IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai създаде оръжие срещу автокрадците

Моделите на марката ще се отключват с пръстов отпечатък

Hyundai създаде оръжие срещу автокрадците

Компанията Hyundai Motor обяви, че е приключила работа над нова интелектуална система за безключов достъп до автомобила. Благодарение на нея, шофьорът ще може да отключва или заключва превозното средство с отпечатъка на палеца си. Според създателите на технологията, вероятността за грешка при подобно идентификация е 1 на 50 000.

Hyundai създаде оръжие срещу автокрадците

При съприкосновение с датчика, вграден в дръжката на вратата, информацията за отпечатъка се предава на бордовия компютър. След това система сверява параметрите с по-рано регистрираната от собственика на колата информация и в случай на съвпадение, вратата се отваря. След това водачът може да стартира двигателя с още едно съприкосновение със сензор в салона.

Ако няколко човека ползват един и същи автомобил, то системата може да запомни не само отпечатъка на всеки от тях, но и други персонални настройки – например на огледалата или седалките.

От Hyundai признават, че досега внедряването на подобно технология се е усложнявало заради проблеми с безопасността, както и с качеството на самите датчици. Поставени отвън, те трябва да бъдат устойчиви на действието на слънчеви лъчи, на сняг или на дъжд. От компанията са категорични, че този проблем е решен, но не бързат да разкриват как е станало това.

Новата технология ще дебютира при обновения Hyundai Santa Fe, като ще се появи при него през втората половина на 2019 г. Първоначално тя ще е достъпна само за версията за Китай.

Снимка: Hyundai

Тагове: hyundai
0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Джамбаз Джамбазов ( преди 5 години )
    Има много начини са преодоляване на тази защита.Най простия начин е да се снеме самия отпечатък на директно от сензора и по него със 3D принтер да се направи силиконов модел 1:1.
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ами именно за да не си слагаш такива ключенца и тн. джаджи хората мислят по нови технологии. То като ще си я доработваш колата...
  • #3
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Пълни простотии са това!Няма нищо по-хубаво от това дистанционното да е в джоба ти сам да се отключи и после с едно натискане на копчето да запалиш и да тръгнеш.Вярно е, че кражбите на подобни автомобили става много лесно, но ако си направиш нещо допълнително в колата доста ще ги затрудниш крадците. Примерно аз съм прекъснал веригата за запалването и съм си сложил на тайно място ключенце, което прекъсва веригата и няма палене на колата, ако не го намериш. Така ,че нека заповядат да я крадат!
  • #2
    15 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Решат ли... ще ти вдигнат возилото, няма спсение. Ако трябва в комплект с пръста ти ще тръне...
  • #1
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Хм, интересно.