IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бивш мениджър на Fiat обвини Renault в плагиатство

Според Лапо Елкан новото Twingo било прекопирано от Fiat 500

Бивш мениджър на Fiat обвини Renault в плагиатство

Бившият маркетинг директор на FIAT - Лапо Елкан, обвини компанията Renault в плагиатство. Според него новото поколение на компактния хечбек Twingo е копие на Fiat 500.
Бивш мениджър на Fiat обвини Renault в плагиатство
"Какво мислите за френското копие на Fiat 500? Renault, стига сте мошеничествали и започнете да бъдете оригинални", написа Елкан в страницата си във Facebook, с което предизвика много коментари. А постът му само за няколко часа бе харесан от над 2000 души и предизвика разгорещена дискусия.

Прилики в дизайна на двете коли определено могат да бъдат намерени, все пак става дума за шикозни градски возила. Не липсват обаче и съществени разлики - Twingo има 5 врати, а 500 - 3. Освен това френската кола има задно задвижване и заден двигател. При Fiat е точно обратното. Но най-добре вижте снимките и преценете сами.
Бивш мениджър на Fiat обвини Renault в плагиатство
Компанията Renault представи новото Twingo през февруари, а дебютът на модела пред публика се състоя на изложението в Женева през март. Хечбекът е построен на платформа със задно предаване, разработена от французите съвместно с концерна Daimler. Същото шаси е в основата и на следващото поколение Smart.

Елкан оглави маркетинговия отдел на Fiat през 2003 г., като под негово ръководство на конвейера бяха качени възродения хечбек 500 и третото поколение на Punto. През 2007 г. Лапо напусна автомобилния производител и основа компанията Italia Independent, специализирана в производството на дрехи, както и дизайнерската агенция Independent Ideas. Брат му Джон в момента е председателя на Съвета на директорите на Fiat.

Снимки: Renault / Fiat

Тагове: fiat 500 renault twingo
0 от 500
  • #10
    20 rate up comment 24 rate down comment
    разбирача ( преди 10 години )
    Друг е въпросът, че двете коли освен, че са малки и с 4 гуми по друго не си приличат. Дори Рендето е с 4 врати срещу 3 на Фиата. Погледнете стоповете, фаровете, предницата, решетката, формата на стъклата и т.н.! Вижте ги и кажете, ако нямате проблем с очите по какво си приличат!
  • #9
    15 rate up comment 20 rate down comment
    разбирача ( преди 10 години )
    После пускаме в търсачката Fiat 500 Concept и се оказва, че концепта им е 2007 г., т.е. 1 г. по-късно от концепта на Рено.И к'во пра'им с'я? Кой от кого е крал да чуя!
  • #8
    17 rate up comment 22 rate down comment
    разбирача ( преди 10 години )
    Пущаме в търсачката:Renault Twingo Concept (2006)и се оказва, че не Рено, а Фиат най-нагло са откраднали дизайна.Какво ще кажат разбирачите за това? Я да чуем!
  • #7
    31 rate up comment 7 rate down comment
    1! ( преди 10 години )
    Че приликата е очевадна ясно, обаче в днешния глобализиран свят в който автомобилите се различават главно по радиаторните решетки и емблемите е малко смешно да виниш който и да било в плагиатство. И аз за първи път като видях Голф 7 възкликнах ,а Фиат Стило и какво от това!? Същото е и с КИАта и вана на БМВ. Просто трябва да се примирим със ситуацията. Безвъзвратно са загубени времената на индивидуализъм в автомобилостроенето!
  • #6
    27 rate up comment 13 rate down comment
    thebrainless ( преди 10 години )
    Кражбата е очевидна. На много хора им направи впечатление, още при първите образи на рено.
  • #5
    24 rate up comment 6 rate down comment
    ttt ( преди 10 години )
    Двете фирми градят основите на автомобилостроенето, особено FIAT.....
  • #4
    28 rate up comment 7 rate down comment
    Митко ( преди 10 години )
    Айде и тия като Епъл и Самсунг...
  • #3
    8 rate up comment 30 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    И двете фирми са гола вода, но все пак реното е по-привлекателно.
  • #2
    45 rate up comment 20 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Още при първите снимки казах, че дизайнът е краден от Фиат 500 - ама то това се вижда и от самолет!Не съм фен на фиат, но кражбата е очевадна.
  • #1
    25 rate up comment 24 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    май и гумите са 4, следователно рено са най-големите плагиати на света