гражданска отговорност"

Застрахователите получават достъп до досието ви в КАТ и ще знаят имате ли нарушения

КАТ вече ще следи онлайн кой има

От средата на 2017 година МВР ще разполага с информация в реално време кой има сключена застраховка "Гражданска отговорност". Застрахователите пък ще имат достъп до данните на КАТ, така че при сключване на полици няма да ви се налага да носите талона на автомобила.

КАТ вече ще следи онлайн кой има

В последния работен ден на миналата година Комисията за финансов надзор прие нова Наредба за регистриите на Гаранционния фонд и за обмена и защитата на информацията и за издаването и отчитането на задължителните застраховки по чл.461, т.1 и 2 от Кодекса за застраховането. Наредбата бе одобрена и от министрите на вътрешните работи и на транспорта, с които се приема съвместно.

Новият норматив ще даде на застрахователните компании директен достъп в реално време до масивите данни на КАТ. Така при сключване на застраховка ще трябва само да дадете регистрационния номер на колата и номера на контролния талон. Самото оформяне на полицата ще става доста по-бързо, защото данните за автомобила ще се снемат директно от базата на МВР, вместо да се попълват на ръка. Отпада и рискът от грешки при попълването.

Застрахователите ще имат достъп и до досиетата на шофьорите, така че да знаят с точност кой какви нарушения е извършил в последните години. Това ще улесни много онези от тях, които прилагат системата "бонус - малус" - с отстъпки за примерните шофьори и надбавки за нарушителите.

КАТ вече ще следи онлайн кой има

МВР и КАТ от своя страна ще имат достъп в реално време до базите данни на застрахователите и ще могат да проверяват на момента кой има сключено "Каско" и задължителната по закон "Гражданска отговорност". Обменът на данни трябва да започне през август 2017 година.

Комисията за финансов надзор пък ще проследява по електронен път всяка заявена претенция по двете автомобилни полици, на които се падат около 70 процента от застрахователния пазар в България, и ще контролира дали застрахователите разполагат с достатъчно резерви да изплащат обезщетения.
 

0 от 500
  • #10
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    ГО ,винетка, всичко електронно! Четци по пътищата и глоби по пощата! 21 век ще мине, бая ви *** още я кара на халваджийски тефтер.
  • #9
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Не мога да проумея докога т.нар ГО ще е наавтомобил - тоест той е гражданинът, а не на човек ?без значение от вида и моща на автомобила - човекът е този който е рисковия елемент ...ГО трябва да е лична на човек и да се определя от това какъв шофер е, а не колко кубика му е возилото - докога това безумие ???
  • #8
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Никога!У нас целта е не застраховката а да ти вземат парите.
  • #7
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Е ако колата е на името на жена ми дето има златен талон а я карам аз? Кога ГО ще стане на човек както в белите държави?
  • #6
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Джоди Сливенски ( преди 7 години )
    искам да питам на кого е печатницата за зелените стикери за 1,40 бройката. Докога някакво човече ще захлебва яко от никому ненужната брошка за стъкло.
  • #5
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Triforce ( преди 7 години )
    KAT от поне 3 години могат да гледат онлайн дали имаш гражданска отговорност. Що за новина е това? Цъка на таблета и веднага му излиза. Ако нямаш, олекваш на секундата. Там няма връщане назад!
  • #4
    17 rate up comment 0 rate down comment
    ДОДО ( преди 7 години )
    АМИ КАК ОНЛАЙН И КАТО ВИДЯТ. ЧЕ ОТ МВР КАРАТ МАСОВО БЕЗ ЗАСТРАХОВКА КВО ПРАВИМ
  • #3
    21 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Трябва и с винетките да стане така, за да се прекрати това с рязането на стъклата и всякакви други номера с кражбите на стикери!
  • #2
    8 rate up comment 1 rate down comment
    накратко ( преди 7 години )
    КАТ вече ще следи онлайн кой има "Гражданска отговорност"
  • #1
    13 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Мързи ме да чета. Какво пише?