IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нови разпоредби от КАТ

От петък (15 февруари) влиза в сила новата Наредба за условията и реда за отнемане на контролни точки на водач на МПС, извършил нарушение.

Нови разпоредби от КАТ

Всеки водач започва с лимит от 39 контролни точки, които са отразени в контролния му талон. За всяко извършено нарушение с връчване на наказателното постановление ще бъдат отнемани точки. Наредбата предвижда отнемане на различен брой точки за различните нарушения.

За първи път се въвежда отнемане на точки за шофиране след употреба на алкохол, при използване на антирадар и при шофиране без книжка. Ако водачът бъде заловен от пътните полицаи да шофира с наличие на алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила, от талона му ще бъдат отнети 10 точки. Когато нарушението е повторно, взетите точки ще са 13. При отказ от проба за употреба на алкохол или неизпълнение на предписанието за медицинско изследване – санкцията е 12 точки. По 10 контролни точки ще се отнемат на водачи, използващи антирадари.



Новата наредба предвижда и отнемане на 6 точки за шофиране без книжка, досега водачите не са били наказвани с отнемане на точки за такова нарушение.  За превишаване на максимално разрешената скорост се предвижда отнемане на една точка.
При надвишаване на скоростта от 21-30 км/ч - 3 точки.
От 31-40 км/ч - 7 точки.
От 41-50км/ч. - 12 точки.
Над 51 кв/ч – 12 точки.
За повторно превишаване на скоростното ограничение с над 31км/ч. се вземат 13 точки.

За неправилно преминаване покрай спирка на превозни средства за обществен транспорт или покрай спиращ или спрял автобус санкцията е 8 точки. Толкова са точките, отнемани още за преминаване при сигнал за светофара, който не разрешава преминаването, за неизпълнение на задължението за използване на предпазен колан или каска. 6 точки ще се вземат за използване на мобилен телефон при управление, освен ако няма устройство “hands free”. За неправилно престояване или паркиране в зоната на пешеходната пътека, спирка за обществен превоз на пътници или кръстовище – 4 точки.

Законът за движение по пътищата определя два начина за попълване на актива от точки, ако той започне да се изпразва. Единият вариант е чрез допълнителен изпит – така могат да се възстановят максимум 13 точки на година. При другия водачът не трябва да има никакви нарушения в продължение на 2 години. Тогава се възстановява максималният размер от 39 точки. От КАТ напомнят още, че ако шофьорът притежава контролен талон “водач на МПС без наказания” и извърши нарушение на пътните разпоредби, той ще бъде пощаден еднократно.

Още новини.
0 от 500