IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България е на 129-о място по пътища в света

Вижте държавите с най-добрите и най-лошите пътища в света

България е на 129-о място по пътища в света

Качеството на пътищата в България заема 129-о място в света. Това обявиха експертите от Световния икономически форум в своя отчет за глобална конкурентоспособност на държавите (2012-2013 г.), който бе официално публикуван.
България е на 129-о място по пътища в света
Оценени са пътищата в общо 144 държави, като България има оценка 2.5. Със същата са още Мадагаскар, Коста Рика, Парагвай, Киргизстан и Босна и Херцеговина. Непосредствено преди нас с оценка 2.6 са Буркина Фасо, Колумбия, Венецуела и Непал.

Последното място в тази класация е за Молдова с 1.5. С оценка под 2.0 са още Румъния - 1.9 и Хаити - 1.8. Преди нас обаче са Хърватия - 29-о място (оценка 5.0), Албания - 59-о (4.2) и Македония - 108-мо (3.0).

Според експертите най-хубави са пътищата във Франция - 6.5, следват ОАЕ и Сингапур със същата оценка. В първата десетка са още Португалия, Оман и Швейцария - по 6.3, Австрия и Хонконг - по 6.2, както и Финландия и Германия - по 6.1. САЩ и Китай заемат съответно 20-о и 21-ро място с по 5.7.

Има оценка и за обща инфраструктура, където България е на 115-о място с оценка 3.3. Толкова са получили още Габон и Молдова, а с 3.4 са Уганда, Перу и Аржентина.

Зад нас - с бал 3.2, са Малави, Нигерия, Боливия, Виетнам и Сърбия. Комшиите ни от Румъния са 132-ри с 2.8 От другите държави близо до България - Хърватия е 38-а с 5.2, а Македония - 91-ра с 3.7.

Лидер по инфраструктура е Швейцария с 6.6, следвана от Сингапур, Финландия, Хонконг - по 6.5, Франция, ОАЕ - по 6.4, Исландия и Австрия - по 6.3, Германия и Холандия - по 6.2, и др.

Преди година България заемаше 135 място по качество на пътищата. В класацията тогава участваха 139 страни.

Снимка: southdacola

Качество на пътищата / Средната стойност (4)
България е на 129-о място по пътища в света
Качество на цялостната инфраструктура /  Средната стойност (4.3)
България е на 129-о място по пътища в света

0 от 500
  • #18
    13 rate up comment 6 rate down comment
    thegangstagentle ( преди 11 години )
    През тази есен- в същност около 20 ноември заминахме с баща ми в Мюнхен за нови коли-Ситроен DS4- за нашите и Мерцедес C350 4-matic за мен. Решихме да са от Германия за по-сигурно.Минахме през Швейцария, Повечето от Австрия, Словения, Хърватска, Сърбия и до България. Парите дадени за винетки и такси-Швейцария например-винетка-ми доставиха удоволствие, но когато си купих винетката от тук и след това се задрусах по нашите пътища ме хвана яд.
  • #17
    23 rate up comment 4 rate down comment
    Nick ( преди 11 години )
    Той агент Буда като го види това, пак ще получи хипертонична криза.
  • #16
    21 rate up comment 2 rate down comment
    Paval ( преди 11 години )
    То сега през пролетта и друго чудо ще видим, като нарежат асфалта на 5-6 километрова отсечка и го оставят така да си трошим колите. Ми то се реже оправясе после пак се раже, не да оставиш ти 5 километра нарязани без знак, без нищо. А и да има знак това пак не ги извинява да направят такава простотия.
  • #15
    23 rate up comment 1 rate down comment
    Nick ( преди 11 години )
    Кения и Либерия пред Италия :D:D:D
  • #14
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Pavel ( преди 11 години )
    Те нашите некадърници и нов път да направят за 1 година става само на дупки. Но трябва гражданско общество и съдебна система. Да се наказва фирмата която направи калпав ***, дори да влезе в затвора техническия ръководител, ако някой пострада вследствие на дупка (както е в нормалните държави). Ние самите като видим, че нещо не е направено като хората веднага да се вдигнем (като скочи цял квартал или град и като това стане практика поне ще се замислят преди да откраднат при направата на нов път)
  • #13
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Bezraboten ( преди 11 години )
    И аз го казвам от личен опит, обиколил сам цяла Румъния и те имат по -добри пътища от нашите. (Особено градските виж един Буглокещ и Констанца спрямо София и Варна)
  • #12
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Obrut ( преди 11 години )
    +1 за Румъния
  • #11
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Kiro666 ( преди 11 години )
    ...Ние нямаме 20 милиарда за атомна централа, пък ще сравняваме нашите пътища с френските, които стуват безброй пъти повече и са изградени по съвсем други технологии - с много повече, по-дебели и по-здрави слоеве.Класацията далече не е точна, ако изключим първите двайсетина
  • #10
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Kiro666 ( преди 11 години )
    Хайде не са ни толкова лоши пътищата. Тая класация въобще не ми се струва вярна за местата по-назад. Сложили са Боливия пред България относно пътища. Гледайте някое филмче за Боливия и ще разберете колко нереална е тази класация. Имам роднина който направи една туристическа обиколка на Боливия и въобще нямаше добро мнение за пътищата им.Франция, Германия, Великобритания, а може би и Швейцария вероятно са в топ 10 като икономики в света. Пътищата им струват стотици милиарди, ако не и хиляди....
  • #9
    14 rate up comment 7 rate down comment
    Obrut ( преди 11 години )
    Румъния със сигурност не е по-добре от нас, казвам го от личен опит. Което не означава, че ние сме добре...