IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продава се Bugatti, карано от Луи Широн

Този Type 35A обаче няма големи успехи и ще е по-евтин

Продава се Bugatti, карано от Луи Широн

Днес Bugatti Chiron е един от символите на съвременното автомобилостроене, но какво да кажем да автомобил, с който се е състезавал пилотът, на когото е кръстен хиперавтомобилът. Става въпрос за Bugatti Type 35A – представител на най-успешния модел на компанията на Еторе Бугати, поне що се отнася до победи в състезанията.

Продава се Bugatti, карано от Луи Широн

Този 35А е от 1925 година и е участвал в състезания до 1942 година, като един от пилотите, които са го карали е бил точно Луи Широн. В продължение на две десетилетия Широн е пилот №1 на Монако, печели 19 победи в състезанията от веригата Гран при (предшественикът на съвременната Формула 1) плюс „24 часа на „Спа” и рали „Монте Карло”.

Но този автомобил е с много по-скромна биография – има две участия в Прованс Гран при през 1925 и 1926 и бил собственост на един от най-важните спонсори на Широн – Фред Хофман. Като повечето заводски коли на Bugatti и тази е в типичния за марката син цвят, подбиран от съпругата на Еторе, според слуховете.

Автомобилът излиза на търг в Скотсдейл, но организаторите на аукциона все още не са предоставили подробна техническа информация за колата. Все пак, като всички Type 35 и този е с редови 8-цилиндров мотор с по 3 клапана на цилиндър, барабанни спирачки и двигателят задвижва задния мост.

Продава се Bugatti, карано от Луи Широн

Колата разполага с пълен набор документи, одобрени от американския Bugatti Club и е в състояние „да се яви на старт” на следващото ретро рали. За последно автомобилът спечели първото място в „Монтерей Къп” през 2009 година.

С оглед на скромните състезателни постижения на точно този автомобил и с оглед на цените, постигнати от други представители на модела Type 35, специалистите очакват цената му на търга да е между 400 000 и 600 000 долара. Което е скромна сума в сравнение с парите, които искат от Bugatti за всеки нов Chiron.

0 от 500