IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-рисковите шофьори на пътя?

Учени доказват, че възрастта на водача е по-важна от опита му

Кои са най-рисковите шофьори на пътя?

Кои шофьори на пътя имат най-рисково поведение? На този въпрос се опитват да отговарят учени от европейски финансови институции и представители на застрахователни компании. Те са разгледали около 100 млн. случая от последните 4 години, при които има има инцидент на пътя, за който е подаден иск към застрахователя.

Кои са най-рисковите шофьори на пътя?

Оказва се, че най-рисковите водачи са най-младите – тези на възраст от 18 години. На обратния полюс - с най-малко инциденти, са пенсионерите от 58 до 65 години. Съотношението на риска между младите и възрастните шофьори (18 срещу 63 г.) е 5,9 пъти.

Съответно най-висок е рискът при водачите на 18 години, докато при увеличаване на възрастта до 30 години той бързо спада, но си остава значителен. Забавянето продължава и при следващите възрастови групи – от 31 до 46 и от 47 до 58 г., като при най-възрастните – от 58 до 65 г., то е минимално.

Анализът на експертите по отношение на стажа на водача, показват нещо напълно очаквано. Хората без опит зад волана са 6,3 пъти по-рискови от тези, които имат стаж от 40 и повече години. В случая рискът рязко спада в промеждутъка между 0 и 18 години, а след това забавя движението си.

Любопитното е, че според проучването, шофьор на 20 години с 2 години стаж зад волана е много по-рисков от този на 30 години и със същия стаж. Съответно още по-малко опасен на пътя е водач на 40 години с 2 години стаж. Това ясно показва, че възрастта на водача е по-важна за безаварийното му пътуване, отколкото опита зад волана.

0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Карам и пуша трева. Всеки казва че треватa wredi no na. Men mi pomaga
  • #11
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Ра$$$ово Ломско ( преди 5 години )
    Какво да кажем за стероиден "батка", издул Преслава или Азис, в типичният: "фейслифтов чипован баварец"?! Татуси и ланци, също нали!
  • #10
    1 rate up comment 2 rate down comment
    GT ( преди 5 години )
    Мой близък беше ударен с тежки последици на пешеходна пътека от 81год. шофьор ! Трябва да се направи нещо по въпроса с водачите на ППС след определена възраст!
  • #9
    5 rate up comment 10 rate down comment
    zoom in ( преди 5 години )
    Съгласен съм със статията, ама бих добавил от лични наблюдения, че от една възраст нагоре пак стават много опасни.Вярно - 18-20 годишните карат самоубийствено, обаче 60 годишните са даже по-големи дебuли.
  • #8
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Алексей ( преди 5 години )
    В България е хубаво, с цел да се намалят произшествята, поне 2/3 ти от участниците в движението да станат пешеходци. Масова шизофрения е обзела тези 2/3 и без тях, въоръжени с МПС, ще е много по-безопасно.
  • #7
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Я ( преди 5 години )
    Щото пък от Своге са мноо безопасни...
  • #6
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    По опасни са РК, КН, Е, ВР и М. Там е все от дижигит нагоре
  • #5
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Важен е и регистрационният номер на автомобилът.Ако е с букви СВ,много голяма е вероятността ,водачът да не спазва правилата.Той трябва да изпревари всички"селяни".
  • #4
    14 rate up comment 1 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Няма по-опасен водач от самонадеяния.Може да си лелка с 2 годишен стаж и 0 способност за шофиране и да не си опасен.Но разни лигльовци дето са най-великите... Е, по-опасни от тях няма.
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 5 години )
    В някои държави на запад от Калотина за младите шофьори има ограничение в мощността на колата която могат да карат. Хубаво ще е и тук да се въведе. Иначе сега някакви пишлемета вчера взели книжка се качват на колата на татко и после ги гледаме по новините как са размазали някой.