IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar Land Rover освобождава 5 000 работници

Причините са в Brexit и глобалните търговски войни

Jaguar Land Rover освобождава 5 000 работници

Най-големият британски автомобилен производител Jaguar Land Rover започна с масовите съкращения, за които предупреждаваше още преди година в случай на неблагоприятен сценарий за Brexit. Информацията е на The Financial Times.

Jaguar Land Rover освобождава 5 000 работници
JLR вече освободи около 1000 от работниците си с временни договори в завода в Солихъл. Снимка JAGUAR LAND ROVER

В съвсем близко бъдеще компанията смята да освободи до 5000 от общо 40-те си хиляди работници на Острова, или около 12.5 процента от цялата си работна ръка. Това е добавка към около хилядата служители на временни договори, които вече бяха освободени от завода в Солихъл. Самото предприятие работи със съкратени работни смени, както и това в Уулвърхемптън.

Компанията JLR, която е собственост на индийския концерн Tata, през 2017 отчете най-силната година в историята си. През 2018 обаче тя е на загуба в резултат на няколко комбинирани фактора - от несигурността около Brexit през спада в търсенето на дизели в Европа, до свиването на дела й на китайския пазар. Британците ще са и сред най-потърпевшите от евентуално затягане на митническия режим в САЩ - Северна Америка е най-големият пазар на Land Rover, а марката няма собствено производство там.

Jaguar Land Rover освобождава 5 000 работници
Всякакво увеличаване на търговските бариери между Великобритания и САЩ ще има тежки последствия за Land Rover

За да се предпази от всички тези негативни ефекти, компанията обяви план за съкращаване на разходите с около 2.5 милиарда лири. За изпълнението му е нает и консултант - Boston Consulting Group.

Част от плана предвижда намаляване на инвестициите в развойна дейност и нови производствени мощности с около половин милиард лири. От профсъюза Unite обвиниха за съкращенията британското правителство заради "нескопосаните" му действия около Brexit и обявените намерения да забранят изцяло двигателите с вътрешно горене от 2030 година.

 

Тагове: jaguar land rover brexit
0 от 500
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Престъпник в якичка ( преди 5 години )
    Карайте ги насам...
  • #3
    8 rate up comment 2 rate down comment
    пена ( преди 5 години )
    Супер, нека плебса продължава да гласува за Брексит и за Тръмп...
  • #2
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    честит брексит, честита криворазбрана екология!
  • #1
    21 rate up comment 1 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Парадокса е, че в Индия англичаните са "закарали" много неща. Били са много по-добре от индийците. Сега, индийска компания е собственик на емблематична за Великобритания фирма. Сега индийците дитуват кое и как ще става. Както казват старите хора, колелото се върти, не винаги си на върха.Не че ми е жал за англичаните де, те си избраха съдбата.