IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Trabant влиза в Червената книга

Моделът вече е застрашен вид и е на път да изчезне

Trabant влиза в Червената книга

Бълващият газове и издаващ симпатично странни звуци Trabant, превърнал се в символ на комунистическа Източна Германия, вече е застрашен вид и е на път да изчезне, предаде ДПА.
Trabant влиза в Червената книга
Снимка: Reuters

Едва около 33 000 от "картонените" автомобили, наричани галено Траби, са регистрирани за движение по пътищата от лицензионните власти във Фленсбург към януари 2013 г. За сравнение - през 1993 г., скоро след обединението на Германия, те са наброявали 920 000.

Повечето от оцелелите трабанти - едва 8600, пърпорят из централната германска провинция Саксония, където през 1991 г. е произведен последният екземпляр от чудатия автомобил. Общият брой на произведените трабанти е 3 милиона.

Култовият Траби има своите верни почитатели, а "добрите екземпляри" привличат вниманието на колекционерите. Двутактовият чудак се задвижва от микс от бензин и масло и въпреки че не отговаря на строгите изисквания за автомобилни емисии в Германия, за оцелелите представители на застрашения вид е направено изключение.

В България този модел също има верни фенове. Ежегодно се организира национален фест на трабантчетата, а сред най-любопитните екземпляри у нас са 7-метровата лимузина Trabant и Trabant RS на ателието Kokonja, който разполага с цели 220 к.с.

През 2009 година на автосалона във Франкфурт се появи и възродена версия на популярната кола. Тя носеше името Trabant nT, имаше електрически двигател и модерен дизайн, но за съжаление така и не стигна до пазара.

Още по темата:
Тунинг - Audi с двигател от Trabant
235 км/час с Trabant
Трабант-а стана на 50

Trabant сред най-желаните от крадците автомобили в Германия

Тагове: trabant
0 от 500