IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Водородната Toyota с цена 48 000 евро

Моделът излиза на пазарите след броени месеци (Видео)

Водородната Toyota с цена 48 000 евро

Първият сериен автомобил с горивни клетки на Toyota е напълно готов. Той ще стъпи на пазарите през първата половина на следващата година, като цените в Япония започват от 48 000 евро.
Водородната Toyota с цена 48 000 евро
Серийният Mirai. Снимка: Toyota

От официалното съобщения на японския производител става ясно, че водородната кола е получила името Mirai, което в превод от японски означава „бъдеще“. Автомобилът представлява еволюция на показания през миналата година в Токио концепт FCV, като демонстрира устремен дизайн, напомнящ на популярните купета с четири врати.

Що се отнася до задвижването, Toyota Mirai може да измине почти 500 км. с напълно заредени резервоари. А самото зареждане с водород трае по-малко от 5 мин.

Към момента не е разпространена информация за мощността на мотора, за който обаче се знае, че се задвижва от електрическа енергия, придобита в горивната клетка след химична реакция между водород и кислород. По-рано бе съобщено, че агрегатът генерира мощност от 136 к.с. и позволява ускорение от място до 100 км/час за около 10 секунди.

"Mirai е не само екологичен и надежден автомобил. Той е изключително забавен за шофиране, тъй като има нисък център на тежестта и оптимална мощност. А най-хубавото е, че този автомобил е вече реалност", споделя президентът на Toyota Акио Тойода, който е запален автомобилен състезател, участвал в надпревари като "24 часа на Нюрбургирнг".

Серийната Toyota Mirai ще стъпи най-напред на пазара на Япония - още през април 2015 година. Продажбите в Европа и САЩ ще започнат в началото на лятото. Вече са известни цените за вътрешния пазар - 7 млн. йени, което е приблизително 48 000 евро.

Toyota Mirai ще се произвежда в завода в Аити, Япония. Успоредно със старта на продажбите компанията започва и изграждането на нови станции за зареждане с водород. В САЩ Toyota си партнира с компанията Air Liquide за създаването на нови станции в щатовете Ню Йорк, Ню Джърси, Масачузетс, Кънектикът и Роуд Айлънд.

"Визията на Toyota за водородното бъдеще не включва само конструирането на надежден автомобил, но и осигуряването на достъпни и удобни станции за зареждане", заяви Джим Ленц, главен изпълнителен директор на Toyota Северна Америка.

Водородната Toyota Mirai ще получи и версия за рали, която ще се състезава в първенството на Япония.

Тагове: toyota mirai
0 от 500
  • #9
    29 rate up comment 8 rate down comment
    а7 ( преди 9 години )
    Най-вероятно това ще е бъдещето на автомобилният свят. Хонда и тя пуска такъв модел през 2016г. Ще видим колко са успешни през следващите няколко години.
  • #8
    10 rate up comment 22 rate down comment
    Дошо ( преди 9 години )
    Това ще затрие повече хора от примуса.След това няма да излезе от сервизите.
  • #7
    13 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Т'ва отпред прилича на някакъв хамстер дето си е натъпкал бузите с храна! Нещо ни му е била прясна наденицата на дизайнера, одобрил това недоразумение на автомобилната индустрия.
  • #6
    13 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Доше, като ходя до Сърбия или Румъния къде ще зареждам водород?
  • #5
    35 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Вместо предна броня, нокторезачка... Тва е некъв странен фън шуй, дето хич не е фън.
  • #4
    15 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Avtomaticno pecheli NAI-GROZEN avtomobil na godinata!Otvratitelna e ot vsqkade poglednata,a moje bi 6te e bronirana li nz,ako e vav kamoflajno zeleno stava za armiqta hahaa
  • #3
    34 rate up comment 17 rate down comment
    Дифорс Валвматиков ( преди 9 години )
    А Ауди създава нов завод, който може да призвежда до 160 литра e-diesel на ден. Луда работа! Къде са едните и къде, другите. Едните започват продажби на Мирай, а другите на разновидност на дизела!
  • #2
    36 rate up comment 16 rate down comment
    Triforce ( преди 9 години )
    Много странна кола, но не и грозна! Грозно или въпрос на вкус? И на мен ми е доста странна, но не е грозна!Най-важното е, че не цапа!!!!!
  • #1
    30 rate up comment 29 rate down comment
    FenIX ( преди 9 години )
    Много грозна кола - освобено отзад