Вход   Регистрация

Подновяване на шофьорска книжка

Подновяване на шофьорска книжка
 

Нашият личен опит.

Решихме да публикуваме този материал, тък като смятаме, че ще бъде полезен на всеки, който трябва да поднови свидетелството си за управление на МПС.

На интернет страницата на КАТ има информация за процедурата, но честно казано, след като я изчетохме, у нас възникнаха няколко въпроса, и ни се наложи да търсим допълнително инфо.

За да не ви се налага същото, ще опишем накратко как точно се процедира.

Добре е да бъдете в КАТ рано, най-добре 15-20 минути преди работното им време. Ние бяхме в КАТ София в 7:30, като преди нас имаше около 20 човека.

Още с влизането си извадихме номерче, което ни отреди 24 място на опашката. Машината за номерата, е срещу входа, като за подновяване на шофьорска книжка се натиска бутон с буква „С”. На електроните табла има информация кой номер е наред и на кое гише трябва да се яви.

Трябва да носите с вас предварително извадено медицинско – за категория „В” се изготвя от личния лекар, лична карта, шофьорска книжка и контролен талон.

Не си правете снимки предварително. Такива ще ви направят в КАТ на същото гише, на което се подават гореизброените документи. Услугата е включена в цената за издаване на нова шофьорска книжка.

Цените – бързата услуга (10 календарни дни) струва 55 лева, с включени такси и комисионни. Обикновената струва два пъти по-малко, но отнема 30 дни.

Важно е да знаете, че бележката за получаване на новото свидетелство за управление на МПС не ви дава право да шофирате, ако срокът на настоящото ви свиделство е изтекъл. 

След 10 календарни дни или след 30 календарни дни, в зависимост от избраната от вас услуга, новата ви шофьорска книжка ще бъде готова.

Между 7 часа и 19 часа, на съответната дата, трябва да се явите в КАТ, за да я получите. Тук отново трябва да си вземете номерче от машината, като този път натиснете бутон „А”.

*Ако имате неплатени актове, трябва да минете през гишета 9, 10 или 11. Преди това обаче от същата машина срещу входа си взимате бележка с пореден номер, като натиснете бутон „В”.

Служителите на КАТ ще ви направят справка с всички неплатени глоби. Плащате ги на касите на банката в КАТ, след което от същите гишета си получавате синия талон.

Това направихме ние. Ако имате опит в други градове, споделете го в коментарите долу.

Надяваме се, че сме били полезни! 

Реклама  


Купи кола

 • Audi A4 1.9 110

  2300 лв.

  дата на произв. - май , 2000 г., пробег - 261000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Seat Cordoba 1.9 90

  2100 лв.

  дата на произв. - юли , 2001 г., пробег - 120000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • VW Golf 2.0TDI

  11 лв.

  дата на произв. - март , 2006 г., пробег - 160000, С.к - Ръчна, цвят - Тъмно сив

 • VW Golf Plus 1.9TDI

  11 лв.

  дата на произв. - март , 2006 г., пробег - 124000, С.к - Ръчна, цвят - Tъмно син

 • Skoda Fabia 1.9

  2500 лв.

  дата на произв. - октомври , 2005 г., пробег - 155000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Citroen C3

  2650 лв.

  дата на произв. - септември , 2003 г., пробег - 193000, С.к - Ръчна

Виж всички обяви

Коментари ( 85 )

Напиши коментар Влез

от: Аз ( преди 6 години )

С книжка, издадена от страна от ЕС може да шофирате докато е валидна, т.е. неограничено време. Ако желаете, може да я замените с българска в КАТ без да полагате глоксове. Ще ви вземат италианската книжка и ще я върнат на съответните власти. Същото важи и за БГ книжките в др. страни от ЕС.
Отговори
 
+8
 

Положителни: 9  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 6 години )

Покажи Коментара
zdraveite ami ako az imam izdadena knijka v 4ujda strana pr.italiq i sled vreme se varna da jiveq v balgariq nanovo li trqbva da karam 6iofiorskite kursove??????
Отговори
 
 -5
 

Положителни: 0  Отрицателни: 5

от: Аби ( преди 6 години )

Значи ли това,че трябва да не ходя на работа 10 дни тъй като нямам обществен транспорт до местоработата ми??Защо не се издават някакви временни документи с които да не те лишават от право да шофираш само защотото си сменяш книжката
Отговори
 
+26
 

Положителни: 32  Отрицателни: 6

от: пламен ( преди 6 години )

здравейте за категория c какво медицинско да вадя само очен или и психо и задължително ли е да се прави при джипито благодаря предварително
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 3  Отрицателни: 4

от: webmaistor.eu ( преди 6 години )

Благодаря за полезната статия
Отговори
 
+2
 

Положителни: 4  Отрицателни: 2

от: изтекъл срок на СУМП ( преди 6 години )

Правоспособността се придобива по съответен ред (най- общо с обучение и издържан изпит) и не може да се загуби с изтичане на срока на СУМПС и се отнема по съдебен ред или по административен ред-виж чл.171 т.1 и т.4 , също и Чл.157, ал.4 от ЗДвП.
ЗДвП въобще не дава определение що е то 'правоспособен водач', той дори въобще не третира въпроса с изтичане срока на свидетелството за управление.
Ако има поле за адм.наказание то трябва да се търси по ЗБЛД - чл.81,ал.2,т.6
Нали правоспособността въобще не възниква от свидетелството за управление.
Съгласно чл.50 от ЗБЛД българското свидетелство за управление на моторно превозно средство е индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на моторно превозно средство, т.е. правоспособността не възниква по силата на неговото издаване, а удостоверява наличието на такава на определено лице. Изтичането на срокът на валидност на съответния документ за самоличност, какъвто съгласно ЗБЛД представлява СУМПС води до нарушение на чл.81 от същия, като дефиницията „нередовен документ” е дадена в §1 т.2 от ДР към Закона.
Отговори
 
+10
 

Положителни: 10  Отрицателни: 0

от: ЗДвП е специален зак ( преди 6 години )

водач, който управлява МПС с изтекъл срок на СУМПС е неправоспособен по чл. 177, ал.1, т.2, вр. чл.150 от ЗДвП, защото тук не става дума само за изтичане на срока, но и за проверка на здравословното състояние на водача - при всяка подмяна на СУМПС с ново се представя мед. свидетелство че лицето може да бъде водач на МПС от съответната категория. ЗДвП е специален закон спрямо ЗБЛД. Има съдебна практика по този въпрос.
Отговори
 
+6
 

Положителни: 7  Отрицателни: 1

от: ЗАКОН за българските ( преди 6 години )

На подал заявление за изготвяне на нови документи за самоличност в законоустановения срок, които още не били изготвени и управлявайки МПС с нередовно свидетелство за правоуправление, по смисъла на § 1, т. 2, б. "ж" от ДР на ЗБДС , не го прави нарушител, поради липса на виновно поведение.
Отговори
 
+11
 

Положителни: 14  Отрицателни: 3

от: gadovete ( преди 7 години )

lapat
Отговори
 
  0
 

Положителни: 1  Отрицателни: 1

от: иван ( преди 7 години )

а може ли след като съм подал лична карта и книжка да си получа книжката в съответния град от които съм ги подал, аз съм от свиленград а трябва да си я взема от хасково, чух че било възможно това, знаете ли как става и какво трябва?
Отговори
 
 -4
 

Положителни: 0  Отрицателни: 4

от: ddozsfn ( преди 7 години )

P2OwWQ , [url=http://bejmrxyqeewv.com/]bejmrxyqeewv[/url], [link=http://mtlpfhjwsfce.com/]mtlpfhjwsfce[/link], http://cnvthmyjdyyr.com/
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: ukyeszhg ( преди 7 години )

goN1IE <a href="http://ujmanwuxxilo.com/">ujmanwuxxilo</a>
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: dmrbyelk ( преди 7 години )

fjmOnP , [url=http://bxhafaeplscl.com/]bxhafaeplscl[/url], [link=http://urqnhhsomxmc.com/]urqnhhsomxmc[/link], http://txguvmlqtkgw.com/
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: qbmneteyhtl ( преди 7 години )

xjf82z <a href="http://surzgwsosawp.com/">surzgwsosawp</a>
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: Buffie ( преди 7 години )

Stands back from the keyboard in amzameent! Thanks!
Отговори
 
  0
 

Положителни: 1  Отрицателни: 1

от: shery66@abv.bg ( преди 7 години )

znam samo 4e ako si podal dokumenti za li4na karta i te sprat za proverka to ne podleji6 na globa kato pokaje6 vhodq6tiqt nomer,bi trqbvalo da e sa6toto i s SUMP
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 1  Отрицателни: 3

от: shery66@abv.bg ( преди 7 години )

ako imam nevra4eni nakazatelni postanovleniqi v tozi den mi gi vra4at a az iskam da gi objalvam to ne trqbva da gi pla6tam vednaga-kakvo se slu4va 6te si vzema li knijkata ili ne?
Отговори
 
+1
 

Положителни: 2  Отрицателни: 1

от: Did ( преди 7 години )

Явно зависи от щата. В Калифорния понеже смениха книжките, в момента се чака поне 1 месец докато си я получиш по пощата.

Но пък на място издават временна книжка която важи 4 месеца, така че не е голям проблем да чакаш.
Отговори
 
+8
 

Положителни: 8  Отрицателни: 0

от: питащ ( преди 7 години )

благодаря за информацията. а да знаете как стоят нещата със СМЯНА на шофьорска книжка? тоест - моята си е валидна, в срок си е, но ще сменям постоянен адрес и лична карта, а заради това - и книжка.
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: Живко ( преди 7 години )

30 Дни1. Що за каруцарска държава!В САЩ подаваш документите на гишето, лравиш 10 крачки до мястото за снимката, щрак и докато направиш обратните 10 крачки шофьорската книжка е готова. Взимаш, заминаваш.Подновяването става по Интернет.
Отговори
 
+40
 

Положителни: 45  Отрицателни: 5

от: Истината ( преди 7 години )

Не се подлъгвайте по интернет системата i-KAT!
Същата има "навика" да ви определя дати за ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ за смяна /не за самата смяна а само за подаване/ или на национални празници, когато КАТ не работи или в дни, след като валидността на книжката ви отдавна е изтекла и ви очаква отново.... акт за това!
Отговори
 
+17
 

Положителни: 17  Отрицателни: 0

от: караиванов ( преди 7 години )

днес бях в районното да си взема личната карта и да подам заявление за шофьорска книжка. попитах и ми казаха че за шофьорската книжка НЯМА гратисен период. като изтече НЕ МОЖЕ да караш докато не вземеш новата :(
Отговори
 
+6
 

Положителни: 8  Отрицателни: 2

от: ;) ( преди 7 години )

и аз такава информация прочетох някъде...
но не беше от официален сайт на мвр...
надявам се да са валидни и 30дни след изтичането на документите, че съм си пуснал нормална поръчка ще си взема новите след датата на изтичане на старите документи. Не ми направиха забележка задължително да си пускам бърза поръчка.
Но честно казано повече се надявам да не се случи да ме спират КАТ за проверка!!!
Отговори
 
+3
 

Положителни: 4  Отрицателни: 1

от: ;) ( преди 7 години )

сайт за справка на валидност на личцни документи:

http://nbds.mvr.bg/bds7/web.nsf/fVerification?OpenForm&Seq=2

днес изтичат 6мес допълнителна валидност на моите ЛК и Шоф.К, за днес ми ги дава валидни - ще видя утре пак !
Отговори
 
  0
 

Положителни: 1  Отрицателни: 1

от: караиванов ( преди 7 години )

някой ми беше подхвърлил, че и личната карта и шофьорската книжка имат гратисен период от 30 дни. тоест ако си подал документи за нови лична и шофьорска старите си важат до 30 дни след изтичане на срока. някой да потвърди?
Отговори
 
+19
 

Положителни: 28  Отрицателни: 9

Страница: 123
Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising