IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сместа от бензин и етанол уврежда двигателя

Екологичното гориво може да се окаже фатално за автомобилите

Сместа от бензин и етанол уврежда двигателя

Сместа от бензин и етанол, която се използва все по-често в западните държави като алтернатива на чистия бензин, често нанася сериозни повреди на двигателите на автомобилите.
Сместа от бензин и етанол уврежда двигателя
Това сочи проучване от американска фирма FEV, която е организирала специален експеримент. В него участват 8 различни двигателя, произведени между 2001 и 2009 г. Всеки един от тях работи на чист бензин, а негов двойник, който е напълно същият - на гориво Е15. Моторите са били подложени на 500-часов цикъл, който съответства на около 160 000 км пробег, като непрекъснато са били измервани техните параметри като компресия в цилиндрите, износване на двигателя, разход на гориво и изхвърляне на вредни емисии СО2.

В крайна сметка два от осемте двигателя, работещи на Е15, са получи сериозни увреждания и са започнали да показват по-ниска производителност. Появили са се проблеми със запалването им, увеличил се е разходът на гориво, повредили са се и самите клапани. Трети мотор пък е показал високо ниво на изхвърляне на газове, което е превишило разрешените от закона норми.

Фирмата, провела изследването - FEV, е действала по поръчка на Съвета по изследванията, който изучава проблемите на автомобилната техника и се финансира от Американския нефтен институт, както и от редица автопроизводители.

По-рано Управлението по опазване на околната среда на САЩ одобри използването на горивата Е10 и Е15. Много от производителите като Honda, Hyundai, Kia, Nissan, Subaru, Suzuki, Toyota, а също така и производителите на по-скъпи автомобили Aston Martin, Ferrari, Maserati и McLaren, са против подобно нещо.

0 от 500