IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat-Chrysler и Cummins се забъркаха в нов „Дизелгейт”

Срещу концерна и компанията за производство на двигатели бе заведен втори съдебен иск

Fiat-Chrysler и Cummins се забъркаха в нов „Дизелгейт”

Втори съдебен иск от собственици на пикапите Dodge и Ram бе заведен срещу италиано-американския концерн FCA (Fiat Chrysler Automobile) и срещу фирмата за производство на двигатели Cummins. Става дума за моделите с дизелови мотори с обем 6,7 литра, произведени през периода 2007-2013 г.

Fiat-Chrysler и Cummins се забъркаха в нов „Дизелгейт”

Собствениците на пикапите твърдят, че дизеловите модели Ram 2500 и 3500 са оборудвани с манипулиращ данните софтуер, подобен на този, който е поставян на двигателите 2,0 TDI и 3,0 TDI на концерна Volkswagen. Устройството кара мотора да работи по един начин, докато автомобилът е поставен на стенд, докато при реална експлоатация нивата на вредните вещества са 14 пъти повече.

Обвиненията срещу Chrysler и Cummins са за лъжлива реклама, като се искат финансови компенсации от двата производителя, както и обратно изкупуване на проблемните машини. Любопитното обаче е, че Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) пази пълно мълчание по случая, а именно тя трябва да вземе отношение при избухването на подобни спорове.

Самите производители още през ноември обявиха, че предлаганите от тях двигатели нямат лъжливи устройства и напълно отговарят на изискванията. Засега обаче FCA и Cummims не коментират втория заведен иск срещу тях.

Снимка: FCA
 

0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    НЮ ХОЛАНД ( преди 7 години )
    Фиат отдавна не е самостоятелен концерн!Поровете се малко в нета и вижте кой е собственикът и какво още притежава!
  • #2
    12 rate up comment 6 rate down comment
    илюминат ( преди 7 години )
    ВАГ в Европа са миниатюрна версия на САЩ.Дейснват с подобни методи и те.Лъжат,мажат,манипулират,заблуждават и накрая с помоща на правителството изкупуват закъсалите.Закъсали заради тяхната политика на нелоялна конглокенция,подкупи и измами.Уж има правила за всички,но някои могат да ги заобикалят и нищо да не им се случи.Милиони манипулирани коли се движат по пътищата и тровят.Ако вие си манипулирате колата ще е спрат от движение и ще ви глобят.ВАГ нито ги глобиха,нито спряха колите им.
  • #1
    25 rate up comment 8 rate down comment
    илюминат ( преди 7 години )
    Фиат са поредната европейска компания,която ще глътне вода заради краварите.ВАГ си го заслужиха и напълно справедливо ги наказаха.Погледнете обаче какво става с Фиат.Подлъгаха ги като им обещаха какви ли не благоприятни за бизнес условия,за да купят Крайслер.Купиха го,стабилизираха го и му платиха заемите.Сега е ред да си го приберат обратно дори може заедно с Фиат комплект.И без това италианците са я закъсали яко.Виждате ли как краварите действат и как окупират света с подмолни действия.